Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK yarışmalarında ödül alan öğrencilerin sınavsız olarak üniversiteye geçiş hakkı kazanmasına ilişkin, "Uluslararası olimpiyatlarda madalya almış çocuklar gerçekten o alanda artık başka bir sınava tabi tutulma ihtiyacı olmayan çocuklar. Kendilerini uluslararası alanda ispat ettiklerine göre onları başka bir yarışa daha sokmak haksızlık olurdu" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, MEB Şura Salonu'nda düzenlenen 'Uluslararası 9. Düş Çizgisi Tasarım Olimpiyatı Töreni'nin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. 'TÜBİTAK yarışmalarında ödül alan öğrencilerin sınavsız olarak üniversiteye geçiş hakkı kazandığının' hatırlatılması üzerine Ergün, "Aslında son 10 yıldır uygulanmakta olan bir yöntem. Şimdiye kadar uluslararası olimpiyatlarda bilim olimpiyatlarında derece alan öğrencilerden son 5 yıl içerisinde 26 öğrenci mühendislik ve tıp alanında sınavsız olarak üniversiteye girmiş oldu. Böyle bir hakları var. Ancak bazı derece alan öğrencilere de uluslararası olimpiyatlarda TÜBİTAK bilim ödülleri alan öğrencilere de katsayı uygulamasıyla daha fazla puan almalarına imkan tanınmaktadır. 160 öğrenci de ek katsayı alarak istedikleri bölümlere daha kolay girme imkanı elde etmiş oldular. Tabii ki uluslararası olimpiyatlarda madalya almış çocuklar gerçekten o alanda artık başka bir sınava tabi tutulma ihtiyacı olmayan çocuklar. Kendilerini uluslararası alanda ispat ettiklerine göre onları başka bir yarışa daha sokmak haksızlık olurdu. Bu alanlardakiler de üniversiteyi çok da rahatlıkla okuyabilmektedirler. Zaten şu ana kadar da çok başarılı olduklarını gördük" dedi.
Bugün açıklanan işsizlik rakamlarını değerlendiren Ergün, "2012 yılındaki büyüme rakamlarıyla birlikte değerlendirdiğimiz zaman veya mevsimsel etkileri de dikkate aldığımız zaman 2012 yılında işsizlik rakamlarında bir miktar artış gözlenmektedir. Çünkü yüzde 4'lük bir büyüme hedefiyle yola çıkmıştık ama yüzde 2.2'yle tamamladık. Dolayısıyla bunun yansımaları büyüme rakamlarının meydana getireceği istihdam rakamlarına ulaşamadığımızı görüyoruz. 2013 yılında yeniden işsizlik rakamlarında bir düşme olacak çünkü sanayi üretiminde, ihracatta, büyüme rakamındaki artışların paralelinde 2013 yılında tekrar işsizlik rakamında aşağı doğru bir gidişin gerçekleştiğini görüyoruz" diye konuştu.
'TÜBİTAK yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin hangi üniversitelere yerleştirileceğine' ilişkin soru üzerine Ergün, "Devlet üniversitelerini kendileri tercih edecek. Devlet üniversitelerinden temel bilimlerde, mühendislikte ve tıp alanında hangi üniversitede kontenjanlar var bunlarla ilgili devlet üniversitelerinden birini tercih edecekler. 2012 yılında 8 öğrenci istedikleri üniversiteyi tercih edebiliyorlar devlet üniversiteleri olmak kaydıyla" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz