YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün:

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli'deki Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) yönetim kurulu başkanları...

Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün:

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli'deki Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) yönetim kurulu başkanları ve müdürleriyle birlikte, OSB'lerde meslek lisesi açılması ve mevcut liselerin kapasitesinin artırılmasıyla ilgili toplantı yaptı. Bakan Ergün, toplantıda önemli açıklamalarda bulundu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli'deki Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) yönetim kurulu başkanları ve müdürleriyle birlikte, Kocaeli'nin Başiskele ilçesindeki The Ness Otel de, OSB'lerde meslek lisesi açılması ve mevcut liselerin kapasitesinin artırılmasıyla ilgili toplantı yaptı.

Geçen ay Almanya'ya gittiğini ve Alman iş adamlarının, "Türkiye'den nitelikli iş gücü transferi yapabilir miyiz?" diye düşündüğünü söyleyen Bakan Ergün, şunları söyledi:"Onlar acaba 1960'lı yıllarda olduğu gibi yeniden Türkiye ile bir iş gücü anlaşması yapsak, bu göç kanunlarımızı da değiştirsek, annesini babasını, eşini de getirebilmesine imkan tanısak; Acaba Türkiye'den nitelikli iş gücü transferi yapabilir miyiz? diye gündeme getirdi Alman iş adamları Berlin'de. Ben de onlara dedim ki, 'Valla gardaş' kusura bakmayın. Bizim nitelikli niteliksiz daha bir tane verecek adamımız yok. Eğer bir işbirliği yapacaksak, bunda yapamayız. Başka bir konuda yapmamız İşletmelerimiz işbirliği yapacaklar. Birlikte yatırımlar yapabilirler, birlikte üretim yapabilirler, KOBİ'ler bir araya gelecekler, birlikte dünyaya açılacaklar, birlikte AR-GE faaliyeti yapacağız, teknoloji geliştirme çalışmaları yapacağız. Adam veremeyiz çünkü bizim de nitelikli adama ihtiyacımız var. Biz de üretimimizin kalitesini artırmak, daha çok üretim yapmak, daha yüksek katma değerli ve ileri teknolojik ürün üretmek mecburiyetindeyiz."

28 Şubat sürecinde en büyük darbeyi meslek liselerinin aldığını ifade eden Ergün, şöyle konuştu: "90'lı yıllarda mesleki eğitimin büyük tahribat görmesi nedeniyle bugün meslek lisesi karşımızda büyük bir problem olarak duruyor. 28 Şubat süreci diye bir süreç yaşadı Türkiye ve en büyük darbeyi mesleki eğitim aldı. Gözden kaçıyor bunlar. İşin sadece siyasi boyutu değerlendiriliyor. Muhtıra verildi, tanklar yürütüldü, hükümet devrildi, koalisyon yıkıldı, yeni bir siyasi yapı oluşturulmak istendi, siyasete müdahale edildi tarafı çokca değerlendiriliyor. Ama Türkiye ekonomisinde yaptığı tahribat; bankaların içinin boşaltılması, Türkiye'nin ekonomik krize sürüklenmesi ve Türkiye'de mesleki eğitimin tahrip edilmesi, adeta yok olacak seviyeye gelmesi, o dönemin en önemli sonuçlarındandır. O nedenle bu işi hızlı bir şekilde tedavi etmemiz lazım ve mesleksizlik sorununu bir çözüme kavuşturmamız lazım. O açıdan bu adımların paralelinde, daha kaliteli meslek liseleri ve teknik liseler oluşturmamız gerekiyor. İşte bu noktada kamuyla organize sanayi bölgelerinin arasındaki ortaklığın gelişmesi lazım, birlikte bu işin ele alınması lazım. Çünkü sanayici de her gittiğimiz yerde nitelikli eleman sorunundan söz ediyor."

OSB'lerdeki meslek liseleri ile ilgili önemli bir kanun değişikliği yaptıklarını belirten Ergün, OSB'lerdeki meslek liselerine, öğrenci başına 3 ile 5 bin TL arasında teşvik verileceğini ifade ederek şunları söyledi: "Bu konudaki çalışmaları kordine etmek amacıyla, Milli Eğitim Bakanlığı ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında bir protokol imzaladık. Bu protokol çerçevesinde, organize sanayi bölgelerindeki mesleki eğitim kurumlarını geliştirmeyi, yenilerini açmayı ve bunları hızlı bir şekilde yaygınlaştırmayı amaçladık. Biz de bu konuda önemli bir kanun değişikliği yaptık parlamentoda, hükümet olarak. OSB'ler bünyesinde kurulacak meslek liseleri için teşvik getirdik. Öğrenci başına bir teşvik. Devlet kendi açtığı meslek liselerinde, kaç para harcama yapıyorsa öğrenci başına, onun bir buçuk katı kadar destek. Bu rakamda aşağı yukarı hesaplandı, öğrenci başına 3 bin 500 TL ile 5 bin TL arasında değişen bir rakam var. Mesleksiz insanlar topluluğu olamayız biz."

Her insanımızın elinden muhakkak iş gelmesi gerektiğini anlatan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Becerisi, kabiliyeti olması lazım. Onunda yolu mesleki eğitimdir. Onun için mesleki eğitime ciddi manada önem vermemiz gerekiyor. Yönetim yapıları doluluk oranları, organize sanayi bölgelerinin, limanlarla, demiryollarıyla, otoyollarla bağlantıları gibi konulara da ağırlık veriyoruz. Ama en ağırlık verdiğimiz konulardan bir tanesi mesleki eğitim sistemiyle organize sanayi bölgeleri arasındaki ilişki. Bu ilişkinin güçlendirilmesi icap etmektedir. Organize sanayi bölgelerinde meslek liseleri açılması konusunun üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Arkadaşlara da bu konuda her zaman destek veriyoruz, motive ediyoruz. Çünkü bu konuyu ülkemizdeki işsizlik sorununun çözümü olarak gördüğümüz gibi, üretimde kaliteyi artırmanın bir unsuru olarakta görüyoruz."

Bakan Ergün, Başiskele'de bir okulun açılış törenine katıldı. Okulun açılış kurdelesini kesen Ergün, sınıfları dolaşarak öğrencilerle vakit geçirdi.

Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün:

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler