İZMİR (İHA) - Çin'in en büyük motosiklet üreticisi Lifan firmasıyla anlaşma yapan Bisan, Türkiye'nin ilk ve tek yerli motosikletini üretmeye hazırlanıyor. Türkiye'nin en büyük mopet fabrikasına sahip olan Bisan, motosikletlerin üretimini kendi tesislerinde yapacak ve ilave bir yatırıma ihtiyaç duymayacak. Lifan'ın aynı zamanda Türkiye distribütörü de olan Bisan, şu anda bayileri vasıtasıyla scooter, motosiklet ve ATV ile bisiklet satışlarını gerçekleştiriyor.
Konuyla ilgili İHA'ya bir açıklama yapan Bisan Genel Müdür Yardımcısı Muhittin Olgaç, Türkiye'de satışı yapılan bütün motosikletlerin istisnasız ithal edildiğini söyleyerek, "Yerli üretim (montaj dahi olsa) henüz yok. Marka veya modeli yerli isimli de olsa, mevcut motosikletlerin tamamı Uzakdoğu veya Avrupa ülkelerinden ithal ediliyor. Bisan, şu anda Çin'in en büyük motosiklet üreticisi Lifan'ın Türkiye Distribütörü. Lifan ile yapılan anlaşma gereği yakında Bisan fabrikalarında motosiklet imalatına geçiliyor. Türkiye'nin en büyük mopet fabrikasına sahip olan Bisan'ın üretim tesislerinde ilave bir yatırıma ihtiyaç duyulmuyor" dedi. Şu anda pek çok sektörde Çin rüzgarının estiğini belirten Olgaç, bu rüzgara karşı durmak yerine arkasına alanın karlı çıkacağını söyledi. Avrupa veya Japon markalı birçok motosiklet firmasının ya Çin'den parça ithalatı ya da fason olarak kendi markası adına üretim yaptığını dile getiren Olgaç, şöyle devam etti:
"Bisan, bunun da bir adım ötesine geçerek Türkiye'deki fabrika tesislerinde Lifan motosikletlerinin üretimine başlıyor. Önce montaj olarak başlanacak, daha sonra yerli parça kullanımı artırılacak. Üretilen motosikletler başta iç pazarda satılmakla birlikte, komşu ülkelere de ihraç edilecek. Yerli üretim, pazar ihtiyaçlarına göre esnek üretim imkanını ve kalite artışını sağlayacak. Bu işten herkes karlı çıkacak. Döviz tasarrufu, yakıt tasarrufu, zaman, işgücü ve moral tasarrufu, rahatlayan trafik devlete de, millete de, motosiklet alana da, satana da çok kazandıracak. Bisan Türkiye'nin ayağını yerden kesecek."
"GENÇ NÜFUS MOTOR KULLANMAYI SEVİYOR" Motosiklet satışlarında büyük bir canlılığın yaşandığına dikkat çeken Bisan Genel Müdür Yardımcısı Olgaç, bu durumun özellikle, üst gelir grubundaki sürücülerin hobi ve spor amaçlı kullanımının dışında kalan geniş kitlelere de hitap edeceğini vurguladı. Motosiklet satışlarının katlanmasını sağlayan kişisel ulaşım ve ticari amaçlı kurye ve dağıtım taşımacılığının da buna dahil olduğunu ifade eden Olgaç, "Türkiye'deki nüfusun genç ve kişi başına düşen motosiklet sayısının Avrupa'nın henüz kat be kat gerisinde olması sebebiyle her yıl bir önceki seneye göre artan seyirde motosiklet satışları adeta patladı. Bunda Çin başta olmak üzere Uzakdoğu'dan gelen motosikletleri çok cüzi bir bedel ve düşük faizli banka kredileriyle satın alma kolaylığının da etkisi oldu. Tabii, benzin fiyatlarındaki artışa karşın bu araçların çok düşük yakıt sarfiyatı, trafik sıkışıklığından etkilenmemesi ve kolay park edilmesi de motosikletlerin hayatımızdaki yerini her geçen gün artırdı. Ayrıca motosiklet kültürünün yaygınlaşmasının etkisi de küçümsenemez" diye konuştu.
Sektörde yaşanan canlılığın artarak devam edeceğinin altını çizen Muhittin Olgaç, "Şu anda Meclis'te görüşülmeyi bekleyen ve Avrupa Birliği'ne (AB) uyumlu hale getirilecek yeni Trafik Kanunu yürürlüğe girdiğinde bu canlılık zirveye çıkacaktır. Yalnız tüketicilerin marka ve model tercihinde henüz çok bilinçli olduklarını söylemek çok zor. Canlılık yaşanan her sektörde daha önce olduğu gibi şu anda da bu işte tecrübeli ve ehil olan-olmayan herkesin getirdiği, kalitesi henüz test edilmemiş her türlü mal, reklamların da tesiriyle alıcı bulabiliyor. Arz miktarından daha güçlü bir talep yaşandığı için henüz ayrışma-farklılaşma başlamadı; ama çok değil, bir yıl sonra servis ve yedek parça hizmetlerinde yaşanacak muhtemel sıkıntılar, bu işi profesyonelce yapan firmaların haricindekileri pazardan silecektir. Arz-talep dengesinin oturmasıyla başlayacak fiyat rekabeti sonucu karlılık oranındaki düşüşler de, bu işi geçici furya olarak görenlerin kendiliğinden sektörden çekilmesini, sadece sağlıklı bir teşkilat yapısı kuranların ayakta kalmasını sağlayacaktır. Kısaca yaklaşık bir yıl sonra insanlar ellerindeki araçları elden çıkartıp daha kaliteli olanlara yönelmeye başlayacaklar" şeklinde konuştu.
"Bugün Türkiye'de Bisan denildiğinde bisiklet, bisiklet denildiğinde de ilk akla yine Bisan gelir" diyen Muhittin Olgaç, konuşmasını şöyle noktaladı:
"Önümüzdeki yıl motosiklet denildiğinde de Bisan öncelikle akla gelecektir. İki tekerlekli araç sektöründe Türkiye'nin öncüsü Bisan, 42 yıllık tecrübesiyle motosiklet sektörüne de modern bir yaklaşım ve yeni bir soluk getirecektir. Bayii teşkilatını, yakında yerli üretime başlanacak motosikletin satış-servis-yedek parça hizmetlerini de verecek şekilde yeniden yapılandıran Bisan, bayi adaylarında vizyon sahibi genç müteşebbis olmayı birinci öncelik olarak görüyor. Kazanmak için önce doğru ata oynamak gerekir. Doğru zamanda, doğru ata oynamak isteyen genç müteşebbislerin bayilik başvurularını bekliyoruz."