YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bilim Şenliğine Katılan Genç Mucitlerin Projeleri Patentle Korunuyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Bursa Bilim Şenliği’ne katılan genç mucitlerin projeleri,...

Bilim Şenliğine Katılan Genç Mucitlerin Projeleri Patentle Korunuyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Bursa Bilim Şenliği’ne katılan genç mucitlerin projeleri, patentle koruma altına alındı.

‘Bursa Bilim Şenliği 2013’ün ardından 200 proje arasından öğretmenlerin belirlediği 11 projenin sahibi kişi ve kuruma düzenlenen törenle patentleri teslim edildi. Öğretmen ve öğrencilerin katıldığı törende konuşan Bilim ve Teknoloji Merkezi Proje Yürütücüsü Rıfat Bakan, kurumlara işbirliği sayesinde ortaya güzel işlerin çıktığını söyledi. Bursa’da yapılan Bilim Şenliği’nin bir benzerinin Türkiye’de ve dünyada olmadığını savunan Rıfat Bakan, okulların, kurumların, öğrencilerin ve vatandaşların şenliğe gösterdiği alakanın kendilerinin çok mutlu ettiğini ifade etti. İlk, orta ve lise öğrencilerinin projelerde yer aldığı şenliğe teknik meslek liselerinin katılımının sevindirici düzeyde olduğunu anlatan Bakan şunları kaydetti: “Bilim Şenliği, öğrencilerimizin bir şeyler yapabilme noktasında kendilerini görmesi için önemliydi. Ülkemizde ve şehrimizde birçok yetenekli insan var ama bunların açığa çıkabileceği alanlar pek yok. Gencecik yetenekli insanlarımız var, ancak doğru yönlendirilmedikleri zaman başka yerlerde kullanılıyor. Bu noktada bizlere, eğitimcilere ve yöneticilere ciddi işler düşüyor. Üstün zekalı çocuklarımızın bulunması, özel eğitim metotları geliştirilmesi gerekir. Çünkü asıl buluşları yapanlar bunlardır. Albert Einstein gibi insanlar bizden de çıkmalı. Önümüzdeki yıl yapılacak olan bilim şenliği için çalışmalara şimdiden başladık. Elde ettiğimiz başarılarla yetinemeyiz. Hala dünya çapında mucitlerimiz çıkmadı. Bu yüzden daha fazlasını istemeliyiz.”

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Yunus Bulut ise mesleki eğitim konusunda Bursa’nın yüzde 63'lük oranla Avrupa standartlarını yakaladığını açıkladı. Başarının sözde değil, çalışmalarda da kendisini göstermesi gerektiğini dile getiren Bulut, Bilim Şenliği’nin bunun öncülüğünü yaptığını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Bulut, eğitim kurumlarının önümüzdeki yıllarda şenliğe daha aktif katılacağını, daha fazla proje sunacağını belirtti.

Bilim Şenliği’nin patent sponsoru Guru Patent firmasının sahibi Mert Eren Ertural ise, Japonya’da öğrencilerin aldıkları yıllık patent sayısının, Türkiye’de alınan toplam patent sayısının iki katı olduğunu hatırlattı. Bunun geliştirilmesini amaçladıklarını kaydeden Ertural, Bursa’daki hiçbir okuldan patent için para almadıklarını dile getirdi. Ertural, okulların patent başvurusunun da geçen yıla göre artış gösterdiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından Rıfat Bakan, Yunus Bulut ve Mert Eren Ertural tarafından patent alan proje sahibi 5 endüstri meslek lisesi ve ortaokul yetkililerine belgeleri teslim edildi.
Bilim Şenliği’ne katılarak Tophane Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi (EML), Atatürk Teknik ve EML, Yıldırım Beyazıt İMKB Teknik ve EML, Zuhal Dörtçelik Şenipek Teknik ve EML, Gemlik Teknik ve EML, İsmetiye Hasan Orhaneddin Ortaokulu, Emir Koop Ortaokulu, İnegöl Şakir Lakşe Ortaokulu, Sönmez Ortaokulu, Şehit Faik Gökçen Ortaokulu ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Koordinatörü Fizik Öğretmeni İlhami Aran projeleriyle patent sahibi oldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler