YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bingöl Valisi Güvençer:"Bingöl'ün Bir Kaplıca Merkezi Olmaması Için Hiçbir Sebep Yok"

Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, jeotermal kaynaklar bakımından Bingöl'ün büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Bingöl'ün bir kaplıca merkezi olmaması

Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, jeotermal kaynaklar bakımından Bingöl'ün büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Bingöl'ün bir kaplıca merkezi olmaması için hiçbir sebep yok" dedi.

Vali Güvençer, Bingöl Valiliği İl Özel İdare Sekreterliği tarafından Merkez Ilıcalar beldesinde bin 883 hektarlık 5 mühendis ve 13 işçiyle başlatılan jeotermal kaynak arama çalışmalarını yerinde inceledi.

Burada gazetecilere açıklama yapan Güvençer, jeotermal kaynakları en iyi şekilde değerlendirerek, ilin ekonomisine kazandırmaya çalıştıklarını söyledi. Bingöl'ün bir kaplıca merkezi olabileceğini ifade eden Güvençer, şöyle konuştu:

"Hedefimiz mekanik sondajlar yaparak çıkan suyu fizibilite raporlarından sonra Bingöl için ekonomik bir değer oluşturmaktır. Ama bu sondaj çalışmaları öncesi jeolojik ve jeoteknik etütlerin yapılması görüşüldü. Bu anlamda MTA Genel Müdürlüğü ile bedeli ödenmek suretiyle protokol yapıldı. Gelen ekip yaklaşık 15 gündür çalışıyor. Yaklaşık 2 ay daha çalışacaklar. 60 ayrı lokasyonda sahanın jeolojik ve jeoteknik haritalarını çıkaracaklar. Bu çalışmalar sonrası 2 sondaj kuyusu açmayı düşünüyoruz. Çalışmalar sonunda çıkarılacak suyun yeterli ve maliyetinin de uygun olması halinde seracılık, ısıtma ve jeotermal enerji üretiminde kullanmayı düşünüyoruz. Teknik elemanların verdiği bilgiler doğrultusunda sahadan alınan ilk etüt işaretleri olumlu yöndedir. Beklediğimiz derinlikte beklediğimiz sıcak suyu inşallah buluruz. Eğer bulursak Bingöl için çok büyük kazanım olur. Bölgenin bir kaplıca merkezi olmaması için hiçbir sebep yok."

Jeoloji Mühendisi Osman Gökmenoğlu ise, Ilıcalar bölgesinin jeotermal kaynakları açısından zengin bir saha olduğunu belirterek, yerin 3 bin metre derinliğine kadar arama çalışması yürüteceklerini söyledi.

Yerin 3 bin metre derinliğinin röntgenini çektiklerini anlatan Gökmenoğlu, "Daha sonra bilgisayar ortamında bu noktalar birleştiriliyor ve yer altının üç boyutlu görüntüleri elde ediliyor" dedi.

İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Işık da çalışmaların 2 ay süreceğini belirterek, "Çalışmalarda 5 mühendis ile 13 işçi görev yapmaktadır. Bu çalışmalar kapsamında yerin 3 bin metre altına ait ölçüler alınmakta ve jeotermal varlığı araştırılmaktadır. Arazi etüt çalışmaları 2 ayda tamamlanacak" diye konuştu.

Muhabir: Abdullah Çelik / Özgür Ayaydın

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler