HABER

"Bin tarım gönüllüsü" bin pişman

ADANA (İHA) - Hükümetin büyük ümitle uygulamaya koyduğu "Bin köye bin tarım gönüllüsü" projesinde hayal kırıklığı yaşandığı belirtildi.
"Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek" adı da verilen proje kapsamında Adana'da 15 köyde görev yapan ziraat mühendisi ve veteriner hekimin ilgisizlik ve imkansızlık yüzünden büyük sıkıntılar çektiği ifade edildi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, Türkiye'de 75 bin köyün binine, araç-gereç ve teknolojik imkanlardan yoksun, iletişim ve barınma olanakları yetersiz genç ziraat mühendisi ve veterinerlerin gönderilmesinin köylünün sorunlarına çözüm üretemeyeceğini söyledi. Türkiye'nin kırsalında 75 bin köy ve köy altı yerleşmede 15 milyon, nüfusu 2 binin altındaki kasabalarda 7,5 milyon olmak üzere 22,5 milyon kişi yaşadığını, kırsal alanın hemen tek ekonomik faaliyeti olan tarım kesiminin, ülke istihdamının yüzde 34'üne, GSMH'nın ise yüzde 14'üne kaynak oluşturduğuna dikkat çeken ZMO Adana Şube Başkanı Barut, "Bu büyüklük ve önemine karşılık, ülkemiz tarım sektörünün, geçmişten gelen ve küreselleşme süreci ile birlikte derinleşen önemli sorunları bulunmaktadır. Tarımın altyapısı bozuk ve yetersizdir. Örgütlenme etkisizdir. Üretim planlaması yapılmamaktadır. Ülke gerçeklerine uygun bir destekleme sistemi kurulamamıştır. Ürün kalitesinde ve iç/dış pazarlamasında önemli sorunlar yaşanmaktadır. Bütün bunların yanında bilginin ve teknolojinin tarlaya ulaştırılmaması da ülkenin önemli bir eksikliği olarak kendisini göstermektedir. '1000 Tarım Gönüllüsü' uygulaması da bu temel sorunlar bütün hızı ile yaklaşırken, üretim alanında, yani köylerde bir değişim gücü oluşturabilmekten uzaktır" dedi.

BAKANLIK KENDİ YAPAMADIĞINI BU GENÇLERE İHALE EDİYOR 1989 yılından beri ziraat mühendisi olmayan ve köyle irtibatı neredeyse tümüyle kesilmiş olan, meclisten geçen "Kamu Yönetimi Temel Kanunu" ile de taşra teşkilatının kaldırılacağını, böylece Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın kendi yapamadığı görevleri bu gençlere ihale etmeye çalıştığını öne süren Başkan Barut, "Projede görev alan meslektaşlarımızın seçiminde ve ücretlendirilmesinde, istihdam koşullarında ve sosyal güvenlik uygulamalarında önemli sorunlar yaşanmıştır, yaşanmaktadır. Mülakat sistemi ile yapılan sınavın objektifliği kuşkuludur. Başta Konya olmak üzere meslektaşlarımız, düşük ücretlerle işe başlatılmışlardır. 'Geçici şarta bağlı sözleşmelilik' çerçevesinde sosyal güvenlik primleri de arkadaşlarımız tarafından ödenmektedir. Bu alanda bazı illerde ücret iyileştirilmesi yapılması da memnuniyetle karşılanmıştır" diye konuştu.

Projedeki bir başka sorunun kimi yerlerde firmalarda, kimi yerlerde İl Özel İdareleri ile sözleşme imzalayan ziraat mühendisi ve veterinerlerin aylık ücretlerini zamanında alamamaları olduğuna işaret eden ZMO Adana Şube Başkanı Barut, "Türkiye, 77 milyon hektar yüzölçümü ve değişen coğrafi/ekolojik özellikleri nedeniyle, tarım bölgelerinde birbirinden çok farklı faaliyetlerin yürütüldüğü ülkedir. Bu yapı 'gönüllülerin' görev yaptıkları bölgeye göre meslek içi eğitimden geçirilmeleri gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu alanda çeşitli sıkıntılar yaşanmakla birlikte, Ziraat Mühendisleri Odası'nın şubeleri ve il temsilcilikleri, meslektaşlarının yanında, onlara destek olma çabası içindedir. Ülkemiz için kalıcı olacak ve bu alanda yaşanan sorunların bir kısmına çözüm üretebilecek proje, 'Tarım Danışmanlığı' projesidir. Beşeri alandaki doktor-eczacı-hasta ilişkisinin bir benzeri, tarım alanında ziraat mühendisi-girdi satan bayii-köylü/üretici-ürün arasında kurulmalıdır. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı konu ile ilgili yasal boşluğu doldurmak ve fiilen başlamış bulunan tarım danışmanlığı sistemini bir hukuki çerçeveye oturtmak durumundadır" şeklinde konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler