YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bilim Kurulu Antik Hypaipa İçin Ödemiş’te

Ödemiş ilçesinin beş kilometre kuzeyindeki antik Hypaipa kenti, çeşitli üniversitelerden bilim insanlarının katılımıyla inceleme altına...

Ödemiş ilçesinin beş kilometre kuzeyindeki antik Hypaipa kenti, çeşitli üniversitelerden bilim insanlarının katılımıyla inceleme altına alınıyor. Antik kentte, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle yapılacak çalışmaların 15 gün süreceği, çalışmanın ardından hazırlanacak raporun bakanlığa sunulacağı belirtildi.

Ödemişli emekli Arkeolog Prof.Dr. Veli Sevin, inceleme çalışmalarını yapacak Bilim Kurulu’nun başkanlığını Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Yrd.Doç. Dr. Hatice Kalkan'ın yapacağını belirtti.

Prof.Dr. Veli Sevin kurulda, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Sencan Altınoluk (nümizmat), Mersin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Aylin Yaldır (arkeolog-keramik uzmanı), Prof. Dr. Ülkü Altınoluk (mimar), Prof. Dr. Necla Arslan Sevin (sanat tarihçisi), Prof. Dr. Veli Sevin (arkeolog), bakanlık temsilcisi Ödemiş Müzesi uzmanı Ayşen Gürsel’in yer aldığını söyledi.

Hypaipa antik kentinin geçmişinin Lidyalılara kadar gittiğini belirten bilim kurulu üyelerinden Prof.Dr. Veli Sevin, kentte bugüne değin hiçbir ciddi ve kapsamlı araştırmanın yapılmadığını belirterek 15 günlük çalışmada antik kentin sınırlarının belirleneceğini ve toprak üstü kalıntıların belgelenmesinin gerçekleştirileceğini söyledi. Prof. Sevin, antik kentin Lydia, Pers ve Roma döneminde dinsel kültür merkezi olarak kullanıldığını belirterek, "Çalışmalar kent çevresinde, biraz daha kuzeyde yer alan Üzümlü köyü ile doğudaki Birgi beldeleri arasındaki sahada sürdürülecek. Bu araştırmalarda tespit edilecek arkeolojik buluntularla, ileriki yıllarda kentin tarihi konusunda sağlıklı bir veri tabanı oluşturulacak. Çalışmaların ana amaçlarından biri de ileriki yıllarda bu yörede yapılması düşünülen arkeolojik kazılara dönüşümü sağlayacak ortamı oluşturmaktır" dedi.

3 EYLÜL ÖDEMİŞ’İN KURTULUŞU

Çalışmaların Ödemiş’in kurtuluş tarihi olan 3 Eylül tarihinde başlamasının bir rastlantı olduğunu belirten Sevin, Hypaipa antik kentinin Ege bölgesinde Efes kadar önemli olduğunu söyledi. Lydia uygarlığına ait bu antik kentte ne yazık ki yıllardır ciddi bir çalışma yürütülemediğini anlatan Sevin, sözlerini şöyle sürdürdü: "En yakın bilgi, 1835 yılında bölgeye gelen Fransız gezgin Charles Texier’in yazılarına aittir. Fransız gezginin bahsettiği gözlemler şu an için kaybolmuş durumdadır.” Sevin, kentteki birçok tarihi yapının bugün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirterek, bakanlığın buradaki kazıyı acilen başlatması gerektiğini belirtti.

ARAKNE ÖRÜMCEK KADIN MİTOLOJİSİ

Bilim kurulu üyelerinden Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Sencan Altınoluk da, kentlerin öneminin hakkında bilinen mitolojilerle bağlantılı olduğunu belirterek, “Hypaipa antik kenti ile ilgili en önemli mitoloji, Arakne mitolojisidir. Efsaneye göre, bölgenin en iyi dokumaları burada yapılmaktadır. Hypaipa’da dokumacılık ile uğraşan kadınların güzellikleri de o dönemde ünlüdür. Tanrı Athena ile yapılan bir yarışta, Athena Arakne adlı güzel bir dokumacı kadına yenilince onu cezalandırarak bir örümceğe dönüştürür ve ‘Bundan sonra dokumaya böyle devam et’ der. Örümcek adının bilimsel adı Arakne’dir; Arakne adı bu kentten dünyaya yayılmıştır” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler