YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Birecik'in Köylerinde Yörede Yaşayan Canlılar Gezici Tiyatroyla Tanıtılıyor

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesine bağlı köylerde, yöre tabiatında yaşayan Kelaynak, Çöl Varanı, Çizgili Sırtlanın tanıtılıp korunması...

Birecik'in Köylerinde Yörede Yaşayan Canlılar Gezici Tiyatroyla Tanıtılıyor

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesine bağlı köylerde, yöre tabiatında yaşayan Kelaynak, Çöl Varanı, Çizgili Sırtlanın tanıtılıp korunması için gezici tiyatro etkinlikleri düzenleniyor.

Şanlıurfa doğası, nadir doğal canlıların yaşadığı Türkiye'deki en önemli alanlardan biri. Özellikle Kelaynak, Çöl Varanı, Çizgili Sırtlan gibi nadir canlılar Şanlıurfa doğasında yaşıyor. Doğa Kültür ve Yaşam Derneği tiyatro ekibi, tiyatro aracılığıyla bu özel canlıların tanıtılması ve köylülerde koruma bilincinin yerleşmesi amacıyla köy okullarında etkinliklerini sürdürüyor. Kelaynak, Çöl Varanı, Çizgili Sırtlan karakterlerinin de içinde yer aldığı oyunlar ve teatral gösteriler ile özellikle çocuklara, bu canlıların doğa için önemi ve neden korunmaları gerektiği anlatılıp vurgulanıyor.

Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı (SODES) desteğiyle 'Orda Bir Köy Var Uzakta' projesi kapsamında; Birecik ilçesinde, ulaşım zorluğu bulunan 10 köyde tiyatro etkinlikleri düzenlendi. Böylece il veya ilçe merkezine gelip tiyatro seyretme imkanı bulunmayan köylere gidilip gezici tiyatro salonu kuruldu. Öğlen ilköğretim öğrencileri, akşam da yetişkinler için sahnelenen oyuna, bölge halkı büyük ilgi gösterdi. Başta çocuklar olmak üzere bölge halkı, Şanlıurfa'nın en önemli doğal değerlerini başka bir dilde tanıtmış oldu.

Tiyatronun, öğretisi olan bir anlatma sanatı, oyunlarla ders veren bir kültür olduğunu vurgulayan Doğa Kültür ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve tiyatro eğitmeni Mesut Budak, tiyatrocular olarak yıllardır bu bölgede çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Budak, şöyle dedi:

"Özellikle kırsal bölgelerde köylülerin ve köy çocuklarının ilçe merkezine gelip tiyatro seyretmeleri çok zor oluyor. Hatta köylerde halkın daha önce hiç tiyatro seyretmemiş olduğunu fark ettik. Bu sebeple Sosyal Destekleme Programı'na hayallerimizi yazdık. Oradan aldığımız destekle çalışmalar başladı ve bazı olanaklardan mahrum olan 10 köyde gezici tiyatro kurup gün boyu oyunlar oynadık. Şanlıurfa'nın doğal değerleri olan Kelaynak, Çizgili Sırtlan ve Çöl Varanı kostümleri yaptırarak, oyunlarla çocuklara bunların önemini anlatmaya çalıştık."

Tiyatro eğitmeni Budak, projenin, Şanlıurfa Valiliği Sosyal Destekleme Programı kapsamında finanse edilerek gerçekleştiğini, önümüzdeki dönem başka köylerde de gezici tiyatro etkinliği yapmaya devam edileceğini dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler