Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde telefon tamirciliği yapan Celal Göger, akıllı telefonların menüsünü Kürtçe'ye çevirdi.
Çalışmalarına bundan 8 yıl önce başladığını belirten Göger'in ilk işi 2005 yılında telefon menüsünü Kürtçe'ye çevirmek oldu. Defalarca bilişim firmalarına Kürtçe'nin de aktif olarak konuşulan bir dil olduğunu ve bu dili milyonlarca kişinin konuştuğunu anlatmak için girişimlerde bulunduğunu kaydeden Göger, girişimlerinden olumlu sonuç alamadığını ifade etti. Çalışmasının siyasi bir yönünün olmadığını kaydeden Göger, amacının Kürtçe'nin de diğer diller gibi teknolojik ve elektronik dillerde yerinin alması olduğunu, diğer bir yönünün ise, şu anda beliren barış ortamına bir katkı olduğunu dile getirdi.
Dünyada kullanılan teknolojik ve diğer bütün elektronik aletlerde Kürtçe'nin de kullanılması gerektiğini aktaran Göger, "Bugün dünyada teknolojik aletlerde yaklaşık 80 dil kullanılıyor. Bunun içinde neden Kürtçe yok? Bizim halkımızdan daha az olan halklar var, nüfusları bizden çok daha az ülkeler var. Onlar kendi dillerinde bu tür elektronik aletleri kullanabiliyorlar. Eğer bu çalışmalar yaygınlaşırsa halkımız da kendi anladığı, bildiği dilde bu cihazları kullanacak. Bugün hepimizin evinde bulunan buzdolabı, çamaşır makinesi gibi aletlerin kullanım dilleri Kürtçe değil. Onun için annelerimiz bunları kullanma konusunda çok zorluk çekiyor. Biz de dünyadaki tüm halklar gibi teknolojide ve elektronik cihazlarda kendi dilimizi kullanmak istiyoruz. Eğer onlar bunu gerçekleştirmezse biz bunu yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Göger çalışmalarına devam edeceğini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz