YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bilim Adamları, Afette Ulaşılamayan Canlıyı Kurtaracak Araç Geliştirdi

Gazi Üniversitesi Endüstri Teknoloji Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Akkurt ve Prof. Dr....

Bilim Adamları, Afette Ulaşılamayan Canlıyı Kurtaracak Araç Geliştirdi

Gazi Üniversitesi Endüstri Teknoloji Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Akkurt ve Prof. Dr. Güçlü Yavuzcan, affette ve yangında ulaşılamayan noktadaki canlıyı kurtaracak araç geliştirdi. Zırhlı Acil Durum Müdahale Aracı (ZADMA) ismi verilen araç, askeri tank şeklinde yangın ve patlamaya karşı dayanaklı olarak dizayn edildi. Araç, en şiddetli yangının ortasında 15 dakika kalabilecek. Patlama tehlikesine karşı yangına müdahale edilemeyen noktalarda devreye girmesi planlanan ZADMA, bünyesindeki termal kameralarla insanları tespit edip içine alabilecek.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Doç. Dr. Adnan Akkurt, iki yıl önce Ankara Ostim’de meydana gelen büyük patlamalardan sonra bu projeyi geliştirmeye karar verdiklerini söyledi. Akkurt, söz konusu patlamada, ilk yardım araçlarının ve itfaiyelerin muhtemel bir patlama nedeniyle yangına yeteri kadar yaklaşamadıklarını dile getirdi. Yangına dayanıklı zırhlı araç ile bu tür sorunları aşabileceklerini vurgulayan Adnan Akkurt’a göre, Afyon’da askeri mühimmatların patlaması sonucu yaşanan felakette bu araç olsaydı, bir çok asker kurtulabilirdi.

Proje için bir ay sonra patent başvurusunda bulunacak olan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Akkurt, projenin hayata geçmesi için bir sanayi kuruluşu desteğinin olması gerektiğine dikkat çekiyor.

Proje hakkında bilgi veren Akkurt, “Aracımız, planladığımız halde saatte 40 km hızla gidiyor. Ancak bu araçları her an her yerde bulundurmak mümkün değil. O yüzden çekici araçlar üzerinde hazır tutacağız. Beklenmeyen olaylar karşısında bu araç oraya sevk edilecek. Araç, olay yerine gittikten sonra üzerindeki sensörler sayesinde duvarı algılayacak ve kolonun olmadığı yerden duvarı yıkıp içeriye girecek. Araç, insanlı ve insansız iki şekilde kullanılabilecek. Uzaktan kumanda edebileceğiz. Üzerinde normal görüş kameraları ve termal kameralar olacak. Dumanlı, sisli alanlarda da görüş sağlayabilecek. Olay yerine gidince araç, duvarı yıkacak ve içeri girecek. Üzerinde bulunan söndürücü elemanla, bunlar su olabilir köpük ya da toz yangının kaynağına müdahale edecek. İtfaiyenin, olaya uzaktan müdahale etmek zorunda kaldığı yerlerde bu araç çok ideal olacak.” dedi.

Aracın, yangın esnasında insan ile alevler arasında kalkan görevi göreceğini kaydeden proje tasarımcısı Adnan Akkurt, “Araç, alevler ile yaralı arasında kalkan görevi görecek. O arada aracımızın kapağını uzaktan kumanda ile açacağız ve içerde bir sedye olacak, hareketli bir sedye olacak bu. Sedye araçtan düz bir şekilde çıkacak ancak dışarda ‘V’ şeklini alacak. Bu sayede sedyeden düşme riski olmadan yaralı sedyenin içine yerleşecek. Sedye, belli bir hızda arabanın içine girecek ve kapak kapanacak. Robot kol, yaralıyı daha fazla yaralamaması için el şeklinde çalışan ve tamamen insan kasına benzer plastik kauçuk biçimde bir sistem geliştireceğiz. Araç içinde yaralıya müdahale etme imkanımız yok. Yaralıyı alıp hemen dışarıda müdahale etmeyi planlıyoruz. Aracın üstünde normal bir itfaiyede bulunan kesme, ayırma ve germe sistemleri olacak. Ayrıca, araç, 40’lara kadar hidrolik basınç üretebilecek.” diye konuştu.

Projeye göre, araç üç kişilik olacak, eğer içinde operatör bulunuyorsa iki yaralı, operatör olmazsa üç yaralı kurtarılabilecek.

İLK ÜRETİM MALİYETİ YAKLAŞIK 1 MİLYON 700 BİN

Projeyi tasarlarken, maliyetleri arasına tezgahı da kattıklarını belirten Doç. Dr. Adnan Akkurt, “Çalışmamız, proje aşamasında kalmasın, hayata geçsin diye düşündük. Bunun için bir lazer kesim tezgahına ihtiyacımız var. Bununla birlikte, 1 milyon 700 bin liralık bir maliyetle ilk üretimimizi yapabiliyoruz. Bu üretimi yaptıktan sonraki üretim maliyetleri üçte bire kadar düşebilir. Hem seri üretime geçmiş oluruz hem de ilk üretimin gerçekleşebilmesi için gerek olan lazer tezgahı gibi malzemeler elimizde olacağı için daha sonraki üretimlerin 500 bin liraya kadar düşebileceğini öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Her şehirde, büyükşehir belediye parklarında bu araçlardan en az 5 tane olması gerektiğini vurgulayan Akkurt, sanayi bölgelerinde ve askeri birliklerde özellikle bulunması gerektiğine işaret ediyor. Dünyada ve Türkiye’de bu amaçla dizayn edilmiş zırhlı ilk yardım müdahale aracı olmadığını söyleyen Akkurt, bu sebeple yaklaşık bir ay sonra patent başvurusunda bulunacaklarını ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler