YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bilinçli Spor Yaralanma Ve Sakatlıkları Önlüyor

İnsanların sağlıklarını koruyabilmek için gerçekleştirdikleri spor faaliyetlerini bilinçli yapmasının olası yaralanma ve sakatlıkların önüne geçebileceği...

Bilinçli Spor Yaralanma Ve Sakatlıkları Önlüyor

İnsanların sağlıklarını koruyabilmek için gerçekleştirdikleri spor faaliyetlerini bilinçli yapmasının olası yaralanma ve sakatlıkların önüne geçebileceği belirtildi.

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için spor yapmak büyük önem taşıyor. Ancak çoğu zaman yanlış yapılan hareketler, bilinçsizce vücudu zorlamalar ya da beklenmedik çarpma ve düşmeler sakatlıklara neden olabiliyor.

Özellikle genç yaştaki bireylerin spor yaparken çeşitli sakatlıklarla karşı karşıya kaldığını belirten Özel Medline Aydın Hastanesi Ortopedi Uzmanı Dr. Serkan Kurnaz, spor yaralanmalarının akut veya aşırı yüklenme sonucu meydan geldiğini söyledi. Akut yaralanmaların ani bir travma sonucu oluştuğunu belirten Kurnaz, “Aşırı yüklenme sonucu meydana gelen spor yaralanmaları ise daha çok uzun mesafe koşuları gibi dayanıklılık sporları yapanlarda görülür. Yaralı dokular içerisinde kan birikince dışarıdan şişlik şeklinde ve mor olarak görülür. Çok şiddetli çarpmalar sonucu kırık, kas liflerinde ve bağlarda yırtıklar, çıkıklar da meydana gelebilir. Çarpma sonucu iç organlarda da yaralanmalar olabilir. Spor yaralanmalarında ilk müdahalenin ardından doktora gitmek gerekir. Teşhis için muayenenin ardından yardımcı görüntüleme sistemlerinden faydalanılabilir” dedi.

Spor yaralanmalarında ilk müdahalenin nasıl olması gerektiği konusunda da uyarılarda bulunan Dr. Kurnaz, “Her türlü spor yaralanmasında öncelikli olarak aktiviteyi durdurmak gerekir. Yaralanmış kısmın kullanılması veya zorlanması sorunun daha fazla büyümesine yol açabilir. Spor yaralanmalarında yapılacak ilk yardım uygulamalarını dört konuya dikkat etmek gerekiyor. Yapılan spor karşılaşmasının durdurulup yaralanan kişinin dinlenmeye alınmasıdır. Ağrı ve şişliği önlemek amacıyla yaralanan bölgeye buz uygulaması yapılmalıdır. Buz uygulamasında buzu direk cilde temas ettirmek yerine, buzu bir beze sararak yaralanan bölge üzerine koyulmak gerekir. Eğer yaralanma bölgesinde kanama mevcutsa buz uygulamasıyla beraber, kanamalı bölgeye basınç uygulayarak kanama önlenmelidir. Yaralanma sonrası oluşan şişliği gidermek veya oluşabilecek şişlikleri önlemek için yaralanan bölgeyi, altına yastık vb. gibi materyaller kullanılarak kalp seviyesinden yükseğe kaldırmak gerekir. Spor yaralanmalarından sonra erken teşhis, doğru ve zamanında tedavi ile kişinin eski aktivite seviyesine gelmesi sağlanır” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler