Bilinçli tarım uygulamaları ile Antalya'nın Manavgat ilçesinde meyve üretiminde ürün çeşitliliği çoğaltılacağı belirtildi. Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, köylerde başladığı çiftçi eğitimi programı ile hangi köyde daha verimli meyve ve sebze yetişmesi ile ilgili bilgilendirme yapıyor.
Manavgat'ta ürün çeşitliliğini artırma ve çiftçi eğitimi uygulamaları ile ilgili Cihan Haber Ajansı(Cihan)'na açıklamada bulunan Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gıda Yüksek Mühendisi Birol Tuncel, orta vadede ilçede organik tarımı yaygınlaştıracaklarını söyledi. Ürün çeşitliliğinin fazlalaştırılması ve 'bu meyve burada yetişmez' anlayışını yıkmaya yönelik İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesine muz dikimi yaparak başladıklarını belirten Tuncel, diktikleri muzun meyvede durduğunu söyledi.
Manavgat toprak zenginliği ve iklim yapısının dünyanın ılıman bölgelerinde yetişen meyve ve sebzelerin yetişmesine elverişli olduğuna dikkat çeken Tuncel, yetiştirdikleri muzla, muzun Türkiye'de sadece Alanya, Gazipaşa ve Anamur'da değil, başka bölgelerde de uygun ortam hazırlanırsa yetişebileceğini gösterdiklerini kaydetti. Tuncel, "Manavgat'ın coğrafi, iklim ve toprak yapısını yılın 12 tarım yapmaya elverişli. Kaliteli ve nitelikli ürün elde etmenin ilk yolu da meyve ve sebzenin yetişeceği toprak yapısını belirlemek. Bunun içinde ilk önce toprak tahlili yapılması gerekir. Köylerimizde uygulamaya koyduğumuz çiftçi eğitimi ve bilgilendirme programı ile bire on veren ürün elde etmek istiyoruz. Bunun içinde çiftçi eğitimini ilk elde ve doğru bilgi ile yapıyoruz." diye konuştu.
Avrupa ülkelerinde yaygın olan organik tarım yapımı ile ilgili Manavgat'ta da geniş çaplı saha araştırması yaptıklarını altını çizen Tuncel, bu konu ile ilgilenen bir ziraat mühendisi görevlendirdiğini söyledi. Bazı kişilerin iyi tarım uygulamaları ile organik tarım yapımını birbirine karıştırdığını belirten Tuncel, organik tarım yapımının çok zor, uzun vadeli ve iyi bir tarım eğitimi ile sonuç alınabileceğini kaydetti.
Tuncel, bilinçli tarım uygulamaları ile son yıllarda Manavgat'ta zeytin, nar, limon, portakal, mandalina, harnup(keçiboynuzu), defne, badem, ceviz, yaz elması ve üzüm türü meyve yetiştiriciliğinin arttığını ifade etti.
Öte yandan Manavgat'ın iklim yapısının dünyada yetişen meyve, sebze, turunç ve tropikal meyve yetiştirme elverişli olduğunu belirten ziraat mühendisi İsmail Orman, kurduğu örtü altı serada kışın turfanda nektarın ve şeftali yetiştirdiğini söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz