EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri mezunları ne iş yapar? Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Bilişim sektörü dünya genelinde çağımızın en çok tercih edilen iş alanlarından biridir. Bilişim, teknolojinin sürekli olarak gelişmesi, internet kullanıcı sayılarının artmasıyla gelecek vadeden bir sektördür. Bu sektörün bölümlerinden biri olan Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Eğitimi, Türkiye'nin dört bir yanındaki birçok üniversitede ders verilen bir alandır. Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri mezunları ne iş yapar, nerelerde çalışır?

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri mezunları ne iş yapar? Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Bilişim sektöründe yer almak isteyen kişiler, her şeyden önce bilgisayara ilgi duymalıdır. Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve sayısal bilimlere yatkın olan öğrenciler bu alanda başarılı olabilirler.

Analitik zekaya sahip, ekip çalışmasına uyumlu kişiler için en doğru meslek seçimlerinden biridir. Bilişim sektörü bu kişiler için gelecek vadeden ve mesleki alanda büyük fırsatlar sunan sektörler arasındadır. Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri bölümünde eğitim alarak geniş bir iş alanında çalışma imkânı bulurlar.

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri bölümü nedir?

Hızla gelişen teknoloji, iş olanakları açısından da fazlasıyla fırsat sunar. Üniversitelerde Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri bölümü bu fırsatlardan yararlanmak isteyen kişiler için gelecekteki çalışma hayatlarında faydalı olacak bir eğitim programı içerir.

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü, en genel tanımıyla teknolojinin yönetimsel ve ekonomik alanlarında yazılım oluşturma ve geliştirme ile teknik detayların harmanlanmasını içerir. Bölümün öğrencileri aldıkları eğitim ile bu alanda profesyonellik kazanırlar.

Üniversiteler, bu bölümü okuyan öğrencilerin hem kamu alanında hem de özel sektörde kolayca iş bulabilmesi için tüm olanakları sağlar. Öğrencilerin, değişim programları ve ders programı kapsamında verilen yabancı dil eğitimleri ile yurt dışında çalışma seçenekleri de vardır.

Bu bölümün bulunduğu bazı okullar, öğrencilerine kendilerini geliştirebilmeleri için farklı seçenekler sunarlar. Örnek olarak bilgisayar ya da adli tıp teknolojisi, mobil uygulamalar, oyun tasarımları, programlama, çeşitli yazılım tasarımları alanları gösterilebilir.

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri bölümü eğitim süresi kaç yıl sürer?

Dört yıllık bir lisans programı sonucunda mezun olunur. Bölüme girebilmek için öncelikle Temel Yeterlilik ve Alan Yeterliliği sınavlarında sayısal alanda yeterli puanı almak gerekmektedir. Bu sınavların sonuçlarına göre üniversite tercihi yapılabilir.

Bölümün iki yıllık bir ön lisans programı da vardır. Bu ön lisans programını bitiren kişiler tercihlerine göre Dikey Geçiş Sınavına girebilirler. Bu sınavdan aldıkları puan doğrultusunda dört yıllık lisans programına geçiş yapabilirler.

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri bölümü dersleri nelerdir?

Bilişim sistemleri ve teknolojileri bölümü dahilinde seçmeli ve zorunlu dersler verilmektedir. Bu bölümün bulunduğu bazı okullarda çift ana dal ya da yan dal imkanları da bulunur. Okulların amacı bu bölümde okuyan öğrencilere yazılım geliştirme alanında beceri kazandırmak, bu alandaki yeteneklerini geliştirmektir. Bilişim sektörüne kalifiye çalışanlar yetiştirmek, sektörü geliştirecek uzmanlığa ulaşan kişiler mezun etmek okulların diğer amaçları arasındadır.

Programdaki dersler dört eğitim öğretim yılı ve sekiz dönem içinde verilir. Birinci yılda algoritmalar, web tasarımı, ağ oluşturma ve sistem analizi eğitimleri başlar. İkinci yılda mobil cihazları programlama, veri tabanı uygulamaları konularına yer verilir.

Üçüncü sınıfta kurumsal bilgi sistemleri ve ağ programlama konularında uygulamalı dersler başlar. Son sınıfta ise yapay zekâ, üç boyutlu oyun tasarımları, nesnelerin interneti konularına yer verilir. Ayrıca bölüm dahilinde staj zorunluluğu vardır.

