Eşsiz lezzetiyle ünü giderek artan İrimağzı inciri ile birlikte Birgi'nin tarihi dokusunu ve kültürünü koruyup tanıtmak amacıyla düzenlenen festival 20, 21 ve 22 Eylül günlerinde yapılacak.
Festivalin içeriği bir hayli zengin. Önemli konukları, kültür ve sanat dolu etkinlikleriyle Birgi Festivali diğer festivallere örnek olacak cinsten bir festival. Festivalde ilk günden itibaren konuşmalar, paneller, söyleşiler, galeriler, halk oyunları gösterileri, yöresel gıda ürünleri pazarı, yarışmalar, yöresel el sanatları pazarı, konserler, folklor öğrenme etkinliği, şiir dinletileri düzenlenerek açılışlar yapılacak.
Bu festival de herkes için etkinlik var
Birgi festivalinde 3 ayrı kamp alanı mevcut; çevre illerden gelecek dağcılık, bisiklet, paraşüt, motorsiklet ve vosvos grupları ve dernekleri için. Aynı zamanda izciler de düşünülmüş. Festivalin güzelliklerinden biri de yapılacak atölye çalışmalarıyla "balık tutmayı öğretmek". Ayrıca kadınlar ve çocuklar için özel etkinlik alanları oluşturulmuş. Bazı atölyeler "el işlerinden nasıl para kazanılır", "annelerden kızlara geçen yemek kültürümüz", "ahşap oyma"yı öğretecek. Bu atölyelerde bölge insanı asistanlık yapacak. Festival programında 4 ayrı yarışma yer alıyor. Birgi’de deniz yok ama plaj voleybolu, fotoğraf, ipek iğne oyası ve incir yarışması olacak. Bir çok spor gösteri maçı düzenlenecek; badminton, voleybol, güreş, jimnastik vs.
Birgi'nin değerleri görücüye çıkıyor
Başta Çekül Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği olmak üzere Ödemiş Belediyesi ve değişik kurumların desteği ile yapılacak festivalde ilk defa bu kadar çok resmi kurum ve STK bu havzada bir festivalde birlikte yer alıyor. Amaç festivale farklı bir bakış getirerek kültürel bir platform yaratmak. Birgi’nin değerine değer katmak.
Festivalde kadınlar ön safta
Aktivitelerin başında olabildiğince kadınlara sorumluluk verilmiş ve kadınlar görevlendirilmiş. Böylece organizasyon komitesi kadınların festivale sahip çıkmalarını sağlamayı hedeflemiş.
Önemli iki açılış yapılacak: İncirevi ve ipekevi
Bu festivalle incirevi ve ipekevi açılışı yapılacak. İncir’in yanı sıra Birgi'nin önemli bir faaliyeti olan ipeği de tek çatı altında toplayarak bir ipek evi açılacak. Bu iki evin de önümüzdeki günlerde müzeleştirilmesi hedefleniyor..
BİRGİ HAKKINDA
Türkiye'nin tamamı koruma altına alınan 5. yeri. Şu an tamamı kentsel sit alanı içerisinde. Tarihi Kentler Birliği'nin kurucu üyesi, Avrupa Tarihi Kentler Birliği üyesi. Yavaş Kent adayı, Unesco Kültür Mirası aday adayı. Çekül'ün Ege Bölgesi Koordinatörlüğü de Birgi de. Birgi kültür ve inanç turizminin son yıllarda hızla yükselişte olduğu çok farklı bir yer. Bunda son yıllarda hızlanan restorasyon çalışmalarının ve tanıtımların da payı var. Birgi bir kadın olsaydı; sadece güzel demek haksızlık olurdu, aynı zamanda gizemli ve sürprizlerle dolu demek gerekirdi ve ağırbaşlı. Birgi çok önemli değerlere sahip: Kültürel zenginlik (bir çok uygarlığa yurtluk yapmış, Aydınoğlu Beyliği'nin ilk başkenti olmuş), mimari zenginlik (Bizans'dan kalan sur vs kalıntılar, Aydınoğlu Beyliği'nden kalan Ulu cami vs, Osmanlı'dan kalan bir çok eser ve özgün Birgi evleri - taş ve ahşapın karışımı), doğal zenginlik (Bozdağ'ın eteklerinde - batı egenin en yüksek dağı-, zengin bitki örtüsü ve manzara çeşitliliği), ürün zenginliği (Türkiye'nin en verimli havzalarından Küçük Menderes Havzası'nda, Türkiye'nin en kaliteli kestanesi, en iyi kuru incirlerinden biri ve aynı zamanda yine en iyi kirazlarından, patatesinden biri yetişmekte). Önümüzdeki yerel seçimlerde "büyükşehir yasası" gereği beldelikten düşecek ne yazık ki.