YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Ergün:-" İnşallah, Onu Da Türkiye'yebaşarılı Bir Şekilde Kazandıracağız"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yerli otomobili Türkiye'ye başarılı bir şekilde kazandıracaklarını bildirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yerli otomobili Türkiye'ye başarılı bir şekilde kazandıracaklarını bildirdi.

Malatya Valisi Ulvi Saran'ı ziyaret eden Ergün, ziyaret sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun "Yerli otomobil üretimi ne aşamada-" şeklindeki sorusu üzerine Ergün, yerli otomobil üretimi için bu alandaki ana sanayi ve yan sanayi kuruluşlarının çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Yerli otomobilin üretilmesi planlanan şehirlerle ilgili de bilgiler aktaran Ergün, "Onu Malatya'da üretmeyeceğiz, başka yerde olacak o. Kümelenmeler çok önemli tabi şimdi. Otomotiv sektöründe biliyorsunuz Bursa, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Sakarya... Bu bölge adeta Amerika'nın Detroit'i gibi. Ana sanayi de, yan sanayi de, otomotiv ile ilgili araştırma merkezlerinin de hepsinin olduğu bir bölge. Bununla ilgili ana sanayi ve yan sanayiciler, konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyorlar. İnşallah, onu da Türkiye'ye başarılı bir şekilde kazandıracağız" ifadelerini kullandı.

-Malatya'ya Bilim ve Teknoloji Merkezi kurulacak-

Bakanlık olarak öncelikle büyükşehirlerde Bilim ve Teknoloji Merkezleri kurmaya başladıklarını anlatan Ergün, Malatya'nın da büyükşehirler arasına katılacağını belirtti. Ergün, Malatya'da da Bilim ve Teknoloji Merkezi kuracaklarına işaret ederek, gençlerin buralarda bilimin içinde yaşayacaklarını, adeta bilime dokunacaklarını ifade etti.

Bir basın mensubunun, "Malatya'nın, teşvik paketinde 4. sırada yer almanın burukluğunu yaşadığını" söylemesi üzerine Ergün, şunları kaydetti:

"Şimdiden sonra Malatya'nın 6. bölgede yer alması mı gerekiyordu- 6. bölgede yer alması bu ilerlemelerden sonra iyi olmazdı ki. Hakkari ile aynı mı olsaydı Malatya- Hakkari ile Malatya'yı nasıl aynı kategoride değerlendirebiliriz- Malatya'daki bunca ilerlemeyi nereye koyacaktık o zaman- Bu kadar ilerlemeye, gelişmeye ne diyecektik- 10 yılda yaptık, yaptık da 'bir arpa boyu yol alamadık mı-' diyeceğiz yani. Böyle bir şey olabilir mi- Malatya'daki ilerlemeleri ve gelişmeleri görmek icap ediyor. Organize Sanayi Bölgesi'nde yatırım yapacak olanlar 5. teşvik bölgesinin imkanlarından yararlanacaklar."

-"Türkiye 1 milyar doların üzerinde yardım yapan bir ülke"-

Bakan Ergün, İnönü Üniversitesi'nde yapımı tamamlanan bazı fakültelerin ve hizmet binalarının açılışında yaptığı konuşmada ise sadece teşvik sisteminin getirdiği avantajlarla yürümenin kalıcı bir zenginlik oluşturmak için yetmeyeceğini ifade etti.

Türkiye'nin, rekabet gücünü daha ilerilerde aramak ve yakalamak mecburiyetinde olduğunu vurgulayan Ergün, "Türkiye ucuz iş gücü, ucuz enerji, ucuz ham madde kaynağı olan bir ülke değil, olmayacak da. Bunlar bize rekabet avantajı sağlayacak işler değil. Dünyada öyle ülkeler var ki, biz bu konularda onlarla rekabet edemeyiz. Ama bizim genç, dinamik bir nüfusumuz var. Çok iyi tarihi ve kültürel bir geçmişimiz var ve bağlantılarımız var. İyi üniversitelerimiz var" diye konuştu.

Türkiye'nin iyi girişimcileri ve sanayicileri olduğunu belirten Ergün, "Bunlar bize rekabet avantajını sağlayan hususlardır. Bunları geliştirmeliyiz. Üniversite sanayi işbirliğinin geliştirilmesi tam da bu noktada önemli. Daha yüksek katma değerli, daha ileri teknolojili ürünlere geçmek mecburiyetindeyiz" dedi.

Geçmişte Türkiye'de 1 milyar doların büyük para olduğunu kaydeden Ergün, IMF 1 milyar doları serbest bıraktığında, bütün büyük gazetelerin manşetini bunun oluşturduğunu, "piyasalar çok rahatlayacak" diye bakıldığını belirterek, "Şimdi 1 milyar dolar Türkiye'nin hayır hasenatı oldu. Türkiye 1 milyar doların üzerinde, etrafında, sağda, solda sorunlu olan bölgelere yardım eden bir ülke" diye konuştu.

-Üniversite-sanayi işbirliğinin önemi-

Geçmişte milli gelirin yüzde 0,5'inin Ar-Ge çalışmalarına ayrıldığını belirten Ergün, "O zaman milli gelirimiz 230 milyar dolardı. Şimdi araştırma geliştirmeye yüzde 1'i kadar pay ayırıyoruz. Şimdi milli gelirimiz 880 milyar dolar. 2023 yılında araştırma geliştirmeye yüzde 3'ü kadar pay ayıracağız. O günkü milli gelirimiz 2 trilyon dolar olacak. Yani Ar-Ge'ye yılda 60 milyar dolar para harcayacağız. Bunun üçte ikisini o gün özel sektör harcayacak, üçte birini kamu harcayacak. Bugün üçte ikisini kamu harcıyor, üçte birini özel sektör harcıyor" ifadelerini kullandı.

Üniversite sanayi işbirliğinin derinleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Ergün, şöyle konuştu:

"Üniversiteleri daha girişimci, daha yenilikçi üniversiteler haline getirmek için el birliği yapmamız lazım. Büyük çabalar harcamamız lazım. Hangi üniversite daha girişimci, hangi üniversite daha yenilikçi, kaç patenti var, kaç buluş olmuş- Bu patentler lisansa dönüşmüş mü- Üniversiteden kaç öğretim üyesi şirket kurmuş, Teknopark şirketi kurmuş- Kaç öğrenci, üniversitede kendi işini kurmak üzere girişimci olmaya yönelmiş- Bütün bunlar üniversiteleri sıralamakta önemli unsurlar olacak."

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik de başka üniversiteleri model alan bir üniversite değil, model olan bir üniversite olma yolunda ilerlediklerini söyledi.

Konuşmaların ardından, eski YÖK Başkanı ve Türkiye'nin Varşova Büyükelçisi Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'a şükran belgesi ve 78 yaşındaki iş adamı Mahmut Çalık'a fahri doktora verildi. Daha sonra, yapımı tamamlanan bazı fakültelerin ve hizmet binalarının açılışı gerçekleştirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler