HABER

Bisiklet sürmenin incelikleri

ANKARA (İHA) - Çocuklara sınıf geçme hediyesi olarak alınan bisikletler, kurallara uygun ve bilinçli kullanılmadığı takdirde facialara yol açabiliyor. Bu sebeple, önce, yaz okullarında veya profesyonel birinden iyi bir bisiklet eğitimi alınması öneriliyor.

Hacettepe Üniversitesi'nde, bisikletin temel sürüş pozisyonu şöyle anlatılıyor:

"Dirsekler serbest, yaklaşık 90 derecelik bir açı oluşturacak şekilde kırık olmalıdır. Gidonu çok fazla olmamak şartıyla sıkı tutun. Eğer avuç içlerinizde beyaz bölgeler oluşuyorsa fazla sıkıyorsunuz demektir. Sırtınızı dik tutun. Omurganız yerle yaklaşık 45 derece açı yapmalı. Pedallar üzerinde "ayakta durmaya" çalışın. Seleye oturun ama ağırlığınızın tamamını seleye vermeyin. Pedal çevirmezken pedal kollarını yere paralel tutun (saat 3 ve 9 pozisyonu)".

Uzmanlar, dönüşlerde ise şu hususlara dikkat edilmesi gerektiğini bildiriyor:

"Dönüşe girmeden her iki freni de kullanarak yavaşlayın. Eğer yol tutuş iyi ise, dıştaki pedalı aşağı bastırın ve ağırlığınızı içe verin. Köşeye geniş girin, dönüşün 'doruğunu' (apex) iç kenara yakın geçin ve geniş bitirin. Eğer bisikletin "sınırlarında" dönüyorsanız ön freni kullanmayın. Eğer bu durumda bir de ön fren kullanırsanız, ön tekerleğiniz -çoğu zaman kurtulmanın imkansız olduğu- bir kayma hareketine başlayacaktır. Arka tekerlekler dönüşler sırasında biraz daha serbesttir. Bu sebeple arka frenleri kullanmak daha güvenli olacaktır".

NASIL FREN YAPMALI?

Fren gücünün büyük kısmının ön frende olduğunu ifade eden uzmanlar, "Çünkü fren yaptığınızda ağırlığınız öne baskı yapacak ve ön tekerleğin yere iyice tutunmasını sağlayacaktır. Fren gücünüzü maksimuma çıkarmak için fren yaparken ağırlığınızı arkaya verin. Gevşek zeminde freni daha çok kullanmaya çalışın. Çünkü ön tekerlek zemini "yararak" gittiğinden tutunması çok zordur. Kızaklayan bir tekerlek size hiçbir kontrol vermez. Fren yaparken tekerleklerin kilitlenmemesine dikkat edin.

Havadayken asla fren yapmayın. Herhangi bir atlayış sırasında havadayken ön freni sıkmak sizi gidonun üzerinden iyi bir uçuşa götürecektir. Dönüşlerde ön freni kullanmayın. Yokuş aşağı frenleri sıkı tutmayın. Bunun yerine hafifçe sıkın" önerisinde bulunuyor.

Uzmanlar, vites değiştirirken hafifçe pedal çevrilmesi gereğine işaret ederek, "Pedallara çok güçlü basarsanız zinciri kırmanız işten bile değildir. Eğer 'shifter'larınız (vites değiştirme kolu) üzerinde sayılar varsa onları kullanmayın. Bunu yerine diskler üzerindeki diş sayılarına göre vites oranlarını hesaplayın ve onları kullanın. Ne zaman vites değiştirmeniz gerektiğini önceden kestirip (mesela yokuş yukarı çıkarken) mecbur kalmadan değiştirin. Mecbur kaldığınızda çok geç olabilir. Zincirin kırılmasını önlemek için her zaman temiz ve iyi yağlanmış olduğundan emin olun" diyor.

SUDA VEYA ÇAMURDA SÜRÜŞ

Dibi görülemeyen hiçbir suya bisikletle girilmemesi gerektiğini belirten uzmanların önerileri şöyle sıralanıyor:

"Eğer çok fazla engel yoksa suda da hiçbir şey yokmuş gibi sürebilirsiniz. Eğer su çok derinse küçük bir ayna kol dişlisi kullanın. Eğer su gerçekten çok derinse 'yarım pedal' (3-9 pozisyonunda çeyrek tur pedal çevirme- Ratcheting) gidin. Jantlar ıslanınca fren gücünüzün büyük bölümünü kaybedersiniz. Tetikte olun. Sudan sonra her iki freninizi de "pompalayarak" kurumalarını sağlayın".

Uzmanlar, çamurlu yollarda ön tekerleğe mümkün olduğunca az ağırlık verilmesi gerektiğini vurgularken şunları kaydediyor:

"Eğer sadece küçük bir birikinti ise tam ortasından gidin ki patika zarar görmesin. Eğer derin ve ıslak ise küçük bir vitesle, oturarak geçin ki arka tekerlek pati atmasın. Geçtikten sonra her iki freni pompalayarak çamuru temizleyin. Ön tekerleğe mümkün olduğunca az ağırlık verin ki gömülüp sizi uçurmasın. Koyu çamurdan mümkün olduğunca çabuk geçin. Bu, hem saplanıp kalmanızı engeller hem de çamur deryasından çabuk kurtulursunuz".

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler