HABER

Bir ambulansa kaç hasta sığar?

Gaziantep'ten Adana'ya hasta getiren ambulansta hastaların dolmuş mantığıyla taşınması görenleri şaşkına çevirdi. Basına yansıyan olayla ilgili bakanlık soruşturma başlattı.

Bir ambulansa kaç hasta sığar?
Hasta yakınları bu duruma isyan ederken, Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri olayda ihmal olduğunu ve inceleme başlatıldığını bildirdi.
Gaziantep'ten Adana'ya geçtiğimiz salı günü içerisinde 15 kişinin bulunduğu ambulansla hasta sevki yapıldı. Ambulansın şoför mahalline sürücü ile 2 doktor, arka kabinine ise 5 hasta, 4 polis, 3 hasta yakını bindi. Ambulansın arka kabininde bulunanlardan bazıları Gaziantep'ten Adana'ya kadar yaklaşık 260 kilometre ayakta yolculuk yapmak zorunda kaldı. Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlılığı ve Hastalıkları Hastanesi'ne gelen ambulansın içindeki vatandaşlar ve görevliler, aracın durmasıyla birlikte kendilerini dışarı attı.
Hasta yakını Gökşen Şahin, amcasını getirdiğini, her sevk sırasında aynı manzarayla karşılaştıklarını, 260 kilometre ayakta geldiklerini söyledi. Şahin, "Böyle bir şey olmaz. Biz her seferinde aynı işkenceyi çekiyoruz. Bu kadar yol ayakta gelinir mi? Bizi ambulansın arkasına tıkayıp gönderiyorlar. Tam 12 kişi vardı arkada. Bir hastanın olması gereken yerde 12 kişi var. Bunlardan 4'ü şizofren hastası, 1'i uyuşturucu bağımlısı. Bu insanlar hasta. Ama bu kimsenin umurunda değil" dedi.
Hastalar ve yakınları, muayene ve kontrollerinin ardından aynı ambulansla tekrar Gaziantep'e döndü.
Öte yandan Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri salı ve perşembe günleri Gaziantep'ten Adana'ya hasta sevki yapıldığını belirterek, "Arkadaşlar salı günü bütün hastaları toplayıp, yakınları ve polislerle birlikte bir ambulansla göndermiş. İki ya da daha fazla araçla hastalar gönderilebilirdi.

[Bir ambulansa kaç hasta sığar?](https://www.mynet.com/videolu-haberler "Bir ambulansa kaç hasta sığar?") | [www.mynet.com/video](https://www.mynet.com/video "https://www.mynet.com/video")
Burada büyük bir ihmal söz konusu. Bu nedenle görevlilerden ihmali olanlar hakkında inceleme başlatıldı. Ayrıca bu sorunu aşmak için bir proje hazırlandı. Bundan sonra ambulans değil de hastaları servis yöntemiyle taşımayı düşünüyoruz" dedi.
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü’nün başlattığı incelemenin yanı sıra, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın talimatıyla Teftiş Kurulu Başkanlığı’ndan bir müfettiş görevlendirilerek soruşturma başlatıldığı bildirildi.
“Bir Ambulansta 15 Hasta” başlıklı habere göre, Gaziantep'ten Adana'ya içerisinde 15 kişinin bulunduğu ambulansla hasta sevki yapılmış, ambulansın şoför mahalline sürücü ile 2 doktor, arka kabinine ise 5 hasta, 4 polis, 3 hasta yakını binmişti. Ambulansın arka kabininde bulunanlardan bazılarının Gaziantep'ten Adana'ya kadar yaklaşık 260 kilometre ayakta yolculuk yapmak zorunda kaldığı iddia edildi.
**SAĞLIK MÜDÜRÜ KARAKÖK: SALI GÜNÜ MEYDANA GELEN OLAYLA İLGİLİ AYNI GÜN İNCELEME BAŞLATILDI**
Gaziantep'ten Adana'ya hasta götüren bir ambulansa 15 kişinin bindirilmesi olayı ile ilgili Gaziantep Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, "Salı günü yaşanan bu olayla ilgili aynı gün inceleme başlatılmıştı" dedi.
Konuyu haber yapan basın mensuplarına kendilerini bu konuda bilgilendirdikleri için teşekkür eden İl Müdürü Prof. Dr. Karakök, "24.01.2012 tarihinde Adana Ekrem Tok Akıl ve Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesine sevk edilen hastaların sevkinde yaşanan sıkıntı ile ilgili olarak basında çıkan haber yayınlanmadan önce durum tarafımızca tespit edilmiş olup, 24.01.2012 tarihinde inceleme başlatılmıştır. 112 Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezi Başhekimliğinden Nurdağı Sağlık Grup Başkanlığı telefonla aranarak sevk edilecek hasta sayısının fazla olması nedeniyle ek araç verilmesi yönünde talim atlandırılmış, ancak Gaziantep'ten çıkan aracın Nurdağı'ndan 2. aracı beklemeden hastayı alarak yola devam etmesi neticesinde ek araç tahsisi yapılamamıştır. Konu haber yapılmadan öncede inceleme başlattığımızı da belirtmek istiyorum" dedi.
Konuyla ilgili daha önceden de bir çalışma başlattıklarını hatırlatan Karakök, "Sağlık Müdürlüğümüz Acil Tıbbi Tedavi gerektirmeyen hasta nakillerinde ambulansların değil hizmet araçlarının kullanılması için gerekli komisyon oluşturulmuş olup, 12.01.2012 gün 129 sayılı yazımız ile 27 UU 616 Plakalı ambulans aracımızın hasta nakil aracına dönüştürülmesi için Depo ve Tamirhane Müdürlüğümüze gerekli talimatlar verilmiştir. Bu tür sıkıntıların yaşanmaması için gerekli tedbirler alınmış olup, söz konusu olay ile ilgili olarak incelemeler devam etmektedir" diye konuştu.
İHA-ANKA

En Çok Aranan Haberler