Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Bilim İnsanları Yaşın Sadece Bir Sayıdan İbaret Olduğunu Kanıtladı

Lise buluşması etkinliğine gidip etrafınıza baktığınızda, hepiniz aynı senede doğmuş olmanıza rağmen bazılarınızın kesinlikle diğerlerinden daha genç ya da daha yaşlı gözüktüğünü fark etmişsinizdir.

Bilim İnsanları Yaşın Sadece Bir Sayıdan İbaret Olduğunu Kanıtladı

Lise buluşması etkinliğine gidip etrafınıza baktığınızda, hepiniz aynı senede doğmuş olmanıza rağmen bazılarınızın kesinlikle diğerlerinden daha genç ya da daha yaşlı gözüktüğünü fark etmişsinizdir.

Proceedings of the National Academy of Sciences'da yayınlanan bu araştırma da bu gözleminizi doğrular nitelikte: İnsanlar -bazıları diğerlerinden belirgin şekilde daha hızlı şekilde olmak üzere- birbirlerinden farklı hızlarda yaşlanıyorlar. Araştırmadaki çoğu kişi 38 yaşında olmasına rağmen, bazılarının belirgin şekilde daha genç veya yaşlı olmaları; organlarına, metabolizmalarına ve zihinsel yeteneklerine yansımıştı

Duke Üniversitesi araştırmacıları aynı şehirde aynı yıl doğan 1000 kişiyi 26, 32 ve son olarak da 38 yaşlarında genel sağlık muayanesinden geçirdi. Araştırma ekibi, katılımcıların biyolojik yaşlarını hesaplayıp gerçek yaşlarıyla karşılaştırmak için, yaşa bağlı kronik hastalık riskini gösteren; organ fonksiyonu, metabolizma, kan basıncı ve hatta DNA uçlarındaki telomerlerin uzunluğunun da aralarında bulunduğu 18 farklı çeşit fizyolojik gösterge belirlediler.

Kayıt altına alınan gruptakilerden 30 kişi, aralarında kanser gibi hastalıkların da olduğu hastalıklardan, kazadan ve intihardan vb. çeşitli sebeplerden dolayı 38 yaşına gelmeden öldüler. Geri kalan katılımcılardan elde edilen her değişkene ait yıllar süresince toplanan verileri birleştirilip kişilerin yaşlanma hızını belirlediler.

Katılımcıların çoğunun biyolojik yaşı gerçek yaşlarıyla uyumlu olsa da bazı istisnalar da vardı. Bir kişinin biyolojik yaşı etkileyici bir şekilde 28 çıkarken, bir diğer kişinin biyolojik yaşı ise endişe verici şekilde 61 çıktı. Bunun anlamı 28 yaşında çıkan katılımcı 38 yaşına kadar hiç yaşlanmazken 61 yaşında çıkan kullanıcı her yıl ortalama 3 yıl kadar yaşlanmıştı.

Yaşlanmayı çoğu araştırmada yapıldığı şekilde daha yaşlı kişiler üzerinde araştırmaktansa, bu araştırmanın ekibi özellikle daha genç kişileri incelemek istedi. Çalışmanın lideri Dan Belsky bunu şöyle açıklıyor: "Yaşlanma üzerine yapılan araştırmaların çoğu yaşlı kişiler üzerinde yapılıyor, ancak yaşlanmaya bağlı hastalıkları önlemek istiyorsak, daha genç insanlardaki yaşlanma üzerinde çalışmamız gerekiyor."

Araştırmacılar katılımcıların sigara içme veya spor yapma gibi yaşam tarzlarına bir standart getirmedi, bu yüzen de bilim insanları insanların yaşlanma sürecindeki bariz farklara nelerin yol açmış olabileceğini belirlemek amacıyla şimdi de bu belirli faktörlere bakmak istiyorlar. Belsky bu konuda şunları söylüyor: "Yaşlandıkça tüm hastalıklar için daha riskli hale geliriz. Birden çok hastalığı eş zamanlı olarak önlemek için hedefimiz yaşlanmanın kendisi olmalıdır. Aksi takdirde yapılan boşa kürek çekmek olur."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler