Birleşmiş Milletler (BM) Yüksek Komiserliği Gaziantep Koruma Sorumlusu Christina Goyer ve BM Yüksek Komiserliği’nde görevli Sultan Öztürk, Kent Konseyini ziyaret ederek Gaziantep’teki Suriyelilerin durumu ile ilgili bir takım bilgiler aldı.
Gaziantep Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici’den Suriyelilerin durumu ve çalışmalarla ile ilgili bir takım bilgiler alan BM Yüksek Komiserliği görevlileri, BM olarak, Güneydoğu'da Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay'da sadece Suriyeliler ile ilgilenmek üzere ofis açtıklarını kaydetti.
BM Yüksek Komiserliği Gaziantep Koruma Sorumlusu Christina Goyer, kampların Başbakanlık AFAT tarafından yönetildiğini, bu kampların çok güzel hazırlandığını ve içinde her şeyin düşünüldüğünü, insanların çok fazla bir şeye ihtiyaçlarını kalmadığını söyledi.
Türk Hükümeti tarafından BM Yüksek Komiserliği’nden teknik yardım istendiğini dile getiren Goyer, “Bunun üzerine, kamplarda neyin yolunda gidip gitmediğini belirlemek için devreye girdik. Teknik desteğin yanı sıra buzdolabı, çamaşır makinesi gibi materyaller ile kış mevsimi için battaniye gibi materyaller sağlandı. Şehirde yaşayan mülteciler, şehrin muhtelif yerlerinde dağınık yaşadığı için onlara yardım, yapmak kamp ortamından daha zor oluyor. Bu nedenle şehirlerde ne yapıldığını görebilmek, onların eksiklerini görebilmek için AFAT ve Vali Yardımcımız Nursal Bey ile bu yönde çalışmalarımız var. Şu anda bir haritalandırma yapmaya çalışıyoruz” dedi.
Gaziantep’te 3 çeşit Suriyeli olduğunu belirten Binici, kamplarda yaşayanlar, pasaportu ve altında arabası, cebinde parası, ailesi ile gelenler ve Suriye köylerinden kaçak yolla gelenler. Suriye köylerinden kaçak yolla gelenlerin en sorunlu olan kesim olduğunu kaydedildi.
Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’nden çalışma izni olan yüzde 1'lik bir kesimin (600 kişi) bulunduğunu açıklayan Binici, BM’nin mültecilerle ilgili kayıt altına alma çalışmalarına destek vermesi gerektiğini ifade etti.
En büyük endişelerinin Dakka'dan yola çıkan ve Türkiye'ye gelen bir kafilenin olduğunu söyleyen Binici, “Esed güçleri, Halep'e girerse oradan da kaçan birçok kişi buraya gelir. Biz, Vali Yardımcımızın başkanlığında bir komisyon kurduk. Önümüzdeki günlerde çıkacak olası sorunları bertaraf etmek için çalışmalar yapıyoruz. Önümüz kış, giyecek, barınma, yiyecek ve ısınma ihtiyaçlarını halletmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
YARDIMLARIMIZ DEVAM EDECEK
Konuyla ilgili konuşan Christina Goyer ise “Bu konuda yardım edilmesi gerektiğinin farkındayız. Yapılan yardımlar da var. Birkaç somut örnek vereyim. 53 milyon dolar yardım yapıldı. 10 tane kayıt için araç verildi. Gezici klinikleri var. Vali Yardımcısı Nursal Bey ile iletişim içindeyiz. Sizinle birlikte, bu konuda ne yapabiliriz, sürekli iletişim içinde olmalıyız” şeklinde konuştu.
“Karşımızda Suriyelileri cömertlikle karşılayan ve açık sınır uygulayan bir Türkiye var” diyen Goyer, Gaziantep’in Suriyeliler için bir cazibe merkezi olduğunu söyledi.
Gelen insan sayısının giderek arttığını dile getiren Goyer, “Burada yapılması gereken hedefleri ve alanları belirliyoruz. En çok ihtiyacı olan kişiler belirlenmeli. Sizden önce de Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüştük. Gaziantep'te, sosyal yardımlaşma var.
Türk Hükümetinin açık sınır politikası devam edecek. Biz de bu politikayı destekliyoruz. Lübnan ve Ürdün'e yardım fonları sağlanıyor. Uluslararası gözlükten bakınca kapasitesi dar ülkelere yardım çok oluyor. Türkiye, kapasitesi büyük bir ülke” ifadelerinin kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz