EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bilim Tarihi mezunları ne iş yapar? Bilim Tarihi bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Bilim tarihi bölümü; sıkı bir disiplin gerektiren, bilim tarihinin yanında tarihçilerin çalışmalarını da inceleyen bir bölümdür. Bölümü en çok tercih edenler tarihe ilgi duyan kişilerdir. Bilim Tarihi mezunları ne iş yapar, nerelerde çalışır?

Bilim Tarihi mezunları ne iş yapar? Bilim Tarihi bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Bilim tarihi bölümü, bilimle ilgili her bir unsuru derinlemesine araştıran ve gözden geçiren yetkin öğrencileri yetiştirmeyi hedefleyen akademik bir bölümdür. Bölümle ilgili temel amaç her basamakta etkin rol alabilen uzmanlar yetiştirmektir. Bilimsel adımları ve süreçleri iyi takip eden,bilimin temel mekanizmasını anlayabilecek mezunlar bölümle ilgili gelişmeleri daha da hızlandıracaktır.

Bilim Tarihi bölümü nedir?

Bilim tarihi bölümü, bilimin ve bilimdeki ilerlemenin bilim insanları tarafından gözden geçirildiği akademik bir bölümdür.Bilimle uğraşan tarihçilerin görevlerinde uyguladıkları metotları tetkik eder.Bilim tarihi bölümü;geçmişten günümüze kadar gelen süreçte bilimsel her türlü aşamanın iyileştirilmesini, yaşanılan tüm adımları ve evrimleşmesini inceleyen mezunlar yetiştirir.

Bilim tarihi bölümü, üretilen bilginin kabul edilmesini, bilimin felsefe, sanat ve sosyoloji gibi konularla etkileşimini incelemektedir. Bilim tarihi, bireylerin günlük yaşamları içinde bilimin yerini araştırmaktadır. Bilimi artısıyla ve eksisiyle ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Bilim tarihi bölümü, bilim insanlarını ve kurumları , bunların toplum içerisindeki yerini araştırırlar.

Bilim tarihi bölümü alanında profesyonel, mesleki etik kurallarına uyumlu, sorumluluk sahibi, analiz yapabilen elemanlara ihtiyaç duymaktadır.

Genel anlamda bilim tarihi, insanlık tarihinde bilim ve teknolojinin yerini ve önemini araştıran bir disiplindir. Bilim tarihi bölümü , tarihi süreçleri kişileri bilim yapmaya yönelten nedenleri de araştırır.

Bilim Tarihi Bölümü eğitim süresi kaç yıldır?

Bilim Tarihi bölümü eğitim süresi 4 senedir. 8 yarı dönemden oluşan bir lisans programıdır. Bölümde, bilimin tarihe göre geçirdiği gelişimi inceleyen nitelikli personellerin eğitilmesi hedeflenir. Bilim tarihi bölümü derslerini şöyle örnekleyebiliriz;

  • Matematik Bilimi Tarihi,
  • Bilim Tarihi,
  • Eskiçağ Felsefe Tarihi,
  • Mantık,
  • Sosyoloji Tarihi,
  • Fizik Tarihi,
  • Metin Tetkikleri,
  • Latince,Farsça ve Arapça,
  • İlk Dönem Çağlarında Bilim ve Teknik,
  • Ülkemizde Bilim ve Teknoloji Mirası,
  • Ortaçağ İslam Dünyasında Bilim ve Teknoloji,
  • Bilim Kuruluşlarının Tarihsel İlerlemesi

4 senelilk lisans eğitimlerini tamamlayan bölüm mezunları “Bilim Tarihi Lisans Diploması”nı elde ederler.

bilim-tarihi

Bilim Tarihi mezunları ne iş yapar?

