Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Binlerce Yıl Sonra Arkeologların Anlamlandırmakta Zorlanacağı İnternet Olayları - 1. Bölüm

Piramitlerin sırrı neydi? Nazca çizgileri ne anlama geliyor? Kaydedilmiş bilgilerin az olması sebebiyle çözemediğimiz onlarca konu var. Peki bin yıl sonra günümüzü araştırmak için internetin dehlizlerine giren arkeologlar nelerle karşılaşacak?

Harlem Shake

Nasıl açıklanır tam olarak bilemiyorum, 2013 yılında viral bir şekilde tüm dünyaya yayılan interneti alt üst eden bir fenomen. İnsanlar işinde gücündeyken genellikle maskeli bir adam gelip müzikle birlikte dans etmeye başlıyor "Do the Harlem Shake" cümlesi duyulduğunda ise çevrede ne kadar insan varsa kendini kaybetmişçesine, Yıldız Tilbe gibi dans etmeye başlıyor. 2013 yılı boyunca dünyanın her yerinden milyonlarca insan Harlem Shake videoları çekti, Harlem Shake her yerdeydi.

E-arkeologlar günümüz dünyası hakkında bilgi edinmek için internetin dehlizlerine daldığında bu büyük fenomenle karşılaşacaklar ve muhtemelen bir anlam veremeyecekler. Bir çeşit dini ritüel ya da cinsel birleşmeye davet dansı olduğunu düşünebilirler.

Whatsapp grupları

İşgüzar bir akrabanız bir gün sizi dayınızın, teyzenizin olduğu "Aile" isimli bir Whatsapp grubuna eklerse işte o gün yandığınızın resmidir. Artık ölüm grubuna düşmüşsünüzdür. Whatsapp bildirimlerinizi kapatmış olsanız bile ana ekranınızdaki Whatsapp ikonunun yanında sürekli kırmızı bildirim baloncuğunu göreceksiniz, "Ulan bunlar bu kadar kısa sürede nasıl 12765 mesaj atmış olabilir?" diye kendinizi sorgulayacaksınız.

Hepimiz biliyoruz ki akıllı telefonlar da Whatsapp uygulaması da hayatımızı kolaylaştırması, hızlı ve rahat iletişim sağlaması amacıyla geliştirilmiş ürünler ama yine de dönüştüğü durum biraz can sıkmıyor değil. Hele ki kız Whatsapp grupları... zalımsın kız Whatsapp grupları! Hadi 1000 yıl sonra gelsin de bir e-arkeolog buralarda neler dönmüş olduğunu açıklasın. Kedi resimleri, videoları ve kediler hakkında her şey

Kedileri sevmeyenimiz yoktur, internetten önce de mutlaka kediler seviliyordu. Hatta Antik Mısır'da kedi kutsal bir hayvan olarak görülüyordu. Köpekler ile aramızdaki evrimsel ve duygusal bağ ortada ancak bu bağ karşılıklı çıkar alışverişi neticesinde oluşmuş bir bağ ama kedi öyle değil. Kedilerle aramızdaki bu bağ tamamen bir gönül ilişkisi. İnternetin yaygınlaşması ve özellikle sosyal paylaşım sitelerinin ortaya çıkması ile bu gönül ilişkisi de ayyuka çıktı.

Belki de binlerce yıl sonra, torunlarımızın torunlarının torunları kedilere karşı olan bu zaafımızı incelediklerinde kedileri Antik Mısır'dan bu yana kutsal ve dokunulmaz hayvanlar olarak kabul ettiğimizi düşünecekler. Hatta kedilere taptığımızı bile iddia edebilirler. Baattin karikatürleri

Baattin, Uğur Gürsoy tarafından yaratılmış bir karikatür karakteri. İnternette ise ülkücü, komünist, doktor, öğretmen, işçi, öğrenci Laz, Kürt vs. şeklinde yüzlerce kılığa sokulan, pek de komik olmayan konuşma balonlarıyla konuşturulan ve genç, yaşlı demeden Facebook kullanan herkesin bir şekilde paylaştığı, paylaşmasa bile maruz kaldığı bir karaktere dönüşmüş durumda.

Tamam diğer maddelerdeki durumlara göre Baattin daha yerel kabul ediyorum ama yine de bir düşünün onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış, arkeologlar için adeta bir cennet olan güzel vatanımız Anadolu'muzu binlerce yıl sonra inceleyen arkeologlar Baatin karikatürleriyle karşılaşmayacaklar mı? Karşılaşacaklar ve oturup yıllarca bu karakterin neden bu kadar çok sevilmiş olabileceğini tartışmayacaklar mı? Kesinlikle bunu yapacaklar ve büyük ihtimalle bu fenomene pek de anlam veremeyecekler. Bir de nostaljik bir dokunuş yapalım: Turkishmusic.org'daki Sezen Aksu tartışması

İnternette tartışma kültürünün nasıl olduğuna dair onlarca şey yazılıp, söylenebilir ama bu tartışma derin sosyolojik çıkarımlar yapmadan konuyu kısaca özetliyor. Bu tartışma, internetin ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başladı ve şu anda unutulmaz bir fenomene dönüştü. Tartışma turkishmusic.org isimli sitede "Sezen Aksu hakkında ne düşünüyorsunuz?" konusunun altında Mahmut rumuzlu kullanıcının Sezen Aksu hakkındaki yorumunu ifade etmesiyle başlamıştı. Ayrıca "Seni kınıyorum ve sana laflar hazırladım." "Mahmut sen sus haksızsın i.ne" gibi dilimize pelesenk olan cümleler de bu tartışmada ortaya çıkmıştı.

Sümerlerden günümüze ulaşan en eski kayıtların basit muhasebe notları olduğunu biliyoruz. Günümüzün internet dünyasından geleceğe bırakacağımız en eski kayıtlar ise bu tartışma olacak. O tartışmaya buradan ulaşabilirsiniz. Okuyup kendiniz karar verin, binlerce yıl sonra bu belge günümüze nasıl ışık tutacak?

En Çok Aranan Haberler