YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Binalarda enerji tasarrufu enerji kimlik belgesi ile sağlanacak

Türkiye enerjide tasarruf yollarını aramaya devam ediyor. Konuya ilişkin çalışma başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,...

Türkiye enerjide tasarruf yollarını aramaya devam ediyor. Konuya ilişkin çalışma başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji Kimlik Belgesi (EKB) sistemini devreye soktu. Buna göre binalar için A'dan G'ye kadar sınıflandırılacak kimlik belgeleri oluşturulacak. A sınıfı enerji tüketimi açısından iyi, G sınıfı da oldukça kötü durumdaki binaları gösterecek. Daire satın almak isteyen vatandaş enerji kimlik belgesine bakarak evde ne kadar enerji tüketebileceğini anlayabilecek. Türkiye genelinde şimdiye kadar 7 bin 100 adet binaya Enerji Kimlik Belgesi verilmiş durumda.

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği, 5 Aralık 2009’da yürürlüğe girdiğinde enerji kimlik belgesi ile düzenlemenin önce 1 Temmuz 2010’a yürürlüğe girmesi öngörülmüş, ancak daha sonra gerekli altyapının hazır olmadığı gerekçesiyle yürürlük tarihi 1 Ocak 2011’e ertelenmişti. Uygulamada bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar bilgi verdi. Bayraktar, şunları söyledi:

"Türkiye’de 19 milyonun üzerinde konut stoku var ve ülkemizde kullanılan enerjinin yüzde 40’tan fazlasının da konutlarda, evlerde tüketildiğini biliyoruz. Bugünkü konut stokumuzun enerjiyi savurduğu hepimizin malumudur. Çok ciddi şekilde enerji kayıplarımız var. Eğer biz bu yılın başından itibaren uygulamaya başladığımız binalara enerji kimlik belgesi verilmesi ve eski binalara da yine önümüzdeki yıllardan itibaren enerji kimlik belgesi verilmesi stratejisini gerçek anlamda hayata geçirebilirsek bu, konutlarda yüzde 45-50 tasarruf sağlayacak. Bu da toplamda yüzde 20'lik bir enerji tasarrufu demek. Bu çok ciddi bir oran.”

YENİ BİNALARA KİMLİK ZORUNLU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni yapılacak binalarda, 'Enerji Kimlik Belgesi'ni zorunlu kılarken bu binalarda belge düzenlemesi proje üzerinden gerçekleştirileceği için vatandaşların bir sorumluluğu bulunmayacak, süreç proje üzerinden yürütülecek.

MEVCUT BİNALARIN ETÜTÜ YAPILACAK

Mevcut binalar için ise vatandaşların, 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgelerini almaları gerekiyor. Bunun için de vatandaşlar yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık Şirketlerine başvuracaklar. Binanın projesi bulunuyorsa, uzmanlarca tespit kısa sürede tamamlanabilecek. Eğer proje bulunmuyorsa binada, ısıtma sistemi, yalıtımı, geometrik yapısı, elektrik aydınlatma sistemi gibi unsurlara ilişkin etüt yapılacak. Binanın enerji verimliliğiyle ilgili veriler, uzmanlar veya projeciler tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın web tabanlı hazırladığı “BEP-TR” programına girilecek. Programda, binaların metrekare başına düşen enerji tüketim miktarı ve karbondioksit salınımı hesaplanacak, binaya uygun enerji kimlik belgesi verilecek.

BİNALARIN SINIFINA GÖRE ENERJİ TÜKETİMİ HESAPLANACAK

Binaların enerji tasarrufu durumu A’dan G’ye kadar sınıflandırılacak ve kimlik belgelerine girilecek. A sınıfı enerji tüketimi açısından iyi, G sınıfı da oldukça kötü durumdaki binayı gösterecek. Böylelikle bir kişi, ikamet etmek istediği binanın enerji kimlik belgesine bakarak evde ne kadar enerji tüketebileceğini anlayabilecek, vatandaş ev satın alırken veya kiralarken yalıtımdaki eksikliklerini görerek alacak.

BİNANIN SINIFI YÜKSELTİLEBİLİR

G sınıfı Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiş binaya iyileştirmeyle ilgili bir zorunluluk yok. Ancak belgeyi düzenleyen şirket vatandaşa binanın durumuna göre önerilerde bulunacak. Vatandaş bu önerileri yaptığı takdirde kimlik belgesinin sınıfı G’den A’ya doğru yükseltilecek.

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ VERİLECEK

Binalarında iyileştirme yoluna gitmek isteyenlere yönelik Bakanlık olarak finansman modelleri geliştirildi. Böylece vatandaş evini iyileştirmek isterse düşük faizli kredi alabilecek.

100 KAMU KURUMU PROJESİ

Öte yandan Ankara’da tespit edilen 100 kamu binasının enerji etütleri yapılarak Enerji Kimlik Belgeleri düzenlenecek, iyileştirme potansiyellerini gösteren etüt raporları hem kurumlara hem de Kalkınma Bakanlığı’na sunulacak. Kalkınma Bakanlığı tarafından kabul edilmesi durumunda proje 2012 yılında kamu kurumlarında da devreye girecek.

7 BİN 100 BİNANIN KİMLİK BELGESİ VAR

Türkiye genelinde şimdiye kadar 7 bin 100 adet binaya Enerji Kimlik Belgesi verilirken, Türkiye’de 8 bin Enerji Kimlik Belgesi uzmanı bulunuyor. Enerji Kimlik Belgesi uzmanı eğitimleri. ilgili Meslek Odaları ve Enerji Verimlilik Danışmanlık Şirketleri üzerinden devam ediyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler