HABER

Binlerce Rum, KKTC'de ayin hazırlığında

LEFKOŞA (İHA) - Kıbrıslı Rumlar, KKTC'nin Akdeniz'e uzanan Zafer Burnu'nun tam ucunda yer alan Apostolos Andereas Manastırı'nda büyük bir ayine hazırlanıyorlar.

30 Kasım Salı günü saat 08.30'da tarihi manastırda gerçekleştirilecek ayini, Rum kesiminin en önemli dini merkezi olan Cikko Manastırı'nın Piskoposu Nikiforos gerçekleştirecek.

Rum kesiminden sabahın erken saatlerinde hareket edecek otobüs ve araç konvoyları, binlerce Rum'u adanın en ucuna taşıyacak.

Tüm Hristiyan alemince kutsal sayılan Apostolos Andreas Manastırı'nın kurucusu olan Aziz Andreas, Hz. İsa'nın havarilerinden biri. Apostol Andreas'ın Hristiyanlığın kanlı yıllarında Kudüs'ten gelerek Zafer Burnu kayalıkları üzerinden adaya çıktığına inanılıyor.

Kendi adına kurulu manastır bu nedenle kutsal addediliyor. Manastırın altında bulunan ayazma suyunun da aynı Aziz'in asasını yere vurması ile fışkırdığına inanılıyor. Suyu kıt olarak bilinen Kıbrıs'ta denize çok yakın bir kaynak olan ve tatlı bir içime sahip olan suyun "şifalı" olduğu da söylentiler arasında.

Rum kesiminden gelenler ya kendi getirdikleri şişelere, ya da manastırda Türk çocukların sattıkları bidonlara bu suyu doldurup evlerine götürüyorlar. Özellikle hafta sonları artan ziyaretçiler ikonları öpüyor, mum yakıyor ve inanışlarına göre dua ediyor. Apostolos Andreas'ı ziyaret, Kıbrıslı Türkler arasında da yaygın.

Birleşmiş Milletler Geliştirme Departmanı UNOPS, aldığı karar gereği Güney Kıbrıs'ta Larnaka'da bulunan ve Müslümanlarca kutsal kabul edilen Hala Sultan tekke ve Camii ile Apostolos Andreas Manastırı'nı eş zamanlı olarak restore ediyor.

Ancak manastır dışında bulunan idari binaların tamamlanan restorasyonları, "tarihi dokuya uyum sağlamadığı" gerekçesiyle şimdilik durdurulmuş. Bu nedenle tarihi manastır giderek gerek denizden gelen rüzgar ve tuz, gerekse doğal koşullar nedeniyle eriyor.

1974 Barış harekatı sonrası güneydoğudan getirilen ve çoğu Muş kökenli Türkler, Karpaz'da Rumlarla beraber yaşıyorlar. Çifitçilik ve hayvancılığın yanısıra Manastır avlusunda pazar yeri kuran Türkler ziyarete gelenlere, şile bezi, havlu, Türk dokuması, turistik eşya ve kuruyemiş satarak da para kazanıyorlar.

En Çok Aranan Haberler