Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Bir ülkenin Başbakanı'nı ameliyat ederken bir takım güvenlik şartları oluşturmak gerekiyor, belli tedbirler almak lazım. Anlamsız bir tartışma ile ortalığı bulandırmak isteyenleri iyi niyetli olarak görmüyorum." dedi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık muhabirleri ile kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi. Akdağ, Türkiye’de tam gün uygulamasının fiilen hayatta geçtiğini belirterek, “Türkiye’deki 120 bin doktordan 90 bini kamuda çalışıyor. Kamuda çalışanlardan tam gün çalışmayan binin altında hekim var. Bunların da hepsi üniversitede. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde bu uygulama tamamen yürürlüğe girmiş durumda. Vatandaş da bu uygulamadan memnun. Tartışmanın üniversite tarafında devam eden küçük bir ayağı var. İnanıyorum ki 2012'de bunu çözeceğiz.” dedi.
Vatandaşın sağlığını bir ticaret unsuru olarak değerlendirebilecek uygulamalara izin verilmeyeceğini belirten Akdağ, hükümetin bu yöndeki uygulamalarının kararlılıkla devam edeceğini kaydetti.
BİR ÜLKENİN BAŞBAKANINI AMELİYAT EDERKEN BİR TAKIM GÜVENLİK ŞARTLARINI OLUŞTURMAK GEREKİYOR
Bakan Akdağ konuşmasının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevapladı. Bir gazetecinin, “Başbakan’ın ameliyatı ile tam gün kanunu delindi, yorumları yapıldı. Bu doktor bir ceza aldı mı?” şeklindeki sözleri üzerine Akdağ, “Başbakanımızın durumu farklı. Bir ülkenin Başbakanını ameliyat ederken bir takım güvenlik şartları oluşturmak gerekiyor, tabi olarak belli tedbirler almak lazım. O konuyu tartışmanın dışında bırakıyorum. Anlamsız bir tartışma ile ortalığı bulandırmak isteyenleri iyi niyetli olarak görmüyorum.” eleştirisinde bulundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sağlık durumu ile ilgili bir soru da Bakan Akdağ’a yöneltildi. Akdağ, “Sayın Başbakan’ın sağlık durumu çok iyi, eskisinden daha iyi oldu. Eskiden de çok kilosu yoktu ama biraz da kilo vermiş oldu. Ben şahsen gıpta ediyorum. Ben de keşke kilo verebilsem.” diye konuştu.
TAM GÜNÜ KALDIRACAK, İSTİSMARA YOL AÇACAK UYGULAMALARA İZİN VERMEYECEĞİZ
Konsültanlık hizmetleri ile ilgili bir soru üzerine Akdağ, “Yüzlerce, binlerce, milyonlarca işlem buna ihtiyaç olmadan gerçekleşiyor. Çok nadir durumlar için gereken bir durum. Bunun da şu anda hukuken zaten imkanı var.” ifadesini kullandı. Akdağ, “Acil durumlara has konsültanlık hizmetini geniş bir uygulama olarak düşünmeyelim. Tam günü kaldıracak, istismara yol açacak bir uygulamaya izin vermeyiz. Ancak, üniversite ile kadro ilişkisini kesmiş öğretim üyeleri acısından bir sözleşmeli model üzerinde çalışıyoruz. Bunlar da yasalaşırsa hiçbir zaman tam günün ruhunu bozacak yaygın uygulamalar haline getirilmeyecek.” diye konuştu.
YABANCI HEKİM VE HEMŞİRELER İLE İLGİLİ YÖNETMELİK BU AY İÇİNDE TAMAMLANACAK
Bakan Akdağ, Kanun Hükmünde Kararname ile yabancı hekim ve hemşirelerin Türkiye’de çalışması yolunun da açıldığının hatırlatılması üzerine, ikincil düzenlemelerin tamamlanmak üzere olduğunu, yönetmeliğin bu ay içinde tamamlanacağını kaydetti. Türkiye’de çalışacak yabancı hekimlerin, YÖK’ün denklik verdiği üniversitelerden mezun olacağını söyleyen Akdağ, “Türkçe bilmeleri şartı arayacağız. TÖMER ile ilişkili olarak yapılan sınavlardan belli puan alma şartı getireceğiz. Bunun belgesini getirenler Türkiye'de hizmet verecek.” dedi.
YÜKSEK YARAR GÖRÜRSEK, SİGARA BIRAKTIRMA İLAÇLARI ÜCRETSİZ DAĞITILABİLİR YA DA SGK KARŞILAYABİLİR
Bakan Akdağ, başka bir soru üzerine, ücretsiz verilen sigarayı bırakmaya yardımcı bazı ilaçları kullanan vatandaşların takibe alındığını söyledi. Akdağ, “Bir yıllık sonucu değerlendireceğiz. Yüksek bir yarar görürsek, ya Sağlık Bakanlığı olarak yine ücretsiz dağıtılabilir ya da bu ilaçları SGK karşılayabilir.” şeklinde konuştu.
ORGAN VEREN KİŞİLERİN AİLELERİNE ÖNCELİK TANINMASI HUSUSUNU MEVZUATIMIZA KOYDUK
Bakan Akdağ, organ bağışı ile ilgili soruya karşılık, bu konuda son 5 yılda ciddi gelişmeler yaşandığını dile getirdi. Akdağ, “Geçmiş yıllarda birikmiş çok sayıda organ nakli ihtiyacı olmasa, şu anda bağışlanan organlarla (kadavradan ya da canlı olarak) Türkiye’de böbrek nakli ihtiyacı hemen hemen karşılayabilir durumda.” diye konuştu.
Organ bağışının sadece bir değil birden fazla canı kurtardığına dikkat çeken Akdağ, bu konuda tüm vatandaşları duyarlı olmaya davet etti. Geçmiş yıllarda beyin ölümü tespit edilebilen vaka sayısının da oldukça az olduğunu kaydeden Akdağ, “Vatandaşı teşvik etseniz ne olacak, beyin ölümünü tespit edemiyorsanız ya da organlarını nakledemiyorsanız. İyi bir sistem kurduk. Artık Türkiye’de organ nakli ağır bir sorun olmaktan çıktı.” dedi. Türkiye’de beyin ölümü gerçekleşenlerin yüzde 30 ila 40’ından bağış yapılabildiğini dile getiren Akdağ, “Bu oran yüzde 80’lere çıksa, nakil imkanı da iki kat artar.” şeklinde konuştu. Akdağ, “Organ veren kişilerin ailelerine öncelik tanınması hususunu da mevzuatımıza koyduk.” ifadesini kullandı.
GÜNDE 120 BİN KİŞİ 182’DEN YARARLANIYOR
Merkezi Hastane Randevu Sistemi’ne değinen Akdağ, sistemin İstanbul’da da uygulanacağını kaydetti. Akdağ, “Şu anda sistemde bin 800 çağrı operatörü var. 2012 sonuna kadar bu sayı 4 bine yaklaşacak. Herkes için büyük kolaylık. Ortalama 120 bin kişi bir günde sistemden yararlanıyor. Bakanlık hastanelerine aciller dışındaki başvuruların yüzde 20’si anlamına geliyor bu oran.” dedi. Akdağ, 182 nolu hattın hasta memnuniyetini ölçmek amacı ile de kullanılacağını dile getirdi.
Şehir hastanelerinin ihalelerinin geçen yıl başlatıldığını hatırlatan Akdağ, “Kayseri’deki şehir hastanesinin ihalesi bitti. İnşasına başlandı. İkinci sırada Başkent'teki Etlik ve Bilkent’in ihalesi var. Etlik ihalesinin yakında sözleşmesi imzalanacak. Bilkent’in de bu ay içinde sözleşmesinin tamamlanacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu. 2015 in sonuna kadar şehir hastanelerini tamamlamayı planladıklarını söyleyen Akdağ, “Bu tarihe kadar tüm sağlık yapılarını dönüştürmüş olacağız. Bu yapılar deprem ve diğer güvenlik ihtiyaçları açısından dönüştürülmüş olacak. Bununla ilgili hazırlıklarımızı tamamladık.” dedi.
Resmi Gazete’de yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile Bakanlığın teşkilat yapısının değiştirildiğini hatırlatan Akdağ, 1920’lerden itibaren yapılan 20’ye yakın kanunun da toparlanarak Temel Sağlık Kanunu’nu hazırlayacaklarını aktardı. Akdağ, “Bu da köklü bir değişiklik olacak. Sağlık hizmeti vermemizi kolaylaştıracak.” ifadesini kullandı
KAHVALTIDA, KOLORİLERİN YAZILI OLDUĞU MENÜLERDE YER ALDI
Bakan Akdağ’ın gazeteciler ile yaptığı kahvaltılı basın toplantısında masadaki kalorili menüler dikkat çekti. Masaya oturduğunda menüyü inceleyen Bakan Akdağ, menüde yanlış anlaşılmaya sebep olacak bir hatayı da fark etti. Akdağ, “Arkadaşlar da daha yeni alışıyor.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz