Türkçemizde birçok yabancı kökenli sözcük bulunmaktadır. Bilmukabele sözcüğü de dilimize Arapçadan girmiş bir kelimedir. Arapça “bi'l-muḳābele” kelimesinden çevrilerek dilimize aktarılmıştır. Bu sözcüğün yazımında sıklıkla hataya rastlanılmaktadır. Bu sebeple "bilmukabele ayrı mı yazılır bitişik mi?" konusunu detaylı olarak incelemek ve kelimenin doğru yazım şeklini öğrenmek önemlidir. Bu konuda Türk Dil Kurumunun çevrim içi sözcük aratma imkânı veren sözlük sitesi öne çıkmaktadır.
Bilmukabele sözcüğü eski bir kelime olmasına karşın günümüzde birçok kişi tarafından hâlen kullanılmaktadır. Kelimenin söyleniş biçimi ile beraber bilmukabele yazımı konusunda da zaman zaman çelişki yaşanabilmektedir. Bu çelişkiyi ortadan kaldırmak için çoğunlukla Türk Dil Kurumunun internet ortamında var olan Türkçe güncel sözlük sayfasına göz atılmaktadır. Ayrıca bu kelimeyle ilgili bilmukabele mi bil mukabele mi sorusunun en güncel sonuçlarına da yine bu site üzerinde ulaşım sağlayabilmek mümkündür. Bunun yanı sıra kullanılan kelimelerin anlamlarını da bilmek gerekir. Kimi sözcük sıfat kimi sözcük isim kimi kelime ise zarf olarak kullanılabilir. Bu bilgilerden yola çıktığımızda bilmukabele TDK’ye göre manası şöyle olan bir kelimedir:
Bilmukabele sözcüğü cümle içerisinde çoğunlukla zarf olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kelimenin okunuşuyla birlikte yazım stilinde de sıklıkla hataya rastlanılır. Bu sözcük birçok kullanıcı tarafından “bil mukabele” şeklinde ayrı yazılmış haliyle kullanılır. Kelimelerin yazımında hataya düşmek kullanılan cümlelerin manasında bozulmalara yol açabilir. Bu yüzden yazımında ikilem yaşanan bir kelimenin doğru yazımını öğrenmek için TDK sözlüklerine başvurulur. "Bilmukabele bitişik mi yazılır?" konusunun detayına da bu sözlükler aracılığıyla ulaşmak mümkündür. Türk Dil Kurumunun sayfasında bulunan yazım kurallarına göre bu kelime her zaman “bilmukabele” şeklinde bitişik olarak kullanılmalıdır. Bu yazım stili dışında kalan yazım şekilleri yanlıştır. Bu bilgiler ışığında bilmukabele doğru yazımı şu şekilde olan bir sözcüktür: