HABER

Bir komutan aranıyor

Hükümetin'in KKK'ya atamadığı Org. Hasan Iğsız'ın yerine düşündüğü Org. Atilla Işık, emekliliğini istedi. Ankara'yı karıştıran hamlenin ardından hükümetin KKK'ya atayabileceği 15 orgeneral bulunuyor.

Bir komutan aranıyor

Orgeneral Hasan Iğsız'ın (ortadaki) YAŞ toplantısında veto yemesiyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve ve Genelkurmay Başkanlığı'na atama yapılamadı.

[

****](https://www.mynet.com/emeklilikte-3-iddia-110100525866 )

[

****](https://www.mynet.com/neden-atama-yapilmadi-110100525871 )

Beş gündür Türkiye'nin kilitlendiği hükümet ile Genelkurmay arasındaki askeri atamalar krizinde dün bir komutanın emekliliğini istemesiyle taşlar yerinden oynadı.

Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplandığında yerleşik eğilime göre Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na (KKK) Orgeneral Hasan Iğsız’ın atanması bekleniyordu. Ancak hükümetin, AK Parti’yi yıpratmaya yönelik ‘internet andıcı’nın sorumlularından biri olarak gördüğü Iğsız’ın atanmasını istemediği biliniyordu. Bunun üstüne bir de Iğsız’ın, tam da Yüksek Askeri Şûra’nın toplanacağı gün ‘Ergenekon Savcısı’ Zekeriya Öz tarafından ifadeye çağrılması geldi.

Radikal gazetesinin haberine göre, hükümet ve yargıdaki ‘Iğsız rahatsızlığı’ Genelkurmay içinde zamanlama açısından dikkat çekti. Çünkü Iğsız aleyhindeki haberler yaklaşık bir yıl önce, 2009’da gündeme gelmişti. Buna karşın o günden bu yana Iğsız hakkında herhangi bir idari ya da hukuki işlem yapılmamıştı. Sorulan soru şuydu: Bir yıldır akılları nerdeydi?

Genelkurmay, hükümetin direncine ve yargının çağrısına karşın geri adım atmayıp Iğsız’ın KKK’ya atanmasında ısrar edince yine yerleşik eğilim gereği KKK’dan Genelkurmay Başkanlığı’na getirilmesi beklenen Işık Koşaner’in ataması da yapılamadı. Ve süreç kilitlendi.

Kilidi çözmek için dün itibarıyla geriye tek bir seçenek kalıyordu: KKK’ya Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık’ı atamak. Aslında Işık’ın görev süresi dolmuştu ve 30 Ağustos itibarıyla emekli edilmesi bekleniyordu. Emekliliği engelleyecek tek gelişme Genelkurmay Başkanı’nın önerisi ve hükümetin onayıyla başka bir göreve, örneğin düşünüldüğü gibi Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesiydi. Ancak Işık, dün bu olasılığa meydan vermeden emekliliğini istedi.

Peki son gelişme ne anlama geliyor ve süreci nasıl etkiler? Ankara'da Orgeneral Işık'ın istifasının hükümet açısından ‘hiç ama hiç beklenmedik bir gelişme’ yorumları yapılıyor. Atama krizinde inisiyatifi ele geçirmiş gibi görünen hükümetin isteği ve beklentisi Işık’ın KKK’nın başına getirilmesiydi. Işık’ın emekliliğini istemesi, hükümetin oyun planını bozdu ve inisiyatif yeniden askere geçti.

O KOLTUĞA ADAY ORGENERALLER

Hükümet, Kara Kuvvetleri Komutanı’nı mevcut 14 orgeneral arasından seçebilecek.

Söz konusu generaller arasında en güçlü isim en kıdemli olan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu. Ceylanoğlu bir yıl KKK olabileceği için sistem aynı şekilde devam edecek. Bu durumda da Ceylanoğlu’nun yerine Ergenekon Sanığı Saldıray Berk gelecek. Bu da Şûra’nın 4. gününde görev yerleri belirlenen generallerin yerlerinde değişiklik yapılmasını gündeme getirecek.

KARA ORGENERALLERİN LİSTESİ ŞÖYLE:

Necdet Özel: Jandarma Genel Komutanlığı’na atandı.
Erdal Ceylanoğlu: 1. Ordu Komutanlığı’na atandı.
Saldıray Berk: EDOK Komutanlığı’na atandı, o da Ergenekon sanığı.
Arslan Güner: Genelkurmay 2. Başkanı
Hayri Kıvrıkoğlu: Ege Ordu Komutanı.
Bekir Kalyoncu: KKK Kurmay Başkanı, Erdoğan’ın eski askeri danışmanı.
Hüseyin Nusret Taşdeler: Harp Akademileri Komutanlığı görevinde.
Bilgin Balanlı: Genelkurmay 2. Başkan Yardımcısı.
Yalçın Ataman: 3. Ordu Komutanlığı’na atandı.
Servet Yörük: 2. Ordu Komutanlığı’na atandı.

KORGENERAL OLABİLİR Mİ?

Orgeneral Hasan Iğsız ile Orgeneral Atilla Işık’ın emekli olması durumunda TSK’daki orgeneral sayısı 14’e düşecek.

Bu durumda Yüksek Askeri Şhura, Genelkurmay Başkanı’nın isteği ile 2010 bitmeden olağanüstü toplanıp bir terfi daha yapabilir. Bu durumda da orgeneral olmak için yarışacak korgeneraller kıdem sırasına göre şöyle:

TSK Sağlık Komutanlığı ve GATA Komutanı Korgeneral Hasan Memişoğlu (2004’te 2. sıra - sınıfı uygun değil)
K.K. EDOK Muharebe Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu (2004’te 3. sıra)
Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu (2005’te 3. sıra)
Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı Korgeneral Eyüp Kaptan (2005’te 5. sıra)
İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin (2006’da 1. sıra)
ATASE ve Denetleme Başkanı Korgeneral Abdullah Atay (2006’da 2. sıra)
EDOK Muharebe ve Muharebe Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Muzaffer Şen (2006’da 3. sıra)
6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek (2006’da 4. sıra - ‘Balyoz davası’ sanığı şansı yok)
2. Kolordu Komutanı Korgeneral Ömer Necati Özbahadır (2006’da 5. sıra)

En Çok Aranan Haberler