HABER

Bilinçsiz diyetlere dikkat

Uzmanlar günümüzün en önemli sağlık sorunlarının başında gelen şişmanlıktan kurtulmak için bilinçsizce yapılan diyetlere karşı vatandaşları uyardı. Uzmanlar, bilinçsizce yapılan diyetlerin böbrek hastalığına neden olabileceğini belirtti.

Bilinçsiz diyetlere dikkat

Zayıflamak için uzun süre yemek yemeyen ve su içmeyen kişilerin, beslenme yetersizliğine bağlı olarak karaciğer ve böbreklerinin hasar gördüğünü belirten Mardin Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Bayram Açan, özellikle genç kızların, şişmanlık korkusu nedeniyle yaptıkları bilinçsiz diyetler sonucu böbreklerini kaybettiklerini ifade etti. Bir çok hastanın Devlet Hastanesi'nde diyaliz tedavisi gördüğüne ve bu hastaların çoğunluğunu kadınların oluşturduğuna dikkati çeken Dr. Açan, "Özellikle genç bayanlar, zayıflayarak daha güzel görünüme kavuşmak için hayatını karartabiliyor. Diyet yapacak olanlar, bunu mutlaka bir uzmanın denetiminde yapsınlar. Maalesef Türkiye'nin birçok yerinde bilinçsiz yapılan diyetler sonunda böbrekleri iflas etmiş bayan hastalarımız var. Sağlıksız zayıflama diyetleri, önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Özellikle genç bayanlar, aşırı şişmanım diye yemek yemiyor, su içmiyor. Psikolojik olarak bunu kendilerine telkin ederek, 'Anorexi' yani 'Aşırı zayıflık' hastalığına yakalanıyorlar. Yapılan tetkiklerinde, ilk etapta bir şey çıkmıyor. Ancak bir müddet sonra, beslenme yetersizliğine bağlı olarak beyin, karaciğer ve böbrek gibi hayati organlarında hasar oluşarak, yetmezlik meydana geliyor. Karaciğerdeki hasarlar giderilebiliyor ama beyin ve böbrekteki hasar kalıcı oluyor. Yapılan bilinçsiz diyetler, kişilerin hayatını karartabiliyor" dedi.

Doktor kontrolü olmadan uygulanan sağlıksız diyetlerin özellikle baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, yorgunluk, bulantı, kusma, ishal, kabızlık, safra ve böbrek taşı, kalp ritminde bozukluk, tansiyon düşüklüğü, adet düzensizliği, kuru cilt ve saç dökülmesi gibi sağlık sorunlarına neden olduğunu ifade eden Dr. Bayram Açan, "Kısa sürede hızlı kilo kaybı sağlayan, çok düşük enerjili şok diyetlerle tek tip besine dayalı diyetlerden kaçınılması gerekiyor. Zayıflama diyetleri uygulanmadan önce öncelikle, boya uygun ağırlık saptanmalı, uygun ağırlık söz konusu ise kilo almaktan kaçınılmalıdır. Kilo fazlalığı ve şişmanlık varsa önce ağırlık artışı önlenmeli, daha sonra ağırlık kaybı hedeflenmelidir. Aşırı ve hızlı ağırlık kaybından mutlaka uzak durulmalıdır. Ağırlık kaybı için bireyin cinsiyeti, yaşı, boyu ve fiziksel aktivitesi dikkate alınmalı, kişinin beslenme alışkanlıklarına uygun bir beslenme programı uygulanmalıdır" bilgilerini aktardı.

En Çok Aranan Haberler