YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bir Metre Kareye 240 Kök Dikiliyor

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilk defa uygulamaya koydukları yöntemle bir metre...

Bir Metre Kareye 240 Kök Dikiliyor

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilk defa uygulamaya koydukları yöntemle bir metre kare alana iki yüz elli kök çilek ekimi gerçekleştirdi.

Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı olan Çardak Beldesinde bir üreticinin serasında yapılan uygulamayla, topraksız tarım adı verilen Dikey Katlı Sistem modeliyle metre kareye iki yüz kırk kök çilek ekimi yaptı. Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından üreticiye gösterilen yeni modelle dar alanda daha çok verim alınabilmesi öğretiliyor. Normal bir ekimde metre kareye en fazla 20 kök ekebilen üreticiler Dikey Katlı Sistemi çabuk benimsediklerini belirtti. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hatice Ceren, “Lapseki İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından İlçemizde serada topraksız tarımda dikey katlı sistemde katlı çilek yetiştiriciliği projesi demastrasyonu yapıyoruz. Bu sistemde bir m2 ye 240 adet çilek fidesi diktik. Geleneksel yöntemle yapılan topraklı çilek yetiştiriciliğinde 1 m2 ye yaklaşık 10-20 adet arası çilek dikilmektedir. Normalde geleneksel topraklı tarımda yapılan çilek yetiştiriciliğinde 1 dekardan 1,5-3 ton arasında çilek hasat edilirken, Dikey katlı çilek sisteminde 1 dekardan 12-15 ton arasında çilek hasadı yapılması düşünülmektedir. Dikey katlı çilek sistemi ilçemizde ilk defa denedik. Demonstrasyon çalışmamız hala devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Üreticiler aynı gün içerisinde hem Dikey Katlı Sistemde hem de geleneksel olarak toprağa çilek diktiklerini söylediler. Bir aydan daha kısa sürede Dikey Katlı Sistemde ürün hasat ettiklerini belirten üreticiler geleneksel olarak uygulanan yöntemle sadece çiçeklerin açtığını gözlemlediklerinin altını çizdi. Toplama açısından da son derece rahat bir hasat gerçekleştiğini aktaran üreticiler “Toprağa ektiğimiz ürünleri toplarken sürekli eğilerek saatlerce çalışmak zorunda kalıyoruz. Bu da bizlerde kalıcı ve şiddetli ağrılara sebebiyet veriyor. Dikey katlı sistemde genellikle eğilmeden gezerek kolaylıkla hasat işlemi gerçekleşiyor. En önemlisi düşük bir alana sahip seralarımızda yüksek kapasiteli üretimler yapabiliyoruz. Bu da çoğu üreticiyi teşvik ediyor" ifadelerine yer verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler