YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bilim Şenliği Başlıyor

Bursa Bilim Şenliği’, 25-26 Mayıs’ta, ‘1. Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu’ ise 26-27 Mayıs’ta Atatürk Kongre...

Bilim Şenliği Başlıyor

‘Bursa Bilim Şenliği’, 25-26 Mayıs’ta, ‘1. Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu’ ise 26-27 Mayıs’ta Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) yapılacak.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Merinos AKKM fuaye alanında yapılan basın toplantısında, bilime ilgi duyan Bursalıları bilim şenliği ve sempozyuma davet etti. Keşif ve icraatların sergileneceği ‘Bursa Bilim Şenliği’ ve ‘1. Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu´ hakkında bilgi veren Başkan Altepe, “Bilim ve teknoloji alanında tüm paydaşları bir araya getirecek bu organizasyonlar, keşif ve icraatların sergilenmesi yanında ortak projelerin hazırlanması konusunda da uygun bir zemin oluşturacaktır.” diye konuştu.

Organizasyonun eğitim alanında yeni bir çığır açacağını ifade eden Altepe, “Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin kurulum çalışmaları devam ettiği süreçte, bilime ilgi duyan amatör ve profesyonel herkesi, bilim şenliğine katılmaya; buluşlarını sunmaya ve yeni icatlarını gerçekleştirmeye teşvik etmeyi hedefliyoruz.” dedi.

‘1. Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu’ hakkında da bilgi veren Altepe, toplumda bilim kültürünü yaygınlaştırmada rol alan bilim merkezlerinin önemine değindi.

Bilim merkezleriyle ilgili tarafları bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak için böyle bir sempozyum düzenlediklerini ifade eden Altepe, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün bilim merkezlerinin devlet politikası haline geldiğini açıklamasından sonra bunu aktif olarak ilk uygulamaya koyan kurumun da Bursa Büyükşehir Belediyesi olduğunu vurguladı.

Altepe, ‘1. Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu’nun da bu politikanın yaygınlaştırılması yönünde atılan ciddi bir adım olduğunu hatırlatarak, “Sempozyum sonunda yayınlanacak sempozyum bildiri kitabı ile, devlet politikası haline gelen Türkiye´de bilim merkezi kurma ve başarıyla işletme çalışmalarına katkı sağlamak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

DERECEYE GİRENLERE ÖDÜL VERİLECEK

Çocukların bilime ve teknolojiye ilgi duymaları ve düşünce ürünleri gerçekleştirmelerinin teşvik edilmesi amacıyla düzenlenen Bursa Bilim Şenliği çerçevesinde; öğrencilerin ürünlerini sergileyecekleri 100´den fazla proje standı, 6-12 yaş arası çocukların meslekleri yakından tanıyabilecekleri, ilgi duydukları alanlarda küçük projeler gerçekleştirebilecekleri ve bilimin eğlenceli yüzünü deneylerle öğrenebilecekleri uygulamalı atölye stantları, bilimsel sahne gösterileri ve Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi projesinde yer alacak uygulamalı deney düzenekleri için özel alan bulunacak.

Şenlik kapsamında; mesleki ve teknik eğitim kurumlarına ait 5 mesleki yönlendirme ve atölye çadırı ile 30 proje çalışması, ilköğretim 4-5-6-7 ve 8. sınıf öğrencilerine ait matematik, fen ve teknoloji, sosyal bilgiler ve teknoloji tasarım alanlarında 110 proje sergilenecek. Sergiye katılan projelerden alanlarına göre değerlendirme kurulunun tespit edeceği, dereceye girecek 3 projeyi hazırlayan öğrencilere de teşvik ödülü verilecek.

BİLİM MERKEZLERİ MERCEK ALTINDA

Farklı alanlardaki bilim merkezlerinin aktivitelerine olan yoğun ilgi baz alınarak birden çok alanı kapsayacak şekilde organize edilen ‘1. Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu’nda, 8 oturumda yapılandırıldı. Sempozyum çerçevesinde; resmi eğitim metodları ve kütüphane-planetaryum gibi yapılanmaları kapsayan değişik sistemlerin yanında, gayriresmi bir eğitim metodu olarak, bilim merkezlerinin geniş kullanım alanlarını göstermek adına dünya çapında yoğun çalışmalar planlandı. 36 sunum ve 16 poster gösteriminden oluşan çalışmalar, Türkiye’nin birçok şehrinden ve farklı ülkelerden gelen akademisyen ile araştırmacılar tarafından işlenecek konular arasına alındı.

Sempozyumda, ‘Yeni Nesil İçin Eğlenceli Eğitim Metodu: Bilim Merkezleri’, ‘Türk Eğitim Sisteminde Bilim Merkezlerinin Eğitim Politikalarına Etkileri’, ‘Bilim Merkezleri ile Toplumun Fen Bilimlerine İlgisinin Artırılması’, ‘Bilim Merkezlerinin Bireysel ve Sosyal Gelişmeye Etkileri’, ‘Bilim Merkezlerinin Misyon ve Etkisi’, ‘Bilim Merkezlerinin Sosyal Paydaşlar ile İletişimi’, ‘Bilim Merkezlerinin Kurulumu ve İşletilmesi’ ve ‘Türkiye’de Bilim Merkezlerinin Yatırımları Nasıl Yönetilmeli’ konuları ele alınacak.

Bundan sonra 2 yılda bir düzenlenmesi planlanan ‘Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu'nun açılışında; Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Serbest Bilim Merkezi'nin konsept dizaynıyla deney düzeneklerinin tasarımını yapan Wayne LaBar, tecrübelerini katılımcılarla paylaşacak. Deney düzenekleri konsept çalışmaları tasarlayan ve üreten 3 büyük yabancı firma sahibi de, sempozyuma panelist olarak katılacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler