Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretim endeksinin 2005 yılından bugüne kadar olan dönemde en yüksek Eylül ayı seviyesine ulaştığını bildirdi.
Bakan Ergün, 2012 yılı Eylül ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi. 2012 yılı Eylül ayında sanayi üretim endeksinin beklentileri aşarak bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,2 arttığını belirten Ergün, sanayi üretim endeksinin yeni serinin uygulandığı 2005 yılından bugüne kadar olan dönemde en yüksek Eylül ayı seviyesine ulaştığını ifade etti. Ergün şunları kaydetti:
"Türkiye gelişmiş ülkelerde yaşanan çalkantılara rağmen güçlü bir şekilde sanayideki büyümesine devam etmektedir. Türkiye’deki büyüme rakamlarına bakıldığında, büyümenin yönünü ve büyüklüğünü ana hatları itibariyle sanayi sektörümüz belirlemektedir. Sanayi üretimindeki bu artışlar, Orta Vadeli Program’da yer alan rakamların çok rahatlıkla yakalanacağını göstermektedir. Ayrıca ülke sanayinin dünyanın geçirdiği bu çalkantılı dönemde dahi güçlü bir şekilde büyümesi, işler durulduğunda Türkiye’nin ne kadar hızlı büyüyebileceği, bir başka deyişle Türkiye’nin sahip olduğu potansiyeli göstermesi açısından dikkat çekicidir. Türkiye’nin sağlam makroekonomik yapısı, istikrarlı ve kararlı duruşu ile sahip olduğu potansiyel; uluslararası yatırımcılar tarafından zaten bilinmekteydi. Geçtiğimiz günlerde kredi kuruluşları da bu gerçekleri artık görmezden gelemeyeceklerini anladılar. Böylece Fitch, kredi notumuzu yabancı para cinsinden artırdı. Bu not artışına göre, Türkiye artık yatırım yapılabilir ülkeler arasına girmiş oldu. Bu açıdan değerlendirildiğinde bu not artışı, artık bir psikolojik sınırın aşıldığını ve Türkiye’nin bir üst lige yükseldiğini göstermektedir. Önümüzdeki dönemde diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da Fitch’i takip etmesini bekliyoruz. Türkiye bu not artışlarıyla birlikte daha ucuz ve uzun vadeli finansmana kavuşacaktır. Bundan sanayimiz de olumlu şekilde etkilenecektir. Sıra Türkiye’yi ekonomik alanda daha üst seviyelere çıkarmak için yapılması gereken dönüşümü yapmaya gelmiştir. Yani sıra Türkiye’nin üretim yapısını yüksek katma değeri ve rekabetçiliği yüksek ürünlere doğru yönlendirmeye gelmiştir. Bu dönüşümden uzun vadede hem sanayicimiz hem ülkemiz kazanç sağlayacaktır. Bunu sağlamanın olmazsa olmazı ise daha fazla Ar-Ge yatırımı, daha fazla inovasyona, markalaşmaya yönelmektir. Bakanlık olarak Ar-Ge, markalaşma, tasarım, inovasyon, girişimcilik, üniversite sanayi işbirliği alanlarında verdiğimiz destekler ile birlikte sanayimizin bu dönüşümü sağlayacağına ve Türkiye’yi dünya ülkeleri arasında hak ettiği yere getireceğine inanıyoruz."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz