Ülkemizde sigara içilmesinin oldukça yaygın olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nazmi Bilir, özellikle gençlerin son zamanlarda nargile kullanımına yöneldiğini belirtti. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nun resmi internet sitesine ( www.turkkanser.org.tr ) açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Bilir, nargile dumanının analiz edildiğini ve alınan sonuçların çarpıcı olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Bilir, "Nargile cihazı, içinde su bulunan cam kap ve borulardan oluşur. Cihazın tepesinde kömür ile yakılan tütünün dumanı, borularla cam kapta bulunan suyun içinden geçtikten sonra içici tarafından solunur. Nefesle ciğerlere alınan dumanın içinde çok sayıda kimyasal madde bulunmaktadır. Bunlar arasında nikotin, patiküller, arsenik ve krom gibi toksik metaller, kurşun gibi ağır metaller sayılabilir. Çalışmalar, tütünün nargile şeklinde içiminin de sigara veya nargile içmeyen kişilerle karşılaştırıldığında solunum fonksiyonları üzerinde önemli olumsuz etkilerinin olduğunu göstermektedir" dedi.
Nargile dumanın analiz edildiğini ve ilginç sonuçlara ulaşıldığını anımsatan Prof. Dr. Bilir, bir nargile içilmesi sonucu alınan nikotin miktarının 50 tane sigara içilmesi ile alınan nikotin miktarına eşit olduğunu bildirdi. Nargile içilmesi sırasında 3 gram tütün ve 5 gram kömür yakıldığının, toplam olarak 2. 25 mg nikotin ve 242 mg partiküler madde alındığının tespit edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Bilir, "Nargile içen bir kişi ortalama olarak 30 saniye aralıklarla her biri 3 saniye süren nefesler alıp vermekte ve her defasında ciğerlerine 300 ml. kadar hava almaktadır. Bir nargile içiminde nargileye, yakılmak üzere 10 gram tütün yerleştirilmekte ancak bunun 3 gram kadarı yanmaktadır. Bir nargile içimi, ortalama 100 nefes alıp verme şeklinde olmaktadır. Nargile dumanındaki arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurşun miktarı sigara dumanındakine göre oldukça yüksek düzeydedir. Görüldüğü gibi tütünün nargile şeklinde içilmesi de zararlıdır" şeklinde konuştu.
KONYA (İHA)