Yazım kurallarına uymak, dilimizde var olan sözcükleri doğru kullanmamız açısından fazlasıyla önemlidir. Bu yüzden bu kuralları harfiyen öğrenmek ve yazılı iletişimlerde bu kuralları mümkün olduğunca doğru bir şekilde uygulamamız gerekir. Dilimizde yaygın olarak imla hatasına rastlanılan sözcüklerden biri bir dahaki kelimesidir. Bu sözcüğün sonundaki “–ki” eki ile alakalı sıklıkla hataya düşülmektedir.
Bir dahaki sözcüğünün sonunda bulunan “–ki” ekinin yazımında yaygın olarak yazım hatasıyla karşılaşılmaktadır. Bundan dolayı bir dahaki yazımı konusunu detaylı bir şekilde ele almak önemlidir. Kelimelerin yazımında çelişki yaşandığında Türk Dil Kurumuna ait olan Türkçe sözlük kılavuzundan yardım alınmaktadır. Bu kılavuz internet ortamında online olarak kullanıcılara sunulmaktadır.
TDK sözlükleri bünyesinde kelimelerin nasıl yazıldığına dair pek çok farklı yazım kuralı bulunmaktadır. Bu sözlük sayfası ziyaret edilerek bir dahaki kelimesinin doğru yazım şekline de kolayca ulaşılabilmektedir. Bir dahaki sözcüğü “diğer sefere” ya da “bir sonraki” manalarında kullanılan bir kelimedir. Bu bağlamda bir dahaki TDK’ye göre her zaman bitişik yazılması gereken bir sözcüktür. Bu kelimenin sonunda bulunan “–ki” her daim bitişik kullanılmalıdır.
Bir dahaki kelimesi birçok alanda karşımıza çıkan ve dilimizde de sıklıkla kullanılan sözcüklerden biridir. Bu sözcüğün sonunda yer alan “–ki” birçok kullanıcı tarafından yanlış yazılmaktadır. Kullanıcılar bu sözcüğü genellikle “bir daha ki” şeklinde sonunda bulunan “–ki” ekini ayrı yazarak kullanmaktadır.
Türkçemizde toplamda ilgi zamiri, bağlaç ve sıfat olmak üzere toplamda 3 farklı “–ki” eki kullanımı vardır. Türk Dil Kurumu tarafından meydana getirilen yazım kuralları konu başlığını incelediğimizde bir dahaki sözcüğünün sonunda bulunan “–ki” ekinin sıfat görevini üstlendiğini görmekteyiz. Sıfat olarak kullanılan “–ki” ekleri her daim sözcükle bitişik olarak yazılmaktadır. Bu durumda bir dahaki sözcüğünün doğru yazım stili “bir dahaki” şeklinde olmalıdır. Buna göre bir dahaki doğru yazılışı şu şekildedir: