YURTHABER

Bingöl
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bingöl Ovası'nda atıl araziler silajlık mısır üretimiyle canlandı

Tarım ve Orman İl Müdürü Burhan Bahadır: - "İlimizde 2017'de 3 bin 140 dekar olan silajlık üretim alanı, 2022 yılında 16 bin dekara çıktı. Üretilen mısır da 17 bin tondan 100 bin tona ulaştı"

BİNGÖL (AA) - RIDVAN KORKULUTAŞ - Bingöl'de bir süt ürünleri firması tarafından entegre tesisinin kurulmasının ardından üretimi yaygınlaşan silajlık mısır, devlet desteğiyle çiftçilerin önemli gelir kaynağı oldu.

Coğrafi yapısıyla verimli tarım arazilerine sahip Bingöl Ovası'nda atıl durumda olan araziler silajlık mısır üretimiyle canlandı.

Özellikle "Doğu-Güneydoğu Anadolu Sütçülük Projesi Bingöl Entegre Tesisleri" kurulmasıyla kaba yem ihtiyacının karşılanması için çiftçiler silajlık mısır üretiyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Burhan Bahadır, AA muhabirine, hayvancılık işlemlerinin en önemli kalemlerinden birinin kaba yem olduğunu söyledi.

Kaba yem maliyetlerini en aza indirgemek için çeşitli projeler ürettiklerini dile getiren Bahadır, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2022 yılında çiftçilere yüzde 50 hibeyle dağıtılmak üzere 1500 torba mısır tohumu desteği verildiğini aktardı.

Toplam 7 bin 500 dönümü desteklediklerini belirten Bahadır, şöyle konuştu:

"Bingöl'de çok büyük bir süt entegre tesisinin faaliyete geçmesiyle sözleşmeli üretim de bu merkezde yaygınlaşmaya başladı. Bingöl, Muş ve Elazığ'da şu anda silajlık mısır üretimi için sözleşmeli üretim modeliyle entegre tesis tarafından alımlar yapılmaktadır. İlimizde 2017'de 3 bin 140 dekar olan silajlık üretim alanı, 2022 yılında 16 bin dekara çıktı. Üretilen mısır da 17 bin tondan 100 bin tona ulaştı. Burada yüzde 500'lük bir büyüme katedildi."

- "Gelecek yıllarda daha geniş alanlarda üretimimizi artırmayı hedefliyoruz"

Bingöl Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliğine 2020 yılında DAP Kalkınma İdaresi silajlık mısır paketleme tesisi üretimi için müracaatta bulunduklarını kaydeden Bahadır, tesisi de hayata geçirdiklerini, bugün birliğin çiftçilerle sözleşmeli üretim yaparak silajlık mısır alımını gerçekleştirdiğini bildirdi.

Üretilen mısırın ilk defa 2020'de çevre illere satışının gerçekleştiğini aktaran Bahadır, Diyarbakır, Elazığ, Rize ve Artvin'e kadar ulaşıldığını kaydetti.

Bahadır, "Hayvancılığın da yoğun olduğu ilimizde özellikle süt entegre tesisi günlük 1063 tonluk üretim kapasitesine ulaştığı takdirde bu miktar küçük kalacaktır. Gelecek yıllarda daha geniş alanlarda yem bitki üretimimizi artırmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Tarım arazileri atıl durumdaydı"

Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karaaslan da geçmişte çiftçiler için gelir elde edilecek ürünler olmadığını anlatarak, "Kentte tarımsal üretim anlamında daha evvel buradaki tarım arazileri atıl durumdaydı. Çiftçilere kazandıran bir şey yoktu. Şu an çiftçilerimiz üretimden çok memnun. Büyük bir çalışma içerisindedirler." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler