Bir dönem cezaevi hastanesi olarak mahkumlara hizmet veren Bayrampaşa Devlet Hastanesi, artık yeni yapısıyla vatandaşlara çeşitli alanlarda sağlık hizmeti veriyor.
1970’li yıllarda cezaevi hastanesi olarak hasta mahkumlara sağlık hizmeti veren Bayrampaşa Devlet Hastanesi, artık sivil vatandaşların sağlık ihtiyaçlarını karşılıyor. Bayrampaşa Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Fahrettin Özkan, başhekimlik olarak bulundukları binada askerlerin kaldığını, kendi odasının ise dönemin cezaevi hastanesi komutanına ait olduğunu söyledi. Hastanenin tarihçesini anlatan Başhekim Özkan, “Burası 1970 yılında önce 100 yataklı mahkumlara yönelik bir hastane olarak kurulmuş. 1980’lerden sonra sivil hastalara da hizmet vermeye başlamış. 90’lı yıllarda sivil sayısı artarken, 2000’li yıllardan sonra yüzde 50 sivillere, 1980’lerden sonra sivil hastalara da hizmet vermeye başlamış. 90’lı yıllarda sivil sayısı artarken, 2000’li yıllardan sonra yüzde 50 sivillere, yüzde 50’li mahkumlara yönelik hizmete vermeye başlamıştır. Cezaevinde 5-6 binin üzerinde mahkum vardı. Güvenli ve onların iyi tedavi olduğu için Anadolu’nun çeşitli yerlerinden de buraya mahkum hastalar geliyordu” dedi.
2003 yılından beri hastanede görev yaptığını belirten Başhekim Özkan, “Geldiğim yıllarda sivillerin sayısı artmıştı. Çünkü Anadolu’dan çok fazla hasta sevki olmamaya başlamıştı. 2003’lü yıllarda Kars’tan, Ordu’dan buraya hastalar geldiğini hatırlıyorum. Yeni düzenlemeyle bakanlığımız her hastanede mahkum bölümü olma zorunluluğu getirdi. Mahkum bölümü güvenlikli, pencereleri demirli odalardır. O odalar oluşturuldu. Bizde de 20 yataklı bir mahkum bölümü var. Her hastane artık bu hizmeti verdiği için dışarıdan artık bize sevk gelmiyor. Sadece bu bölgedeki cezaevlerinin hastalarına bakıyoruz” diye konuştu.
Başhekim Özkan, hastanede göreve başladığı yıllarda mahkum hastaları ilk kez ziyaret ettiğinde bir hastadan çok etkilendiğini, yaşadığı o anı hiç unutmadığını söyledi. Özkan, “İlk geldiğim zaman cezaevi hastanesini dolaştım. Cezaevi müdürü, komutanla birlikte hastaları gezdik. Hastaları gezerken bir genç bayan yanıktan yatıyor. Kıza niye yandın diye sordum. Davam için kendimi yaktım dedi. Hiç aklımdan çıkmayan bir şeydir” şeklinde konuştu.
Başhekim Özkan, bulundukları binada o dönemde askerlerin kaldığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bulunduğum oda Cezaevi Komutanı Hilmi Binbaşı’nın odasıydı. Hilmi Binbaşı Silivri’ye taşınınca biz burayı devraldık. O zaman 100 yatak askerlerin, 100 yatak sivillerindi. O zaman 10-15 ameliyat yapılıyordu. Şimdi günde 30’a yakın ameliyat yapılıyor. O zaman 300’e yakın hasta muayene edilirken, şimdilerde 3 bin 500 civarında hasta muayene ediyoruz. O dönemlerde hastanemiz 2-3 dönümlük arazide hizmet veriyordu. Şimdi 20-25 dönümlük bir alanda hizmet veriyoruz. Her alanda hizmet veriyoruz.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz