İzmir'İn Ödemiş ilçesine bağlı tarihi Birgi beldesinde belediye tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen 'İrimağzı İncir Hasadı Kültür ve Turizm Festivali" başladı. Gece yarısına kadar devam edecek programla Birgi’nin kültürel değerleri ve topraklarında yetişen eşsiz lezzetleri vatandaşlarla buluşturmaya amaçlayan Birgi Belediyesi, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri ile birlikte düzenlediği festivalde en iyi incir yetiştiren üreticiyi de seçti.
Açılış törenine, Ödemiş Kaymakam Vekili Bayındır Kaymakamı Mehmet Makas, Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş, İlçe Müftüsü Mustafa Bilgiç, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri, İzmir CHP’nin eski il başkanlarından Ekrem Bulgun, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, bazı siyasi partilerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, açılış konuşmasında Birgi’nin tarihi bir geçmişi bulunduğunu belirterek, bu geçmişi gelecek kuşaklara aktarmak için kurtarma ve koruma çalışmaları yaptıklarını söyledi. Birgi’nin tarihi mirasının yanında, kültürel mirasının da bölgede dikkat çekmeye başladığını belirten Şener, UNESCO tarafından korunması gereken dünya mirası listesine alınmayı beklediklerini 'Yavaş şehir' ünvanını almak için de başvuruları olduğunu ifade ederek, Birgi’yi gelecek kuşaklara, tarihsel mirası ile birlikte bırakmak istediklerini söyledi. Birgi’nin bölgede önemli bir yere sahip olduğunu belirten Kaymakam Vekili Mehmet Makas da beldenin bu noktaya gelmesinde emeği geçenleri kutladı.
İncir hasadı çerçevesinde düzenlenen etkinlikte en iyi incir yetiştiren ve yarışmaya katılan üreticilere de ödül verildi. Yarışmada, Ozan Ekmekçi birinci gelirken, Muhittin Yolcu ikinci, Mehmet Çam da üçüncü seçildi. Törenlerin ardından konuşan İlçe Tarım Müdürü İbrahim Altıntaş da, bölgedeki tarımsal üretim ve incirin yeri hakkında bilgi verdi. Halk oyunları gösterilerinin ardından fotoğraf yarışmasının da startı verildi. Aydınoğulları Meydanı ve çevresindeki sokaklarda açılan oymacılık, kukla, fotoğraf ve resim sergileri ziyaret edildi. Programda Aydınoğlu Meydanı’nda açılan geleneksel tarım ürünleri sergileri gezilip Birgi’nin yöresel lezzetleri ikram edildi.
ÖĞLENDEN SONRAKİ PROGRAM
Programın öğlenden sonraki bölümünde ise Dervişağa Medresesi’nde açılan sergi ve atölyelerin gezilmesi, Tevfik Bey Cumhuriyet Parkı’nda “Birgi ve İncirin Kültürümüzdeki Yeri” konulu panel yer aldı.
Mehmet Yapıcı Kahvesi’nde yerel tarihçi ve yazar Behiç Galip Yavuz tarafından Birgi Tarihi Üzerine söyleşi ile Tarihi Meydan Kahvesi’nde de Doç. Dr. Özgür Savaşçı tarafından da Ödemiş ağzı Şiirler üzerine söyleşiler düzenlendi. Geleneksel El Sanatları Sergisi’nin açılışının ardından; Küp Uçuranlar Kulesi Parkı’nda kış hazırlıkları atölye ziyareti gerçekleştirildi. Tülay Kükrer Sanatevi’nde de seramik ve fotoğraf sergileri açıldı. Zeytinlik Parkı’nda incirli tatlar denenirken Akşam saat 20.00’de türkülere eşsiz yorumuyla hayat veren Milaslı ünlü sanatçı Tolga Çandar ile Ödemişli ünlü sanatçı Bedia Akartürk, Cumhuriyet Meydanı’nda birer konser yer aldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz