HABER

"Bir an önce anlaşın" çağrısı

İSTANBUL (İHA) - Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu, Şişecam'dan cam sağlayan ihracatçı otomotiv şirketlerinin çoğunluğunda önümüzdeki hafta cam olmadığından dolayı üretim hatlarının duracağını belirterek, Şişecam grevinin erteleme sürecinde taraflara sorumluluk anlayışı ve karşılıklı özveri ile bir an önce anlaşma zemininde biraraya gelip, ulusal çıkarlar doğrultusunda anlaşmaya davet etti.

OSD tarafından yapılan açıklamada, 2004 yılına 9.2 milyar dolarlık ihracat geliri ve 250 bin aileye istihdam hedefleriyle giren ekonominin lokomotif sektörü otomotiv sanayinin, bugünlerde cam sektöründeki grev nedeniyle üretiminin durması neticesinde elindeki ihracat siparişlerini bir daha geri kazanamayacak şekilde kaybetme noktasına geldiği bildirildi. Açıklamada, otomotiv üretim sektörünün 2003 yılı sonu itibariyle 17 ana üretici ve 300 yan sanayi firması ile 7.2 milyar dolarlık ihracat geliri ve 200 bin aileye istihdam sağladığı hatırlatıldı.

Grevin, 2004 yılında gerçekleşecek 500 bin araçlık ihracatın sürekliliğini ve daha da büyümesini risk altına aldığı vurgulanan açıklamada, global firmaların her 2 senede bir model değişimi olan bu sektörde, mevcut tüm ihracat işlerinin Avrupa ve diğer ülkelerdeki üretim merkezlerine kaydırılmasının stratejik kararını bugünden verebileceği kaydedildi.

"ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA CAM OLMADIĞI İÇİN ÜRETİM HATLARI DURACAK" Açıklamada, cam sanayinde Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. ile Kristal-İş Sendikası arasında toplu sözleşme görüşmelerinin bağıtlanamaması nedeniyle otomotiv sanayi üyesi olan şirketlerin çoğunluğunda üretimin neredeyse durma noktasında olduğu belirtilerek, "Sektörün toplam ihracatının yaklaşık yüzde 60'ını yapan ana üretici firmalardan Oyak-Renault, Ford-Otosan ve Toyota başta olmak üzere bu firmadan cam alan diğer üreticilerimizin de Türkiye'de önümüzdeki hafta cam olmadığından üretim hatları duracaktır. Bu fabrikalarımızda 11 bin işçi, bu fabrikalarımıza mal veren yan sanayimizde çalışan 77 bin işçi, toplam 88 bin işçi üretim yapamaz hale gelecek ve cam sektöründeki sorun çok daha geniş bir kitleyi olumsuz etkileyecektir. Bu durumda sadece ana üretici firmaların değil, bu firmalar için üretim yapan tüm yan sanayi firmalarının da üretimlerini önemli ölçüde azaltmaları, hatta durdurmaları, dolayısıyla üretimi durduran tüm ana sanayi çalışanlarıyla beraber yan sanayi firmalarının da çalışanlarının izine çıkarılması gibi arzu edilmeyen olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilecektir" denildi.

"AVRUPA'DAKİ OTOMOBİL ÜRETİCİLERİNİ DE ETKİLEYECEKTİR"
Açıklamada, firmaların, üretimin durma süresince yerine getirilemeyen ihracat siparişlerini kaybedecekleri, bunun yanı sıra çoğunluğu AB'deki ülkelere dağılmış muhtelif müşterilere sözleşmeli yükümlülüklerinin yerine getirilememesi nedeniyle cezai hükümlerin de uygulanmasının söz konusu olacağı vurgulandı.
Cam sektöründeki bu uyuşmazlığın sadece Türk otomobil üreticilerinin üretimlerini durdurma noktasına getirmekle kalmadığı, çeşitli Avrupa ülkelerindeki yabancı otomobil üreticilerini de etkilediği belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Bu ülkelerdeki üreticilerin üretimlerinin durması, hem bugünkü üretimler için, hem de ilerideki projeler için tedarik kaynaklarını genelde Türk yan sanayi aleyhine değiştirmelerine sebep olacaktır. Bütün bunlar ayrıca global otomobil üretim sanayinin, üretim yerlileştirme politikaları doğrultusunda alınmış olan kararlar ile yapılmış tedarik tercih ve anlaşmalarını gözden geçirmesine de neden olacaktır. Bu grev, otomotiv sektöründe günlük yaklaşık 2.000 araç/günlük üretim kaybı ile bu miktarın yaklaşık yüzde 80 oranını oluşturan 1.600 araç/günlük ihracat yükümlülüklerini gerçekleştirememesine neden olacaktır. Bu ihracat toplamda yaklaşık 100 ülkeye yapılmaktadır."

"ANLAŞMAYA DAVET EDİYORUZ" Sektörün üretim ve ihracat kayıpları ile Türk ekonomisinin dolaylı kayıpları yanı sıra, ihracat yapılan ülkelerdeki Türk malı imajı ile Türk sanayi yükümlülüklerinin geçerliliğinin sorgulanmasının da önemli prestij kayıplarına yol açacağı kaydedilen açıklamada, cam sektöründeki bu uyuşmazlığın sürmesinin, uyum içerisinde çalışan diğer sektörlerde de olumsuz ve istem dışı sonuçlar oluşturabileceğine dikkat çekildi.
Açıklamada, grev uygulamasının, ikinci kez 60 gün süreyle ertelenmesine karar verildiği anımsatılarak, şöyle denildi: "Otomotiv Sanayii Derneği olarak, bugüne kadar çözülememiş olan bu grev sürecinin bu erteleme süresi içerisinde acilen çözülebilmesini teminen, Türkiye Şişe Cam Fabrikaları A.Ş. ile Kristal-İş Sendikası yetkililerini sorumluluk anlayışı ve karşılıklı özveri ile bir an önce anlaşma zemininde biraraya gelmeye ve ulusal çıkarlar doğrultusunda anlaşmaya davet ediyoruz."

En Çok Aranan Haberler