Bireysel emeklilik zorunlu hale geliyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 45 yaşın altındaki tüm memur ve işçilere otomatik olarak zorunlu bireysel emeklilik hesabı açılmasını öngören yasa tasarısını kabul etti. "Bireysel emeklilik zorunlu hale gelirse neler olacak?" ve daha pek çok soru vatandaşların aklını kurcalıyor. Zorunlu bireysel emeklilik düzenlemesi sosyal medyada da oldukça ses getirdi. Kimi vatandaşlar bireysel emeklilik zorunluluğunu olumlu karşılarken, bazı vatandaşlar ise düzenlemeye tepki gösterdi. İşte Bireysel emeklilik nedir ve bireysel emeklilik iptali nasıl olur gibi soruların yanıtı...
BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ DEĞİŞTİ
Öncelikle Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kabul edildi. Yapılan düzenlemeye göre 45 yaşın altındaki 13 milyon çalışanın tamamı bireysel emeklilik sistemine dahil edilecek. Bu kapsamın içerisinde yer alan çalışanlar, işverenin kanun hükümlerine göre düzenlediği bir emeklilik sözleşmesiyle sisteme dahil edilecek.
NASIL İŞLEYECEK?
Yapılan düzenlemenin ardından bireysel emeklilik zorunlu olurken, sistemin işlemesinde işveren Hazine Müsteşarlığı tarafından uygun görülen bir şirketle bireysel emeklilik planı yapabilecek. Bu sistemde çalışanın katkı payı, prime esas esas kazancının yüzde 3’üne karşılık gelen tutar olacak. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yüzde 1’e kadar azaltmaya veya katkı payına maktu limit getirmeye bakanlar kurulu yetkili olacak. Burada bireysel emeklilik şirketine ödemeyi işveren yapacak. Eğer işveren katkı payını zamanında aktarmazsa yahut gecikmeli aktarırsa, çalışanın birikimindeki parasal kayıptan da işveren sorumlu olacak. Çalışanlar bireysel emeklilik sisteminde kendi ücretlerinden aktarılacak oranı istekleri doğrultusunda işverenden talep edebilecekler. Sistemde kalmaya devam eden çalışanlar belirlenecek hallerde katkı payı ödemesine ara verilmesini talep edebilecek.
İŞ DEĞİŞTİRMEDEN SİSTEM ETKİLENMEYECEK
İşverenlerinde önemli rol oynayacağı sistemde çalışanlar çalıştıkları yerlerden ayrılıp, farklı bir işveren ile çalışmaya başlarlar ise çalışanın birikimi ve sistemde kazandığı emekliliğe esas süresi yeni işyerindeki emeklilik sözleşmesine aktarılacak. Ancak yeni işyerinde emeklilik planı bulunmuyorsa çalışanlar önceki planı sürdürebilecek ya da sistemden ayrılabilecek.
BİREYSEL EMEKLİLİĞE DEVLET KATKISI
Çalışanlar adına zorunlu bireysel emeklilik hesabına ödenene katkı paylarına devlet katkısı da eklenecek. Eğer sisteme girilmesinin sonrasında çalışanın çalışanın bireysel emeklilik iptaline gitmemesi halinde devlet tarafından 1000 Türk Lirası katkı sağlanacak. Bu tutarda değişiklik yapma hakkı Bakanlar Kurulu'nda olacak ve yarısı kadar artırma ve azaltmaya gidilebilecek. Emeklilik hakkının kullanılması halinde, hesabında bulunan birikimi en az 10 yıllık, yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde 5’i karşılığı ek devlet katkısı ödemesi yapılacak.
BİREYSEL EMEKLİLİK İPTALİ NASIL OLACAK?
Bireysel emeklilik iptal edilebilecek. Bireysel emeklilik zorunlu olarak 45 yaş altı tüm çalışanları etkileyecek ancak bireysel emeklilik iptali yapmak isteyenlerin bu hakkı da bulunuyor. Çalışanlar iki ay sonra sistemden çıkabilecek. Bireysel emeklilik iptali halinde ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte 10 iş günü içinde çalışana iade edilecek. Ayrıca bu bireysel emeklilik iptali sürecinde şirket, ödenen katkı paylarının değer kaybetmemesini sağlayacak şekilde fon yönetiminden sorumlu olacak.
BİREYSEL EMEKLİLİK CAİZ Mİ?
Sistem hakkında bazı kesimlerin kafasındaki soru işaretleri bununla bitmiyor. İslamiyet'e göre bu sistemin caiz olup olmadığı merak ediliyor. Bireysel emeklilik caiz mi sorusuna Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bir yanıt vermesi bekleniyor.
BİREYSEL EMEKLİLİK NEDİR?
Sistem hakkında hiç bilgi sahibi olmayanlar da bulunuyor. Bu vatandaşlar kendilerini de etkileyecek konuda "Bireysel emeklilik nedir?" sorusuna yanıt arıyor. Kısaca bahsedecek olursak, bireysel emeklilik mevcut kamu sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak ve çalışanların aktif çalışma hayatları süresince kazançlarının bir kısmını biriktirerek emekli olduktan sonra da sahip oldukları refah seviyerini koruyabilmelerini, aynı zamanda da ekonomiye ihtiyacı olan uzun vadeli finansal kaynağı yaratarak istihdamın arttırılmasını amaçlamaktadır. Sistem gönüllü katılım esasına dayanır. Bu düzenlemede de vatandaşların iki ay sonunda bireysel emeklilik sisteminden cayma hakkı bulunmaktadır.