Bilim tarihi bölümü mezunları olan bilim tarihçileri pratik ve teorik olarak baktığımızda bilim açısından önemli işlere imza atarlar.Temel olarak bir bilgi dalının ilerlemesinde aktif rol alırlar ve yeni keşfedilen bilimsel bilgilerle ilgili teorik aksiyonlar alırlar. Bunun yanında, bilinen gerçeklerin yenilikçi olan sistemlere uygun hale gelmesi için tarihi baz alarak düzenlenmesinden sorumludur. Bilim Tarihi Bölümünün temel görevlerini şöyle sıralayabiliriz:

  1. Müze görevlisi
  2. Kültür Bakanlığı personeli
  3. Bilim merkezi personeli
  4. TÜBİTAK personeli
  5. Araştırma bilimcisi
  6. Bilim yazarı
  7. AR-GE personeli

Bilim tarihi bölümü mezunları ‘Bilim Tarihçisi’ ünvanını alır. Bölüm mezunları, edindikleri bilginin ve araştırmaların topluma yayılması işini üstlenirler. İhtiyaç olan alanlarda yetkin elemanlar olarak yer alırlar. Antik uygarlıklardan başlayarak günümüze kadar uzanan bilimsel gelişmeler ve etkileri üstüne sürekli araştırma yapıp gerçekleri ortaya çıkarmaya çalışırlar. Küreselleşen dünyanın yol açtığı yönelimlerin sosyal, siyasal, ekonomik, kültürel ve ahlaksal etkilerini araştırırlar.

Bilim Tarihi mezunları nerelerde çalışır?

Bilim Tarihi bölümü mezunlarının çalışma alanlarını kısaca şöyle örnekleyebiliriz; dernekler, yazılı basın kuruluşları ve görsel basın kuruluşlarında uzman, yazar ya da eğitim sektöründe görev alabilirler. Ayrıca eğitim kurumlarında Bilim tarihi dersini okutabilir ya da müzelerde, kütüphanelerde, özel ve kamu belge saklama kurumlarında çalışabilirler.

Bilim tarihi bölümünü tercih eden öğrencilerde bazı mesleki yetkinlikler bulunmalıdır. Örneğin, temel ve sosyal bilimlere ilgi duymalı, güçlü bir hafızaya sahip olması, analitik düşünme yeteneğine sahip olması, bilimsel çalışmalardan hoşlanması gerekir.

Bilim Tarihi mezunları iş imkanları nelerdir?

Bilim tarihi mezunları için iş olanakları oldukça tatmin edicidir.Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte bilgiye ulaşabilme imkanı da doğru orantılı olarak artmıştır. Mezunlar, çağa ayak uydurmalı ve kendilerini sürekli geliştirmeye çalışmalılar. Bu şekilde hem kendilerine hem de topluma daha büyük fayda sağlayacaklardır.

Bölüm mezunu olan bilim tarihçileri, birbirinden farklı bilim dallarında çalışmalarda başvurulacak bilginin geçmişten geleceğe yaşadığı evrimin her kademesini inceleyebileceği gibi yeni yapılan bilimsel çalışmaların da gelecekte ne gibi etkileri olduğunu da araştırabilirler. Bilim tarihçisi olmaya hak kazanmış bireyler; eğitim kurumlarında,bilimle ilgili olan tüm kuruluşlarda görev alabilirler.

Bunun yanında, müzelerde, medya kuruluşlarında bilime katkı sağlamak, verileri geniş kitlelere ulaştırmak için gerekli çalışmalarda bulunabilirler. Bilim Tarihi mezunlarının kamuda iş olanakları çoktur. KPSS’de yeterli puanı sağlamaları takdirinde, kamu kurum ve kuruluşlarında bilgi ve tarihi ile ilgili her alanda çalışabilirler.

Bilim Tarihi mezunlarının özel sektörde iş olanakları ise geniştir. Yine özel sektördeki tüm kuruluşlarda ihtiyaç duyulan her alanda iş bulma imkanına sahiptirler.

En Çok Aranan Haberler