ANKARA (İHA) - Langırt Yasası'na göre 1 yıllık hapis cezasının erteleme kapsamına girmemesini vicdanlara aykırı oyduğunu düşünen emekli hakim Beyazıt Boran, bu yılın Şubat ayında yürürlüğe giren Temel Ceza Yasaları'na uyum yasasıyla yürüttüğü hukuk savaşını kazandı.
Boran, hukuk savaşını 2004 yılında Ankara 12. Sulh Ceza Hakimi iken başlattı. Ankara Ulus'ta bir işhanının koridorlarında Baht ve Talih Oyunları Yasası'na yani halk deyimiyle "Langırt Yasası"na aykırı oyun oynatan R.H.'nin yakalanması sonrası dava dosyası Boran'ın önüne geldi. Sanığın ifadesini aldığında suçu kabullendiğini belirten Boran, "Yaptırdığımız bilirkişi incelemesinde makinanın Baht ve Talih Oyunları Yasası'na aykırı olduğu tespit edilince ceza vermekten başka bir seçeneğim olmadığını gördüm. Yasayı inceledim yasanın ikinci maddesinin son fıkrasında 'Bu suçtan verilen cezalar ertelenemez" hükmü yer alıyor. O da sanığa bir yıl bir hapis cezası öngörülüyordu. Bu cezanın ertelenemeyeceğini görünce düşünmeye başladım" dedi. Yasayı değil vicdanın sesini dinlemeye karar veren Boran, şunları söyledi:
"O tarihte hırsızlık suçlarının cezalarını erteleyebiliyorduk. Yaralamanın, dolandırıcılığın, görevi kötüye kullanmanın cezasını dahi erteleme şansımız vardı. Milyonlarca dolar zarara yol açtığı halde o suçların ertelenmesine rağmen Langıt Yasası'nın cezasının ertelenmemesi doğrusu 25 yıllık hukukçu birinci sınıf hakim olarak benim dikkatimi çekmişti. Bunu düzeltmenin yollarını aradım."
Türkiye'nin kanun değil, hukuk devleti olduğunu söyleyen Boran, birçok suçun cezası ertelenirken Langırt Yasası'na muhalefet suçunun cezasının ertelenememesini hukuk devleti ilkesine aykırı bulduğunu ve konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığını kaydetti. Boran, Yüksek Mahkeme'nin hangi suçların ertelenip ertelenmeyeceğini TBMM'nin karar vereceğini belirterek, talebini reddettiğini söyledi. Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasının en çok sanık R.H.'yi şaşırttığını belirten Boran, "Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğumda yargılamayı durdurdum. Bu ne anlama geliyor hakim bey diye sorunca senin için kanunun iptali için başvurdum dedim. O da benim için 'Ben neymişim hakim bey benim için hukuk yaratıyorsunuz' dedi" diye konuştu.
Başvurduğu bütün hukuki yolların tıkanması sonrası sanığa ceza vermekten başka seçeneği kalmayan Boran, bu kez de kamu vicdanını rahatlatmak için sanığa farklı bir ceza verme yoluna gitti. Boran, o tarihte bir ilk olan kararında, 647 sayılı yasanın 4. maddesine göre güvenlik tedbirleri kapsamında cezayı bilgisayar kursuna çevirerek sanığı hapis yatmaktan kurtardı. Boran, hukuk devleti mücadelesini dosyanın kapanmasına rağmen sürdürdü ve hukuk savaşını, bu yılın Şubat ayının başında yürürlüğe giren Temel Ceza Yasalarına Uyum Yasası'yla kazandı. Boran'ın girişimleri sonrası yapılan düzenlemeyle, Langırt Yasası'na muhalefet suçu da erteleme kapsamına alındı. Boran, "Savaşı başlattım ve galip gelmekten büyük mutluluk duyuyorum" dedi.