Macintosh bilgisayarların kısaltılmış hâli olarak karşımıza çıkan Mac kavramı, ilk kez 1984 senesinde Apple tarafından duyulmuştur. Dünya çapında görsel kullanıcı ara yüzü ile imal edilen ilk bilgisayar olma özelliğini elinde bulundurmaktadır. Mac kullanıcıları için ekran görüntüsü alma işlemi çok kolaydır. Ancak ilk defa bu bilgisayarı kullananlar için bu işlem sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Bu yüzden Mac ekran görüntüsü alma işlemi hakkında bilgi edinmek önemlidir.
Bilgisayarlarda ekran görüntüsü yakalamanın birden fazla farklı metodu vardır. Kimi bilgisayar kullanıcıları kısayol tuşlarını kullanırken kimi kullanıcılar ise ekran görüntüsü alma programlarını tercih edebilir. Mac bilgisayar kullanıcıları için bu işlem biraz zorlayıcı olabilmektedir. Özellikle ilk defa kullananlar nasıl Mac ss alma işlemini yapabileceğini bilemeyebilir. Ekran görüntüsü alma işlemi kısaca ss ifadesi ile gösterilmektedir. Bu ifadenin açılımı ise İngilizce Screenshot olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu, ekranda görülen görsellerin, yazıların anlık olarak fotoğrafını çekmek için kullanılan bir ifadedir. Bilgisayarların ekranında bulunan görüntüleri anlık olarak yakalamanın en kolay yolu ise kısayol tuşlarından faydalanmaktır.
Mac bilgisayarlarda ekran görüntüsü farklı şekillerde alınabilmektedir. Ekranın tamamının görüntüsü alınabileceği gibi bir bölümünün kaydı da yapılabilir. Mac’te ekran görüntüsü alma işlemini klavyede bulunan tuşlarla da yapabilmek mümkündür. Bilgisayar kullanıcıları bazı zamanlarda ekranlarda görülen resimlerin veya yazıların bir kopyasına ihtiyaç duyabilmektedir.
Bu görüntülerin kimisi doğrudan fotoğraf olarak cihaza kaydedilebilirken kimisinde ise kaydetme özelliği bulunmayabilir. Kaydedilemeyen sayfalar veya web siteleri için en etkili yöntem ise Mac’te ekran görüntüsü alma işlemidir. Bu işlemin yapılabilmesi için izlenmesi gereken adımlar ve Mac’te ekran görüntüsü alma kısayolu ise genel olarak şöyledir:
Ekran görüntüsü alma Mac kullanıcıları için son derece basit bir işlemdir. Kullanıcılar, kısayol tuşlarını kullanarak saniyeler içerisinde istedikleri görüntünün kaydını cihazlarına kaydedebilir. Kısayol tuşları sayesinde başka herhangi bir ekstra programa ihtiyaç duyulmadan ekran görüntüsü kolay bir şekilde alınabilmektedir. Alınan ekran görüntülerinin nereye kaydedileceğini de yine kullanıcılar seçebilir. Bunun için bir klasör oluşturulabileceği gibi doğrudan masaüstüne de kaydetme işlemi yapılabilir. Windows bilgisayarlar ile Mac bilgisayarlar arasında farklılık olduğundan her iki cihazdaki ekran görüntüsü yakalama yöntemleri de birbirinden farklı olmaktadır.