HABER

Bilim adamının örnek çalışması

BAYBURT (İHA) - Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan önderliğinde Bayburt'un Bayraktar (Baksı) Köyü'nde kurulan kültür sitesi, Doğu Anadolu Bölgesi'nin ilk büyük sanat müzesi olma özelliğini taşıyor.

Bayburt'a 45 kilometre uzaklıktaki Bayraktar Köyü'nde Çoruh Vadisi'ne bakan bir tepede 1550 metre yükseklikte kurulan sanat merkezi görenleri büyülüyor. 10 dönümlük arazi üzerinde yüzde 60'ı tamamlanan ve her gün yüzlerce insanın ziyaret ettiği merkezde, kütüphane, konuk evleri, atölyeler bulunuyor. Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın fikir öncülüğünü yaptığı, mimarisini kardeşi Metin Koçan'ın, taşeronluğunu ise yine kardeşi Fehmi Koçan'ın yaptığı Baksı Müzesi Halk Sanatları Araştırma Uygulama Merkezi'nde çeşitli konularda sanat ve eğitim programları düzenlenmesi planlanıyor.

Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'ın Bayburt'ta yaşayan kardeşi ressam Ülkü Koçan, projenin ağabeyinin en büyük hayali olduğunu belirterek, "Şimdiye kadar yaklaşık 1 trilyon lira harcanan ve çok sayıda gönüllünün desteğiyle toplumsal bir projeye dönüşen Baksı Müzesi Halk Sanatları Araştırma Uygulama Merkezi, tamamlanan ilk etabının açılışında sanatçılarla bölge insanını buluşturdu. Merkez, Türkiye'nin en yoğun göç veren bölgelerinden biri olan Bayburt'a ve müzeye kucağını açan Bayraktar Köyü'ne yaşam soluğunu sanatla yeniden kazandırmayı amaçlıyor. Yerel el sanatlarının canlandığı; eski tezgahların yeniden üretime geçtiği merkez, sanatı toplumla, sanatçıyı doğayla bütünleştirmeyi; sanatsal üretim ve sergilemenin yanı sıra kültür turizmini teşvik etmeyi ve bölgenin ekonomik yaşamını canlandırmayı hedefliyor" dedi.

Yörenin folklorunun yaşatılması, geçim kaynağı olarak el sanatları üretiminin özendirilmesi ve bölgede yaşayanların ekonomik düzeylerinin yükseltilmesinde önemli bir rol üstlenecek olan merkezin bir vakıf yapısına kavuşacağını kaydeden Ülkü Koçan, "Baksı Kültür Sanat Vakfı, aşamalı bir yönetim şeması uygulayarak tüm varlığını Bayraktar Köyü Muhtarlığı'na bırakacak, gelirleri yörenin yetenekli çocuklarının eğitiminde kullanılacak. İki aşamalı olarak ele alınan proje, ilk aşamada geleneksel sanatlar kökenli üretim yapacak atölyeler, çağdaş sanat için atölye, konuk evi, halk resimleri ve yerel sanatların sergilendiği Bayburt Evi ile birlikte geçtiğimiz yıl açıldı. İkinci aşamada yer alan kütüphane, konferans salonu, çağdaş sanat galerisi ve etnografik sergiler bölümleri ise gelecek yıl sonunda hizmete girmiş olacak" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler