YEMEK

Bir Buçuk Yaşındaki Kumsal Az Pişmiş Et Yüzünden Ölümden Döndü

Peki neden halâ az pişmiş et yemekte ısrar ediyoruz?

Bir Buçuk Yaşındaki Kumsal Az Pişmiş Et Yüzünden Ölümden Döndü

Mynet Yemek Facebook Sayfasını Beğenin

Üstelik haberlerde, sitelerde boy boy incelemeler uyarılar da yer alıyor!

İçinin kırmızı hali çekiyor belki, hafif farklı lezzeti de bu şekilde pişirmeye itiyor olabilir. Kimisi de suyunun bol çıkmasına tav oluyor. Az pişmiş et yurtdışında çok daha fazla rağbet görse de, ülkemizde de bu pişirme şeklinin azımsanamayacak sayıda müdavimi var. Var da...

Hiç mi haberleri izlemiyor, Twitter'da karşılaşmıyoruz bilgilendirici listelerle?

Az pişmiş etin en sık karşılaşılan zararı: E. Coli bakterisi.

Etlerin içinde bulunan bakteri, mikrop gibi mikrobik canlılar eti az pişirdiğiniz takdirde öylece kalırlar, bağırsaklarınıza bulaşmak için fırsat kollarlar. Bunlar arasında en yaygını E. Coli (Koli Basili) denen bakteridir. Kalın bağırsağa yerleşen bu bakterinin kusma, ishal ve mide krampı gibi etkileri vardır, üstelik bu etkiler az pişmiş et yediğiniz gün de karşınıza çıkabilir, yedikten 8 gün sonra da!

Bir başka az pişmiş et bakterisi: Salmonella.

Karın krampları, ishal, ateş, gıda zehirlenmesi, tifo... Ölüme kadar götürme riski bulunan bu bakteriler de az pişmiş etin size sunduğu bir başka garabet...

Yukarıda saydığımız iki ölümcül bakteri haricinde yutak iltihapları, ağız içi yaraları, cilt döküntüleri, egzema gibi nispeten daha az problem sayabileceğimiz başka başka büyük problemler de var elbet.

Yine de ''Bunlar milyonda bir oluyor!'' diye düşünüyor, az pişmiş etin lezzetine kanıp çatalınızı kırmızı ete batırıyor musunuz?

O kadar da acele etmeyin. Çünkü geçtiğimiz günlerde burnumuzun dibinde bir musibet yaşandı, bin nasihatten ciddi!

Küçük Kumsal ölümden döndü!

Muğla'nın Dalaman İlçesi'nde yaşayan henüz bir buçuk yaşındaki Kumsal Meryem Aldemir, yediği az pişmiş etten bulaşan mikrop yüzünden böbrek yetmezliğiyle karşı karşıya geldi. 13 gün hiç idrar yapamayan, bağışıklık sistemi zarar gören Kumsal bebek, Pamukkale Üniversite Hastanesi'nde 20 günü yoğun bakım olmak üzere bir buçuk aylık tedavi sonucu ölümden döndü!

Hemolitik üremik sendromu

Halk arasında zehirli ishal olarak da bilinen Hemolitik üremik sendromu teşhisi koyulan Kumsal bebek, Çocuk Nefroloji ve Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Yüksel ile Çocuk Yoğun Bakım ve Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özkan Herek tarafından tedavi edildi; bebek yaşta diyaliz bağımlısı olmaktan, daha da ötesi hayatını kaybetmekten kurtuldu.

Kumsal bebeğe geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz!

Son olarak yazımızın başında sorduğumuz soruyu yineliyoruz;

Neden halâ az pişmiş et yemekte ısrar ediyoruz?


Kaynaklar: Birgun.net, Healthyeating.sfgate.com, Hurriyet.com.tr, Zararlari.org

En Çok Aranan Haberler