HABER

Bir sınıfta 110 öğrenci eğitim görüyor

Bir sınıfta 110 öğrenci eğitim görüyor

ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Sislice Köyü Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim Okulu'nda bir sırada 5 kişinin oturduğu sınıfta 110 öğrenci balık istifi ders görüyor. Öğrencilerin sınıfa her giriş ve çıkışında izdiham yaşanıyor.

Sislice Köyü Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim Okulu öğrencileri, sıkıntılı bir eğitim dönemi geçiriyor. Yeni bir okul inşaatı yapılmadığı için köyde eğitim içler acısı. 1, 2 ve 3'ncü sınıf öğrencilerinden oluşan 110 kişi tek odalı bir yerde balık istifi gibi eğitim görüyor. 4 ve 5'nci sınıftan oluşan 66 kişi ise öğleden sonra eğitim görüyor. Durum böyle olunca da 176 öğrenci aynı sınıfta eğitim görmeye başladı. Balık istifi gibi aynı sınıfa doluşan öğrenciler, ders zili çaldığı zaman adeta izdiham
yaşıyor. Ayaklarında yırtık ayakkabı ve terliklerle okula gelen öğrenciler, sıra kapmak için yarışıyorlar. Yer kapamayan öğrenciler ise dersi ayakta geçirmek zorunda kalıyor. Bazı öğrenciler sıra yüzünden birbirleriyle kavga ediyor. Her bir sırada 5 öğrencinin oturduğu sınıfta eğitim yapmanın güç olduğunu belirten öğrenciler, en çok da defter ve kitaplarını masaya koyacak yer bulamadıklarından yakınıyor. Maddi durumları yerinde olmadığı için ayakkabı ve önlük alamayan öğrencilerin durumu görenlerin
yüreklerini dağlıyor. Okula kimi öğrenciler günlük kıyafetleri ile gidiyor. Yağmur ve çamurda terliklerle gelen öğrenciler geleceklerini hazırlamaya çalışırken, tuvalet ihtiyaçlarını ise köydeki evlere giderek karşılıyorlar. Derme çatma bir tuvaleti bulunan okulda, öğrenciler "havadar" bir ortamda ihtiyaçlarını karşılıyor. Tuvaletinin kapısı olmadığı için kızlar utancından tuvalete gidemediklerini belirterek, köydeki evlerinin tuvaletini kullandıklarını söylüyorlar.
21. yüzyılda eğitimin çok çileli geçtiğini ve sınıfa girdikleri zaman yer bulamadıkları için eğitimden soğuduklarını belirten öğrenciler, "Bir sırada 5 kişi oturuyoruz. Yer kapan oturuyor, kapamayan ayakta kalıyor. Bunu sürekli yaşıyoruz. Ders kitaplarımızı ve defterlerimizi çıkardığımız zaman sıranın üzerinde yer bulamıyoruz. Yazı yazamadığımız gibi, derslerimizden de geri kalıyoruz. Dersler çok sıkıntılı geçiyor. Çünkü yazı yazamıyoruz, kitaplarımıza yer bulamıyoruz. Devletten yardım istiyoruz.
Öğretmenlerimizi seviyoruz ama okulumuz küçük olduğu için yazı yazamıyoruz ve fazla bir şey öğrenemiyoruz. Öğretmenin anlattığı dersi anlayamıyoruz. Bir okul yapılmasını istiyoruz. Sınıfta öğrenci mevcudu çoktur. Sayın Başbakanımızdan yardım istiyoruz" dediler.

Yer bulamadıkları için ayakta kaldıklarını belirten öğrenciler, sorunlarına bir an önce çözüm bulunmasını istediler. Köy sakinlerinden Serdal Uygus çocukların oturacak yer bulamadığını belirterek, "Köyümüzde yeterli bir okulumuz yok. Sabahleyin 100 öğrenci geliyor. Öğleden sonra da 76 öğrenci ders görüyor. Okulun tuvaleti yok. Maddi durumumuz yeterli olmadığı için çocuklara kitap, kalem ve defter alamıyoruz. Bir sırada 4-5 ve hatta 6 kişi oturuyor. Defterleri koyacak yerleri yok. Sabah kızım okula gidiyor ve kızım öğlen geldiği zaman ona soruyorum. 'Kızım ne öğrendin?' Kızım da 'baba öğretmenimiz bir şeyler anlatıyor ama anlamıyoruz. Öğretmen nasıl uğraşsın. Ne yapabilir ki?' Kızım nasıl yapacağız diyorum, 'o da bilmiyorum diyor. Bir şey öğrenmiyoruz' cevabını veriyor. Devlet bize bir an önce sahip çıksın" dedi.
Bu arada, Sislice köyünün Muhtar Azası Hacı Gümüştaş ise, okulun tuvaletinin olmamasının büyük sorun olduğunu belirterek, "Çocuklar 6 kişi bir sırada oturuyor. İmkanımız yoktur. Devlet bize yardım etsin. Çocuklar okula gidiyor yer bulamıyor. Okulun tuvaleti bile yoktur. Devlet bize bir an önce okul yapsın" diye konuştu.
Sislice köyünde tüm yetersizliklere ve sağlıksız ortama rağmen eğitimlerine devam eden öğrenciler, daha iyi sınıflarda ve okulda okumak istiyorlar. Kırık dökük sıralarda 5 kişi birden oturan öğrenciler, zor şartlara rağmen başarılı olmak için çabalıyorlar.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler