Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri tarafından kent merkezindeki market ve kasaplarda ‘Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’ kapsamında sucuk, salam ve sosis denetim yapıldı.
İl Müdürlüğü’nden denetimlerle ilgili olarak yapılan açıklamada, 19 denetim personeli ile vatandaşların sağlıklı ürüne oluşabilmeleri ve sağlıklı ürünler tüketmeleri ile ilgili olarak denetimler devam ettiği vurgulandı. Açıklamada, “Bingöl ilinde bin 500 civarında toplu tüketim ve satış yeri, 170 civarında imalathanemiz mevcuttur. Bunların tamamında denetimlerimiz yoğun şekilde devam etmektedir. Son günlerdeki denetimlerimiz ‘Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’ çerçevesinde firmaların uygulamalarına yönelik olarak yapılmaktadır. Bu tebliğe uymayanlarla ilgili olarak 2013 rakamlarıyla 12 bin 801 TL idari para cezası uygulanacaktır. Et ve kanatlı eti karıştırılmış ürün alan vatandaşlarımız 'ALO 174' hattını arayabilir, ayrıca il ve ilçe müdürlüklerine başvurabilirler” denildi.
Daha önceden salam, sosis gibi emülsifiye et ürünlerinde mekanik olarak ayrılmış etlerin kullanımına izin verildiği, yeni düzenlemeye göre mekanik olarak ayrılmış etlerin tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanımına izin verilmeyeceği belirtilen açıklamada şunlara yer verildi:
“Bilindiği üzere sucuk, salam, sosiste ‘kırmızı ve beyaz et karışımı’ yeni tebliğin yayımlanması ile tarihe karıştı. Et ve et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla hazırlanan ‘Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’ne uyum süresi 5 Mart 2013 tarihi itibari ile sona erdi. Bundan sonra kanatlı etle kırmızı et karıştırılamayacak ancak, kırmızı etlerle kanatlı etleri kendi içlerinde karıştırılabilecek. Buna göre, bundan sonra kanatlı etle kırmızı et karıştırılarak ürün elde edilmeyecek ancak, kırmızı etler ve kanatlı etler kendi içinde karıştırılabilecek. Tavuk-hindi eti ya da dana-koyun eti karışımından sosis, salam üretilebilecek. Daha önceden salam, sosis gibi emülsifiye et ürünlerinde mekanik olarak ayrılmış etlerin kullanımına izin verilirken, yeni düzenlemeye göre mekanik olarak ayrılmış etlerin tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanımına izin verilmeyecek. Bundan dolayı ‘ısıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün’ olarak adlandırılan ürünlerin yerine yeni tebliğde ‘ısıl işlem görmüş sucuk’ tanımı kullanılıyor.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz