Oyun oynamak çocuğun zekasını, hayal gücünü ve yaratıcılığınıgeliştiriyor. O zaman çocuğunuzu bırakın dilediği gibi oyun oynasın.
1 yaş dönemindeki çocuklara hangi oyuncaklar sunulmalı?**1.** Şekilleri uygun boşluklara takabileceği bul-tak kovalar
2. Tek parçalı yap-bozlar
3. Lego, blok gibi inşa oyuncakları
4. Evcilik, doktorculuk gibi konulu oyunlar
5. Oyuncak hayvanlar
6. Araba, kamyon, uçak, tren, top, bebek, yumuşak tüylü/tüysüz oyuncaklar
7. Oyuncak telefon, oyuncak meyve-sebze ve ev eşyaları
8. Su oyuncakları
9. Müzik aletleri
10. Hikaye kitapları
11. Üzerinde değişik şekillerin olduğu iç içe geçebilen kovalar
12. Büyükten küçüğe sıralanan halkalar
13. Basınca sesçıkaran oyuncaklar ve kitaplar
14. Çocuğun kendi başına kullanabileceği basmalı, itmeli, çekmeli oyuncaklar
15. Oyun hamuru ve banyo kalemleri
Çocukla oyun oynarken yapılabilecek etkinlikler
Ayna karşısında vücut parçaları gösterilip, isimlerini sorabilirisiniz. Çevredeki nesneleri göstermesini ve isimlendirmesini isteyebilirsiniz. Çocuğa elinde tutması için değişik eşya ve oyuncaklar verip ellerini kullanmasını sağlayabilirsiniz. Birlikte kitaplara bakabilirsiniz, müzik dinleyebilirsiniz, dans edebilirsiniz, şarkı söyleyebilirisniz. Oyuncakları birlikte toplayabilirsiniz. Bu şekilde hem çocuk hem kendisiyle ilgili bir sorumluluk almış olur hem de yardımlaşma becerisi kazanır. Evdeki artık malzemelerden birlikte oyuncak yapabilirsiniz.
Oyun mekanı
Oyun alnının belli bir mekanda olması, çocuğa düzenli olmayı ve kurallara uymayı öğrettiği gibi istenmeyen dağınıklığın da ortana kalkmasını sağlar. Oyun için çocuğun odası ya da ortak yaşam alanının bir köşesi belirlenmeli, burada oyuncak dışında çocuğa zarar verebilecek kesici, delici eşyalar olmamalıdır. Oyun mekanında gerekli güvenlik önlemleri (priz kapakları, çekmece, dolap, pencere kilitleri gibi) alınmalıdır. Tüm oyuncaklar ortada olmamalı, oyun bittiğinde oyuncağı toplayıp yerine koyma alışkanlığı çocuğa kazandırılmalıdır.