ORDU (İHA) - Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) tarafından yapılan bir araştırmada, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunan binaların yüzde 45'inin "esaslı tamir ve tadilattan geçirilmesi gerektiği" belirtildi.
Araştırmada, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun,Trabzon, Rize ve Artvin illerinde belediyelerin mücavir alanları içerisinde bulunan 424 bin 900 binanın 200 bininin durumunun şüpheli olduğu, bu sebeple de esaslı tamir ve tadilattan geçirilmesi gerektiği vurgulandı. Buna göre iller bazında bina durumları şöyle:
SİNOP: İlçe belediyelerinin bünyesinde 16 bin 200 adet bina bulunuyor. Bu binaların 6 bin tanesinin onarım ve tadilattan geçirilmesi gerekiyor. 10 bin binanın ise tadilata ihtiyacı olmadığı belirtiliyor.
SAMSUN: İlçe belediyelerinin mücavir alanları içerisinde 115 bin 595 bina bulunuyor. Bunların 47 bin tanesinde tamirat ve tadilat yapılması gerekiyor. Bu kapsamdaki binaların oranı yüzde 40.
ORDU: İl genelinde 103 bin bina tesbiti yapıldı. Bunun 49 bin tanesinin tamir ve tadilat edilmesi gerekiyor. Bu kapsamdaki bina oranı yüzde 48.
GİRESUN: İlde 47 bin bina bulunurken, bu rakamın yüzde 52'sine tekabül eden 24 bin 500 adet binanın tamirata ihtiyacı var.
TRABZON:Trabzon'daki belediyelerin mücavir alanları içinde 96 bin 700 bina tesbit edildi. Bunun yüzde 53'ü olan 52 bin binanın durumunun yeniden ele alınması gerekiyor.
ARTVİN: 15 bin binaya sahip Artvin'de binaların yüzde 40'ı olan 5 bin 900 adet binanın mimari durumunun yeniden ele alınması gerektiği açıklandı.
MİMAR-MÜHENDİSLER NE DİYOR? Ordu İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Bahri Özdoğru, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde on binlerce binanın miadını doldurduğunu belirtti. Özdoğru, imar planları gelmeden önce ilçe ve beldelerde gerçekleşen yapılanmanın sağlıksız olduğunu belirterek, "Birçok yere yerleşim düzeni açılırken, o yerin zemini sağlam mı değil mi bakılmamış. Tarım alanları, düz ovalar yerleşime açılmış. Bir kere tarım alanları yerleşim düzenine açılamaz. Ama bu yapılmış. On binlerce bina bölgede miadını doldurmuş durumda. Bütün bunların kaynağı ekonomiye dayanıyor. Ekonomisi bozuk olan her şey bozuk demektir" dedi.
Ordu Mimarlar Odası Başkanı Talat Köksal ise mimari dokuya uygun kent yapılaşmasının olmadığını, siyasi sebeplerle verilen ruhsatların getirdiği sonuçlara katlanmaktan başka çare olmadığını söyledi. Talat Köksal, "Kaçak yapılaşmaya göz yumulan binalara uygun imar planları hazırlanıyor. Sonra gerçek ruhsat verilerek kanuna uymayanlar ve devlet arazilerini çalanlar ödüllendiriliyor. Bu tür mimari dokuya uymayan ve gerçek bir mühendisin elinden çıkmayan binalar DİE'nin raporunda belirtilen durumu ortaya çıkarıyor. Olay siyasi boyutludur" diye konuştu.