EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bilgisayarda nasıl yazılır? Bilgisayarda mı bilgisayar'da mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe dilinin son derece zengin olan kelime dağarcığı sürekli olarak güncellenmektedir. Türkçe, teknolojinin de gelişimi ile günlük hayatta kullanılmaya başlanan birçok terimi de kelime haznesine katmaktadır. Uzun bir süredir kullanılan birçok yabancı kökenli kelime Türkçeleşerek dilimize girmiştir.

Bilgisayarda nasıl yazılır? Bilgisayarda mı bilgisayar'da mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Kesme işareti çeşitli kurallara göre kullanılan bir noktalama işaretidir. Örnek olarak yer bildirme görevi bulunan özel isimlerde kısaltma varsa kesme işareti ile gelen ekler ayrılmalıdır. Sayıların cümle içinde tarih, saat ya da benzeri amaçlar doğrultusunda kullanılması halinde de kesme işaretine gereksinim duyulabilir. Ancak bazı durumlarda kesme işaretinin kullanılması yazım hatalarına da neden olabilmektedir.

Bilgisayarda nasıl yazılır?

Uzun bir süre önce dilimize yerleşmiş olan bilgisayar kelimesi bilişim alanında kullanılan isim türünde bir kelimedir. Türk Dil Kurumu bu kelime için şu tanımı yapmıştır:

  • Belleğine yüklü olan programlar uyarınca aritmetik ve mantık gibi işlemleri yapabilen, sonuçlara göre karar verip programdaki akışı değiştirebilen, çevresi ile etkileşim halinde olabilen sonuç ve girdi verilerini belleğinde tutabilen cihaz, aygıt. Bir tür elektronik beyin.

Ek aldığında başka anlamlara da gelebilen ve cümle içinde görevi değişen bilgisayar kelimesi durum eki aldığında kesme işareti kullanılmaz. Örnek olarak bilgisayarda TDK sözlükte (Türk Dil Kurumu) kesme işareti olmadan bilgisayarda şeklinde yazılmaktadır.

Bilgisayarda mı bilgisayar'da mı?

Bilgisayarda yazımı kesme işaretinin kullanımında yapılan hatalara göre en çok yazım yanlışına düşülen kelimelerden biridir. Durum eki bulunan bilgisayarda doğru yazılışı kesme işareti olmadan yazılmasıyla mümkün olur.

Kesme işareti kullanımı daha çok olduğu gibi kullanılan yabancı kelimelerde, özel isimlerde çeşitli amaçlarla kullanılabilir. Örnek olarak bir ek ya da harften sonra gelen ekleri ayırabilmek için kesme işareti kullanılabilir. Bu işaretin kullanıldığı ve kullanılmadığı diğer bazı durumlar şunlardır:

  • Yer bildirme görevi olan özel isimlerde kısaltma kullanılıyorsa gelen ekleri ayırmak için kullanılır.
  • Sonunda üçüncü tekil kişi iyelik eki olan özel isme bu ek dışında başka bir iyelik eki geliyorsa kullanılır.
  • Özel isimlere gelen yapım ekleri ya da çokluk ekleri ile bunlardan sonra gelen diğer ekler kemse işareti ile ayrılmaz.

En Çok Aranan Haberler