HABER

Birmanyalı muhalifler: Miting izni alamıyoruz

Birmanya'da 20 yılı aşkın aradan sonra seçime giren Aung San Suu Kyi liderliğindeki Ulusal Demokrasi Birliği, yaklaşan seçimin adil olmayabileceği uyarısında bulundu, kısıtlamaların artmasından yakındı.

Birmanya'da uzun bir aradan sonra aktif siyasete dönen muhalefet partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD), 1 Nisan'da düzenlenecek seçimin adil ve serbest olmayabileceği uyarısında bulundu.

Nobel ödüllü Aung San Suu Kyi liderliğindeki partinin sözcüsü, partiye üç yerde miting düzenlemek için spor sahalarını kullanma izni verilmediğini söyledi.

Ay başında da Suu Kyi'nin Mandalay kentine düzenleyeceği ziyaret de yetkililerce gösterilen salon çok küçük olduğundan iptal etmişti.

Birmanya'nın başlıca muhalif hareketi olan Ulusal Demokrasi Birliği, 2010 yılında yapılan son seçimi boykot etmiş, ancak hükümetin bir dizi demokratik reform uygulamaya koyması ardından siyasi sürece yeniden katılma kararı almıştı.

60 milyon nüfuslu ülkede, milletvekilliği için ara seçim kampanyası iki hafta kadar önce başladı ve uzun yıllar ev hapsinde tutulan muhalif lider Aung San Suu Kyi gittiği her yerde büyük ve coşkulu kalabalıklarla karşılandı.

Aung San Suu Kyi'nin Kawhmu bölgesinden aday olması, hükümetin son dönemdeki reformlarını olumlu bulduğu ve onayladığı şeklinde yorumlanıyor.

Ancak parti sözcüsü Nyan Win, partiye yönelik kısıtlamaların giderek arttığını belirtti. Durum böyle devam ederse, seçimin adil koşullarda yapılmış sayılamayacağını ifade etti.

Muhalifler 20 yıl aradan sonra seçim yarışında

Suu Kyi'nin partisi 2010 seçimini koşulların adil olmadığı gerekçesiyle boykot etmişti.

1 Nisan'da yapılacak seçimde, meclisteki 48 sandalye için oy kullanılacak.

Muhalefet bu sandalyelerin hepsini kazansa bile, ordu destekli hükümet yasamadan sorumlu iki kanatta çoğunluk sahibi olmaya devam edecek.

1 Nisan'da seçilecek 48 milletvekilinden 40'ı parlamentonun 440 üyeli alt kanadına, altısı 224 üyeli üst kanada seçilecek. İkisi de bölgesel parlamentolarda görev alacak.

Sayılar siyasi dengeleri değiştirmekten uzak olsa da, seçimin yapılma şekli uluslararası toplumun Birmanya'ya uyguladığı yaptırımların kaldırılması yolunda belirleyici rol oynayacak.

Emekli generallerin denetimindeki hükümet, geçen hafta ülkeyi ziyaret eden AB heyetine seçimin demokratik koşullara uygun olacağını söylemişti.

Birmanya 1962 yılındaki darbeden bu yana, doğrudan ya da dolaylı olarak askeri yönetim altında kaldı. Sakharov ve Nobel Barış Ödülü verilen Aung San Suu Kyi ise 1989 yılından itibaren, 20 yılın 15'ini ev hapsinde geçirdi. Bu nedenle ülke, pek çok yaptırıma tabi.

Ulusal Demokrasi Birliği en son 1990'daki seçimde yarıştı.

Partinin lideri Aung San Suu Kyi'nin, bu seçim kampanyası sırasında ev hapsinde tutulmasına rağmen Ulusal Demokrasi Birliği sandıktan galip çıkmıştı. Ancak ordu, ülkenin kurucusunun kızı Aung San Suu Kyi'nin başında olduğu partinin iktidara gelmesine izin vermemişti.

En Çok Aranan Haberler