YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

‘birlikte İş Yapabilme Kültürü’ Semineri

Dünya Gazetesi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt, Öztürk, Eskişehir’de çocukların girişimcilik yerine memur olmayı tercih etmesinin...

Dünya Gazetesi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt, Öztürk, Eskişehir’de çocukların girişimcilik yerine memur olmayı tercih etmesinin şehir girişimciliğini geciktirdiğini belirtti.

KOSGEB Eskişehir Hizmet Merkezi Müdürlüğü ile Eskişehirli sanayici ve iş adamları dernekleri tarafından ortak olarak ‘Birlikte İş Yapabilme Kültürü’ konulu bir panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan Dünya Gazetesi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt, Eskişehir’deki girişimcilik konusunda ilginç yorumlarda bulundu. Eskişehir’in girişimcilikte geç kaldığını belirten Bozkurt, şehrin kurulan şeker fabrikası, basma fabrikası gibi kamu yatırımlarından yeteri kadar fayda sağladığını, Eskişehir’in çocukları bu yüzden girişimci olmak yerine memur olmayı tercih ettiğini söyledi. Bu durumun şehir olarak girişimciliği geciktirdiğini ifade eden Dr. Rüştü Bozkurt, girişimcilik konusunda şehrin kendisinin büyük olması bunun yanında çevresindeki kazaların küçük olmasından kaynaklandığını belirtti.

REKABET İÇİN BİRLİKTE HAREKET ETMEK ŞART

Panel sonunda ESGİAD Başkanı Serkan Zengin, ESİAD Başkanı Aydın Bandırma, EGSİAD Başkanı Erdoğan Ercan, ESMİAD Başkanı Ahmet Hızlan, MÜSİAD Başkanı Sıtkı Karaca ve TÜMSİAD Başkanı Ali Engiz’in seminerle ilgili ortak bir bildirisi yayınlandı. Bildiride, global pazarlarda rekabet edebilmek için KOBİ’ler arasında ‘birlikte hareket etme’ kültürünün oluşması gerektiğini, artan maliyetler ve azalan karlar karşısında, işletmeler arasında, ‘birlikte hareket etme ve iş yapma’ kültürünün artık oluşması gerektiğini belirtildi. Büyük işletmelerin, büyük marketlerin, büyük zincirlerin, uluslararası firmaların, dünya pazarlarından aldığı payın her geçen gün hızla büyüdüğü ifade edilen bildiride şu hususlar belirtildi:

‘KÜÇÜK OLSUN BENİM OLSUN’ YERİNE, ‘BÜYÜK OLSUN HEPİMİZİN OLSUN TERCİHİ

“Bu durum karşısında, ülkemizde sayıları 250 binlerde olduğu ifade edilen KOBİ’lerin de, kendi aralarında hızlı bir entegrasyon sürecine girip, birlikte hareket etmeye başlamaları lazımdır. ‘Birlikte hareket etme’ kültürünün oluşması konusunda, sanıldığı kadar çok uzun bir zaman yoktur. KOBİ’ler, öncelikle ilk aşamada içinde bulundukları süreci değerlendirmelidir. Pazarda ayakta kalmayı istiyorlarsa, sektöründen veya sektörünü destekleyen yan sektörlerden bir firmayla işbirliği sürecine başlayabilirler. İşletmeler arası işbirliği yapıldığında; üretim kapasitesi, satış ve pazarlama politikası, ar-ge, işletmedeki nakit akışının artması gibi birçok olumlu süreçte de beraberinde gelecektir. Firmalar arasındaki işbirliği ile ortak hammadde satın alınması, ortak satış, ortak pazarlama, yurt dışı ve yurt içinde ortak mağaza zinciri kurma, ortak fuarlara katılma gibi büyük artılar oluşacaktır. Bu işbirliği süreci sanıldığı kadar kolay olmadığı, sancıları olduğu için birçok işletme düşünmekle birlikte hayata geçirmemektedir. Ancak, artık dünya, ‘küçük olsun benim olsun’ düşüncesi yerine, ‘büyük olsun hepimizin olsun’ düşüncesiyle hareket etmektedir. Firma sahiplerinin, dünyadaki gelişmeleri ve değişimi yakından takip etmeleri önemlidir. Çok ortaklı bir yönetim yapısına hazır olduktan sonra, işbirliği düşünülebilir. Kısaca, güçlerini birleştiren işletmeler, doğru ve etkin kararlar aldıklarında, firmalarını geleceğe taşıyacaktır. Doğal olarak da tek başına hareket eden firmalardan çok daha güçlü olacaktır.”

Seminer, Eskişehirli sanayici ve iş adamları dernekleri başkanları ve Dr. Rüştü Bozkurt’un karşılıklı görüş alışverişleri ile sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler