Anakart üzerinde bulunan BIOS, bilgisayarın güç tuşuna basıldıktan sonra devreye girer ve giriş çıkış aygıtlarını kontrol ederek sistemin sorunsuz şekilde çalışmasını sağlar. Bilgisayarların çalışmasında önemli bir yere sahip olan BIOS, kullanıcılar tarafından bilinmesi gereken ve bilgisayara dair bilgilere erişebilmek için oldukça önemli bir konudur.
BIOS ne işe yarar sorusunun cevabı, oldukça merak edilen bir konudur. Bilgisayar kullanıcılarının bilmesi gereken önemli konulardan bir tanesi olan BIOS, bilgisayarın sorunsuz bir şekilde açılmasını sağlayan, anakart üzerinde bulunan bir yazılımdır. Basic Input Output System yani Temel Giriş Çıkış Sistemi sözcüklerinin kısaltması olan BIOS, sistemlerin açılmasını sağlayan önemli yazılımdır. Donanımlar arasında köprü görevi görerek, sistemin görevini eksiksiz şekilde yerine getirmesine olanak sağlar.
BIOS yazılımı bilgisayarlar için önemli olduğu için ROM bellekte saklanmaktadır. Bu sayede bilgisayar kapattığında ya da format atıldığında bir sorun ile karşılaşmadan BIOS’un yerinde olduğunu bilinmektedir.
Bilgisayarın açılış aşamasından temel fonksiyonlarını denetleyerek sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. BIOS ayarlarına girmenin birkaç yolu vardır. Bunlardan ilki bilgisayar açılışında F2, F10 veya DEL tuşları ile BIOS ayarlar menüsüne giriş yapmaktır. Ayarlara giriş, bilgisayardan bilgisayara değiştiği için bu kombinasyonlardan birisi çalışmaktadır.
BIOS ayarlar menüsü oldukça sade bir yapıda yapıldığı için kullanımı çok kolaydır. Bu menü üzerinden birçok ayar yapabilir ve bilgisayarınızı daha verimli hale getirebilirsiniz.
BIOS, bilgisayar üzerinde bulunan bir yazılım sistemi olduğu için zaman zaman güncellemeler alarak daha verimli çalışması sağlanabilir.
Güncellemeyi yaparken bilgisayarınızda bulunan BIOS sürümünün ne olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bunun en kolay yolu isi “Başlat” menüsünde bulunan arama bölümüne “sistem bilgisi” yazmaktır. Çıkacak olan menü ile BIOS sürüm bilgisine ve tarihine ulaşabilirsiniz.
BIOS sürümünüzün ne olduğunu öğrendikten sonra gerek bilgisayar üreticiniz gerek ise BIOS’un üreticileri tarafından yayınlanan güncellemeyi indirebilirsiniz.
BIOS’u Windows üzerinden güncellemeyi düşünüyorsanız bilgisayarınızda bulunan virüs programlarının kapalı olmasına dikkat etmeniz önerilir. Çünkü programlar bu yazılımı zararlı program olarak tanımlayıp indirmeye engel olabilir. Bir diğer önemli konu ise bilgisayarınızın güç kaynağının asla kesilmeyecek durumda olmasıdır.
Güncellemeyi başlatmadan önce her ihtimale karşı eski sürümün yedeğini alırsanız güncelleme sırasında karşınıza çıkabilecek bir sorunda tekrardan eski sürüme dönebilirsiniz. Güncelleme sorunsuz bir şekilde biter ise BIOS’un güncel versiyonunu kullanmaya başlayabilirsiniz.