YEMEK

Bir avucu bile şifa dağıtıyor! Altından daha kıymetli...

Bursa’da arı kovanlarından gram gram sağılan ve bir çok hastalığın tedavisinde kullanılan arı sütünün sağımına başlandı. Sütün kilosunun 6 bin liradan satıldığı belirtilirken, üretici Mehmet Durgut, siparişlere yetişmeye çalışıyor.

Bir avucu bile şifa dağıtıyor! Altından daha kıymetli...

Her yıl Nisan ayında başlayıp Eylül ayına kadar hasadı devam eden arı sütü kovanlardan çıkartılmaya başlandı. Mucize etkileri nedeniyle dünyanın en pahalı sütü olarak biliniyor; sütün kilosu 6 bin TL!

İlaç ve kozmetik sektöründe kullanılan ve özellikle çocuğu olmayan çiftlerin tercih ettiği çocukların bağışıklığı güçlendirmesi için talep gören arı sütü; kovanlardan büyük zahmetle çıkartılıyor. En önemli etkisi ise ömre ömür katması. Bağışıklık sistemine karşı kalkan olan arı sütü, merhem olarak da kullanılabiliyor.

Yapılan bilimsel çalışmalar, arı sütü kürünün kanserli hücrelerin büyümesini yavaşlattığını ortaya koymuştur. Uzmanlar yılda en az bir defa arı sütü kürünün uygulanmasını öneriyor.

Damar tıkanıklığı sorununa çare olan bu değerli süt, kolesterolü de düzene sokar.

Kandaki şekeri enerjiye dönüştüren arı sütü, diyabet hastaları için de son derece değerlidir. Ancak bu faydasından yararlanmadan önce doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Kas ve kemik gelişimini destekler. Bunun için gelişim çağındaki çocuklara yedirilmesi tavsiye edilir.

Arı sütü nasıl elde edilir?

1

Arıcılar arı sütünü elde etmek için kovanlarını 3 gruba ayırıyor. Bir grup kovanlarda lavra üretimi yapılırken, diğer kısımda ise yumurta transferi yapılıyor ve üçüncü gruptan ise sağım işlemi gerçekleşiyor

2

120 kovan arısı olan bir arıcı bunun 36 kovanından her gün arı sütü sağımı yapabiliyor. 36 kovan arıdan ise günde 400 gram arı sütü hasat ediliyor. Hasat edilen bu sütün kilosu ise 6 bin liradan satışa sunuluyor.

3

Oldukça çok alıcısı olan bu süt sade veya bal polen ile karıştırılarak satılıyor. Bursa’da 6 kişilik ailesiyle birlikte 120 kovan arasından arı sütü sağımına başlayan Mehmet Durgut, "Her kovanda 9 çıta bulunuyor.

4

Bu çıtalardan günde sadece bir tanesi alıp sağım yapıyoruz. İlk önce siyah peteklere ana arının yumurta yapmasını sağlıyoruz. Sonra bu yumurtaları alıp genç arıların bulunduğu kovanlara koyuyoruz.

5

Genç arılar bu petekleri arı sütüyle dolduruyor. Bu petekleri 72 saatin sonunda sağım yapıyoruz. 120 kovandan günlük 36 peteğini sağım yapıyoruz. Bu kovanlardan da yaklaşık 400 gram arı sütü elde ediyoruz.

6

Bu arı sütünün kilosunu ise 6 bin liradan satıyoruz. Sağım Nisan ayında başlayıp Eylül ayına kadar devam ediyor.

728xauto

Buzdolabında ise eski 4 derecede 40 gün bozulmadan duruyor. Günlük bu arı sütünün tüketimi normal insanlarda yarım gram hastalarda ise 1 olarak tüketiyorlar" dedi.

En Çok Aranan Haberler