Dört yıllık ders programı kapsamında verilen derslerden bazıları şunlardır:

Enformatik Yönetimi, Bilişim ve Programlamaya Giriş, Web Tasarımına Giriş, Makroekonominin Temelleri, İleri Matematik, Uygarlık Tarihi, Sistem Analizi ve Algoritmalar, Ağ Oluşturma, Nesne Yönelim Programlama, İleri İstatistik Uygulamaları, Türk Dili, Yönetim Bilişim Sistemleri, Mobil Cihazları Programlama, Sayısal Devre Tasarımı, İnternet Programlama, Yapısal Programlama, Bilgisayar Mimarisi, Bilgi Sistemleri Güvenliği, İşletim sistemleri, Kablosuz Ağlar, Üç Boyutlu Oyun Tasarımı, Veri Madenciliği, Betik Dilleri, Bilgisayar Ağları, Karar Destek Sistemleri, Veri Tabancı Yönetim Sistemleri, Bilgi Teknolojileri İnsani ve Etik Yönü, Görsel Programlama, Bilişim Yönergeleri, Algoritma Geliştirme.

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri mezunları ne iş yapar?

Lisans programından mezun olan kişiler sektörün geniş iş olanaklarından kolaylıkla faydalanabilirler. Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri mezunlarının özel sektörde iş olanakları oldukça fazladır. Çalışmak istedikleri firmanın hangi sektörde iş yaptıkları fark etmeden o firmada çalışabilirler.

Teknolojinin her alandaki yeri bu bölümün mezunları için geniş iş alanları oluşmasının sebebidir. Bölüm mezunları nesne süreç modelleri oluşturma, veri madenciliği, çok boyutlu verilerin dijital ortamlara işlenmesi gibi görevler üstlenebilirler.

Karar destek sistemleri için oluşturulan bilgi sistemlerinin analiz edilmesi, uygulamalar için platformların ve araçların doğru seçilmesi gibi işler de görev tanımları arasındadır.

Mezunlar, bölümü bitirerek sahip olacakları mesleğin türlü avantajlarına sahiptirler. Örneğin ofis ortamlarında çalışabilecekleri gibi uzaktan yönetim şeklinde bulundukları herhangi bir yerden iş yapabilirler.

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri mezunları iş imkanları nelerdir?

Yazılım şirketlerinde, kurumsal firmalarda kolayca iş bulabilecek olan mezunlar arzu ederlerse dışarıdan yarı zamanlı olarak da çalışabilirler. Oyun Tasarımcısı, Siber Güvenlik Uzmanı, Mobil Uygulama Tasarımcısı, Web Tasarımcısı, Yazılım Uzmanı, Dijital Programlama Uzmanı gibi unvanlar alabilirler.

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri mezunlarının kamuda iş olanakları da girecekleri sınav sonucunda atanmaları ile gerçekleşir. Kamu Personeli seçme sınavına giren kişiler sınavda aldıkları puanlara göre atanırlar. Bu alanda yapılan atamalar diğer bölümlerin atamalarına göre daha hızlı gerçekleşir.

Bölüm mezunları, aldıkları eğitim ile kendi firmalarını kurup teknolojik alanda çeşitli çalışmaları hayata geçirebilecek yetkinliğe ulaşırlar. Oyun üretebilir, mobil uygulamalar tasarlayabilir ya da firmalara dışarıdan destek verebilirler.

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri mezunları nerelerde çalışır?

Bu bölümün mezunları herhangi bir devlet kurumunun ya da özel şirketin bilgi işlem bölümlerinde çalışma imkânı bulurlar. Yapay zekâ, oyun, kurumsal ağ sağlayıcı, yazılım şirketlerinde çalışabilirler. Mezun olduktan sonra, yabancı dillerini geliştirerek, eğitim sonucunda kazandıkları yetkinlikle yurt dışında da çalışma fırsatı elde ederler.

Özel bankalar ve devlet bankaları dahil tüm kurumlarda görevlendirilebilirler. Çalıştıkları yerdeki bireysel ve ağ kullanıcılarının her türlü teknik desteğinden sorumlu olurlar. Siber güvenlik konusunda destek verebilirler.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler